Kaupunkiuutiset

”Paras” ei voittanut

Makuasioista voi kiistellä. Myös mielikuvista voi vääntää kättä.

Tämä tuli todistetuksi, kun Hämeenlinnan K.H.P.V. maisteli ja antoi pisteitä osalle tämän vuoden jouluolutvalikoimasta.

Se tuli selväksi, että yksi olut on kaikkien mielestä paras, mutta sitä ei valittu parhaaksi jouluolueksi, kun se ei ollut yhden maistelijan mielestä jouluinen olut.

Eli kohtuullisen tarkkaa on oluen maistelu ja arvostelu Kohtuullisen Hutikan Pyhän Veljeskunnan riveissä. Tuomarointi ei ole pelkää mallasjuoman särpimistä, vaan mielikuvienkin kanssa tasapainoilua.

Hämeenlinnan K.H.P.V:n nykyinen puheenjohtaja Teijo Räsänen oli tukevasti sitä mieltä, että oluesta täytyy löytyä ”jouluinen maku ja tuoksu”. Sitä ei hänen mielestään löytynyt Vakka-Suomen panimon Prykmestarin Jouluoluesta. Kaikki muut viisi raatilaista Prykmestarilla oli tarjolla paras ohrajuoma.

Parhaan jouluoluen tittelin raadin pisteytyksessä sai lopulta Stallhagenin Julbock, kun ”Teisa” Räsänen taktikoi Prykmestarin oluen kakkoseksi – hän antoi sille vain yhden pisteen asteikolla 1–5. Kaikki muut raatilaiset antoivat kotimaiselle keskioluelle joko neljä tai viisi pistettä. Kisan taktiikkapelin seurauksena voittanut nelosolut Julbock sai lopulta pisteen enemmän kuin keskiolut.

– Prykmestarin Jouluolut on erinomainen olut, muttei jouluolut, Räsänen pysyi tiukasti kannassaan muun veljeskunnan leikkisän viiltävästä protestoinnista huolimatta.

Sekin ihme nähtiin, että testissä annettiin yksi pyöreä nolla. Markku Järvinen ei pitänyt porilaisen panimoravintola Beer Hunter´sin Muflonia juomakelpoisena. Olut sai testin huonoimmat pisteet.

Sekin kävi selväksi, että olutlitran hinnoissa on isoja heittoja. Testissä oli mukana sekä keppanaa että Alkosta ostettavaa nelosta. Hintahaitarin venyy korkeimmillaan liki kolminkertaiseen hintaan halvimpaan verrattuna.

Viidennen kerran järjestetyssä jouluoluttestissä kuusi miestä sai eteensä kahdeksan eri olutmerkkiä. Näistä puolet löytyy maitokaupasta, puolet Alkosta. Testi tehtiin sokkotestinä, eli panimot ja merkit selvisivät vasta testin lopuksi.

Nykyisin Hämeenlinnan K.H.P.V:n jäsenistö on yhden korin + 1 suuruinen, eli 25:n miehen veljeskunta.

Näillä mennään

Olutraati pisti tarjolla olleet juomat makujärjestykseen antamalla jokaiselle tuotteelle pisteitä 1–5. Kuuden makustelijan antamat pisteet ynnättiin lopuksi yhteen. Seuraavassa tulokset palkintojärjestyksessä. Mukana myös raatilaisten kommentteja.

Arvioinnissa otettiin huomioon maku, väri ja tuoksu.

I Stallhagen Julbock. IV olut. Onko lusikka mukana? Tervainen, hyvä, joulupöydän tuoksuinen, vahva ja moniulotteinen maku. Ahvenanmaalaisen pienpanimon tuote. 25 pistettä.

II Prygmestarin Jouluolut. III olut. Poikkeava tuoksu, mukana ripaus savuista viskin tuoksua. Muista selvästi erottuva. Tästä tulee mieleen kesä. Sopii ainakin savulohelle. 24 pistettä.

III Hoppy Christmas. IV olut. (Hoppy=humala-kasvi). Mahtava katajainen tuoksu. Potkua löytyy. Tämä on varmaan sellainen vihan rakkauden liitto. Täyttä paskaa. 20 pistettä.

IV Lapin Kulta Jouluolut. III olut. Paahteinen ruisleivän mielleyhtymä. Siirappimainen. Hyvä vaahto ja väri. Sopii kinkun kylkeen. Ei sellaisenaan juotavaksi. 19 pistettä.

V Olvin Jouluolut. III olut. Hyvä väri, tervainen. Tästä löytyy joulupöydän tuoksu. Käy myös janojuomaksi. Erikoinen jälkimaku. 14 pistettä.

VI Sinebrrychoff Jouluolut. IV olut. Mämmimäinen, kotikaljan maku. Ei kovin jouluinen, mutta saunajuomaksi kelpaava. Mitätön tuoksu. 13 pistettä.

VII Sinebrrychoff Jouluolut. III olut. Pliisu, ei tuoksua. Maku on onnistuttu häivyttämään. Alkoholiton? Simaa. 8 pistettä.

VIII Mufloni Talviporter. IV olut. Kitkerä. Kamala. Hapan. Ei lainkaan vaahtoa. Oikeasti huono. Ei pysty juomaan, jää kesken. 6 pistettä.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset