fbpx
Kaupunkiuutiset

Paperihuoneessa akvarelleja, assemblaaseja ja grafiikkaa

Galleria Paperihuoneessa on esillä toukokuussa kahden kuvataiteilijan ja taidekasvattajan, hämeenlinnalaisen Liisa Vartiaisen ja naantalilaisen Pirjo Viitasen yhteisnäyttely.

– Tämä on neljäs yhteinen näyttelymme, opiskeluaikoinaan 1960-luvulla ystävystyneet Vartiainen ja Viitanen kertovat.

Vartiainen toimi Kaurialan lukion kuvataiteen lehtorina vuosina 1976–2007, ja opetti myös mm. Taideteollisessa korkeakoulussa ja Hämeenlinnan opettajankoulutuslaitoksella. Hän on kirjoittanut myös oppikirjoja kuvataiteesta. Pirjo Viitanen toimi mm. kuvataiteen apulaisprofessorina Lapin yliopistossa ja kuvataidekasvatuksen yliopistolehtorina Turun opettajankoulutuslaitoksella.

Viitanen on tehnyt assemblaaseja, kolmiulotteisia veistoksia läpikuultavasta lasista. Lasitalojen aiheet löytyvät usein taidehistoriasta tai arkkitehtuurista. Viitasen veistoksiin liittyy muistoja ja tarinoita. Taiteilija sisustaa lasitalonsa kasveilla ja esineistöllä, joista löytää metaforia.

Viitanen aloitti lasitalojen tekemisen vuonna 2010.

– Minut valittiin vuoden taiteilijaksi, ja meillä on Naantalissa perinne, että vuoden taiteilijan pitää tehdä jokin Pyhään Birgittaan liittyvä teos. Teos huutokaupataan ja rahat käytetään hyväntekeväisyyteen. Halusin kuvata Pyhää Birgittaa uudella tavalla, ja tein lasiveistoksen, Viitanen muistelee.

”Kukkatehdas” rakentuu lasista, maalauksesta ja kuivatuista kukista. ”Mausoleumin” sisällä makaa pienessä lasiarkussa Libellula quadrimaculata, eli sudenkorento. ”Merin huoneet, elämänkaaritalo” kuvaa vanhoin valokuvin taiteilijan äidin elämän vaiheita.

– Varhaisin kuva on äidistäni 1-vuotiaana ja viimeisin kuolinvuoteelta. Olen kuvannut lapsuuden huoneen, aikuistumisen huoneen, keski-iän ja vanhuuden, Viitanen esittelee.

Liisa Vartiainen pohtii, mistä muistikuvat nousevat. Esim. maalauksessa ”Aivan kuin muistaisin” hahmottuu taiteilijan varhaisia muistikuvia Viipurin linnasta. Vartiainen maalaa hitaasti kypsytellen piste pisteeltä. Osa maalauksista on näkymiä taiteilijan pihalta ja kotikulmilta Myllymäestä.

Grafiikanpajan puolella on esillä kuvataiteilija Ulla Niskasen näyttely ”Sassi di Matera”. Näyttely on syntynyt taiteilijaresidenssin innoittamana. Niskanen vietti vuosi sitten kuukauden Taiteen edistämiskeskuksen residenssissä Materassa, Etelä-Italiassa.

– Matera on yksi maailman vanhimmista, jatkuvasti asutuista kaupungeista, noin 10 000 vuotta vanha. Kivikausi ja nykyaika kohtaavat kaupungissa.

Niskanen on kuvannut kaupungin kivimuureja, seiniä sekä kivien koloista työntyvää kasvillisuutta. Tekniikka on carborundum. Näytteillä on myös yksi puupiirros sekä residenssijakson aikana syntyneitä luonnoksia ja akryylimaalauksia.

Galleria Paperihuoneessa, Arvi Kariston katu 9, Liisa Vartiaisen akvarelleja ja Pirjo Viitasen assemblaaseja ja grafiikkapajan puolella Ulla Niskasen näyttely ”Sassi di Mare” 31.5. asti.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset