Kaupunkiuutiset

"Parasta on yhdessä tekeminen"

Hämeen Kylät -yhdistys on toiminut 20 vuotta kylien yhdistäjänä, eli Kanta-Hämeen kylä- ja asukasyhdistykset kokoavana yhteistyöelimenä. Toiminnan tavoitteena on elävä hämäläinen asumisen ja työnteon maaseutu lähellä luontoa.

Yhdistys viettää kaikille avointa 20-vuotisjuhlaa 14.4. Nummenkylän kylätalolla, Rengossa. 20-vuotisjuhlan yhteydessä vietetään myös Hämeen kyläpäivää. Juhla järjestetään Rengossa, sillä Nummenkylä valittiin Vuoden Kyläksi viime vuonna.

Hämeen Kylien perustava kokous pidettiin Hattulan Juteinitalossa 7.2.1998. Oppia ja innostusta kylätoimijoille ja asukasyhdistysaktiiveille on tarjottu järjestämällä mm. erilaisia opintoretkiä, seminaareja, työpajoja ja kyläsuunnitteluohjausta.

– Parasta on yhdessä tekeminen ja se fiilis, kun saadaan aikaiseksi jotain sellaista, mihin ei yksin kukaan pystyisi, Hämeen Kylien puheenjohtaja Sisko Savolainen toteaa. Samoilla linjoilla on myös hallituksen varajäsen Sirpa Lundgren.

– Ytimenä on yhteistyö ja yhteisöllisyys. On hienoa saada ihmiset näkemään kylien mahdollisuudet.

Yhdeksi mieleenpainuvimmista hetkistä Savolainen nostaa Hämeen kyläpäivät vuonna 2014, jolloin hänen kotikylänsä Vojakkala palkittiin Vuoden Kylänä.

– Isolla joukolla olimme tunnustusta vastaanottamassa, iloiten siitä, että kylätoimintamme sai tunnustusta. Tunnustus kohotti kaikkien kyläläisten itsetuntoa ja toi hyvää mieltä niin kylätoimintakonkareille kuin nuoremmallekin väelle.

– Yhtenä tärkeimmistä Hämeen Kylien tehtävistä näenkin tällaiset positiiviset tunnustukset sekä onnistumisten ja hyvin toimivien käytäntöjen jakamisen, opiksi ja hyödyksi kaikille muillekin – pyörää kun harvemmin tarvitsee kylätoimintarintamallakaan keksiä uudelleen, vaan voi ottaa mallia ja soveltaa jo muualla kokeiltua oman kylän tarpeisiin ja omista lähtökohdista.

Hämeen Kylien toimisto sijaitsee Tuuloksessa. Kyläasiamies Elina Leppänen auttaa kehittämään uudenlaisia kyläpalveluja ja kumppanuuksia Omalta Kylältä Hämeessä -hankkeen puitteissa. Käynnissä on myös välityömarkkinahanke TriPla. TriPla-hankkeen työvalmentajat auttavat yhdistyksiä ja pienyrityksiä työllistämisessä.

– 20-vuotias Hämeen Kylät -yhdistys on vielä nuori ja vetreä. Toivon, että se pysyy myös jatkossa yhtä avoimena ja valmiina tarttumaan ajankohtaisiin haasteisiin, tarjoten ja levittäen tietoa, vinkkejä ja hyviä käytäntöjä kylä- ja asukastoiminnan kehittämiseksi ja yhteisöllisyyden lisäämiseksi kautta koko maakunnan, Savolainen sanoo.

Lauantaina Nummenkylän kylätalolla on tarjolla musiikkia, soppalounas, kakkukahvit sekä moniaistinen tila ”Mikä innostaa kylätoiminnassa?”. Juhlaohjelma alkaa kello 13, ja soppalounas salaattipöytineen on tarjolla ennen sitä.

Maakuntavaltuuston puheenjohtaja, kansanedustaja Timo Heinonen tuo Hämeen liiton tervehdyksen ja Suomen Kylät ry:n puheenjohtaja Petri Rinne kertoo kylätoiminnan näkymistä. Juhlassa julkistetaan myös Hämeen Vuoden Kylä 2018 ja Kylätoiminnan tiennäyttäjä.

Hämeen Kylien 20-vuotisjuhla ja Hämeen kyläpäivä 14.4. Nummenkylän kylätalolla, Hämeen Härkätie 4151, Renko. Tarjoilun vuoksi ilmoittautuminen etukäteen hkylat@gmail.com.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Uusin Kaupunkiuutiset

25.11.2020

Fingerpori

comic

Päivän Hämeen Sanomat

26.11.2020