fbpx
Kaupunkiuutiset Hämeenlinna

Anna Kolehmaisen guassimaalaukset saivat korona-aikana uusia merkityksiä – "Teokseni alkoivat näyttäytyä oudon ajan valossa"

Kolehmaisen näyttely on Paperihuoneen Grafiikanpajassa lokakuun ajan. Paperihuoneen Galleriassa on esillä Anni Honkajuuren hauskoja veistoksia, joiden taiteilija toivoo herättävän katsojissa tunteita.
Anna Kolehmainen on käsitellyt guassimaalauksissaan etäisyyksien teemoja. Portti maailmaan -teosten sarja pohjautuu unikuviin. "Olen täällä paikalla tiistaisin ja keskiviikkoisin kello 13–14", Kolehmainen kertoo. Kuva: Heli Karttunen
Anna Kolehmainen on käsitellyt guassimaalauksissaan etäisyyksien teemoja. Portti maailmaan -teosten sarja pohjautuu unikuviin. "Olen täällä paikalla tiistaisin ja keskiviikkoisin kello 13–14", Kolehmainen kertoo. Kuva: Heli Karttunen

Korona-aika löi leimansa Anna Kolehmaisen taiteeseen.

Hämeenlinnalaisen kuvataiteilijan Etäisyyksiä-näyttely avautui Galleria Paperihuoneen Grafiikanpajassa perjantaina.

– Aloin suunnitella tätä näyttelyä viime syksynä. Osa töistä oli jo pitkällä työn alla, mutta puolentoista vuoden eristys vaikutti siten, että teokset alkoivat näyttäytyä oudon ajan valossa.

Esillä on seitsemän värikästä guassityötä, jotka ovat syntyneet väriteoriaharjoitusten sivutuotteena.

– Tein vapaita sommitelmia sävykokeiluista ja työt syntyivät niiden puitteissa. Niitä oli vapaata ja turvallista tehdä, kun ajattelin, etteivät ne tule mihinkään näyttelyyn.

Etäisyydet saivat uusia merkityksiä

Kuvataiteilija pohtii, että korona-aikana ihmisten väliset fyysiset ja henkiset etäisyydet korostuivat. Yhteiskunta jakautui eri kuppikuntiin ja ihmissuhteissa arvomaailmat joutuivat koetukselle.

– Kun aloin kirjoittaa Etäisyys-aiheesta, näyttelyn teema alkoi avautua.

Etäisyys oli myös positiivinen asia. Portti maailmaan -teosten lähtökohtana ovat unikuvat, joihin Kolehmainen tavoitteli kevyden ja valoisuuden kuvastoa.

– Korona-aika merkitsi sivuun jättäytymistä. Arjen pyörityksessä asioita voi unohtua. Kun niitä katselee etäämmältä, näkee kirkkaammin.

Yhteys todellisuuteen tärkeää

Kolehmainen on yksi Paperihuoneen jäsentaiteilijoista. Tällä hetkellä hän työskentelee pajalla kolmena päivänä viikossa.

– Kaikki linkittyy ajatusmaailmoiden eriytymiseen, vaikka tämä on kuitenkin yhteinen maailma. On tärkeää säilyttää yhteys vallitsevaan todellisuuteen ja tehdä jotain konkreettista, vaikka hoitaa puutarhaa tai mennä kävelylle, että pysyy tässä maailmassa. Sitäkin kautta voi noita kuvia tulkita.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Anni Honkajuuren hauskat veistokset Paperihuoneen Galleriassa saavat katsojan hyvälle tuulelle. Kuva: Heli Karttunen
Anni Honkajuuren hauskat veistokset Paperihuoneen Galleriassa saavat katsojan hyvälle tuulelle.

 

Hermoradat ja aivotoiminta taipuivat veistosten muotoon

Paperihuoneen Galleriassa on puolestaan esillä hämeenlinnalaisen Anni Honkajuuren näyttely Think! – ajattelemisen vaikeudesta.

Honkajuuren pellavapaperiposliinista valmistetut veistokset tuovat mieleen aivot tai hermoverkot.

Veistosten lähtökohtina ovat olleet mielikuvat hermosolujen toiminnasta, ajattelusta ja viestien kulkemisesta aivoissa.

Jokaisella on yksilöllinen tapa ajatella ja käsittää asioita:

– Uteliaisuus ympäröivää maailmaa kohtaan pitää mielemme avoimena, joustavana ja kehittyvänä, Honkajuuri pohtii tiedotteessa.

Näyttelyn teokset ovat syntyneet viime keväänä. Taiteilija tutki samalla pellavaposliinisaven ominaisuuksia löytääkseen uusia tekemisen tapoja.

– Tavoitteena oli myös tehdä hauskan näköisiä veistoksia, jotka herättäisivät katsojassa tunteita.

Anna Kolehmaisen ja Anni Honkajuuren näyttelyt Galleria Paperihuoneessa (Arvi Kariston katu 9) 1.–30.10. Avoinna ti–pe kello 13–18 ja la kello 12–16.

Paperihuoneen lokakuun taiteilijat

Anna Kolehmainen

Syntynyt Helsingissä 1982, asuu Hämeenlinnassa.

Kuvataiteilija, taidegraafikko, joogaopettaja.

Taidekoulutus: graafikko AMK, Imatran taidekoulu (Etelä-Karjalan AMK), taiteen perusopettajan pedagogiset erikoistumisopinnot (Lahden AMK).

Anni Honkajuuri

Syntynyt Hämeenlinnassa 1979.

Taidekoulutus: muotoilija YAMK (Lahden AMK), keramiikka-alan artesaani (Forssan ammatti-instituutti), kuvataideopettaja TM, (Taideteollinen korkeakoulu).

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset