Kaupunkiuutiset Hattula

Pari- ja perheterapiaa ei pidä hävetä – Psykoterapeutti on henkisen puolen personal trainer

Hattulassa käy perhepsykoterapeutti pitämässä vastaanottoa keskiviikkoisin.
Anni Vääri on tyytyväinen, kun perheneuvola on saanut Markku Kautiaisen pitämään vastaanottoa perheneuvolassa ja asukkaat saavat ainakin kevään ajan terapiapalvelua omassa kunnassa. Kuva: Lea Karmala

Pari- ja perheterapiaa on saatu Hattulassa helmikuun puolivälistä lähtien. Perhepsykoterapeutti Markku Kautiainen käy pitämässä joka keskiviikko vastaanottoa kunnan perheneuvolan tiloissa Pappilanniemessä. Sopimus hänen kanssaan kestää toukokuun loppuun asti.

– Terapialle näyttäisi olevan Hattulassa tarvetta, kalenterini on täyttymässä. Pareille varataan puolitoista tuntia ja yksin tuleville tunti aikaa, joten yhteen päivään mahtuu neljä vastaanottoa, Kautiainen selvittää.

Johtavan sosiaalityöntekijän Anni Väärin mukaan hattulalaisille haluttiin tarjota terapian mahdollisuutta omassa kunnassa sen lisäksi, että Hattula tekee edelleen yhteistyötä Hämeenlinna-Vanajan seurakuntayhtymän perheasiain neuvottelukeskuksen kanssa.

– Markun tulolla olemme halunneet parantaa lähipalveluita, lisätä resursseja parisuhdeasioihin ja vahvistaa meidän omaa perheneuvolaa, joka on kahden työntekijän muodostama oma yksikkö sosiaalitoimiston sisällä, Vääri kertoo.

Kun perheessä on ongelmia, Kautiainen ryhtyy luotaamaan tilannetta tunnustelemalla, miten perheenjäsenet puhuvat toisilleen.

– Näkökulmani mukaan kaikki tapahtuu vuorovaikutuksessa: miten ollaan, miten jutellaan, miten riidellään ja niin edespäin. Lapset kommunikoivat keskenään ja vanhempiensa kanssa ja vanhemmat kommunikoivat keskenään, se on se kokonaisuus, josta lähdetään. Parisuhteissa ollaan välillä aika kovassakin kriisissä, jotka kumpuavat ihmisten omista varhaisistakin kokemuksista, väsymyksestä, arjen raskaudesta, muuttuvasta työelämästä, Kautiainen sanoo.

Useimmiten parisuhteessa ovat mies ja nainen, ja heillä on taipumus käsitellä asioita vähän eri tavalla. Siinä saattaa olla terapeutin mukaan yksi syy ongelmien syntymiseen.

Joskus Kautiainen saattaa ehdottaa esimerkiksi isälle, että he tapaisivat myös kahdestaan ja juttelisivat isyysasioista.

– Naiset ja miehet kypsyvät vanhemmuuteen eri vauhdilla. Äitiys alkaa siitä, kun ruvetaan suunnittelemaan lasta, ja viimeistään silloin, kun raskaustesti näyttää plussaa. Isillä useimmiten vanhemmuus alkaa vasta, kun lapsi syntyy. Siihen jää iso kuilu.

Sekä Kautiaisen että Väärin isona toiveena on, että ongelmien kanssa elävät parit lähtisivät ajoissa hakemaan apua. Yhteinen sävel on helpompi vielä löytää, jos tilanne ei ole päässyt kovin pahaksi.

– Mitään hävettävää ei terapiaan tulemisessa ole, päinvastoin. Kun ihmiset hoitavat itseään, se on suuri rakkaudenosoitus sekä toiselle että lapsille. Samalla lailla kuin ihmiset pitävät huolta itsestään kuntosaleilla ja metsäpoluilla, he voisivat käydä myös henkisen puolen personal trainerilla, Kautiainen kannustaa.

– Ihmiset, jotka hakevat tällaista apua, ovat tosi fiksuja, Vääri komppaa.

Joskus parisuhteet ovat kärjistyneet niin, että ei kannata edes yrittää yhdessä. Silloin terapeutti auttaa erossa.

– Silloin pitää vain miettiä, miten lapset tulevat parhaiten otettua huomioon. Pahinta on se, jos ruvetaan lasten kanssa renaamaan, Kautiainen sanoo.

Terapeutin työtä Kautiainen on tehnyt jo parikymmentä vuotta. Hän on huomannut, että pulmat perheissä ovat pysyneet hyvin samankaltaisina, mutta viime vuosina uusperheiden määrä on lisääntynyt ja parien välille syntyy helposti riitaa somen käytöstä. Myös päihdekulttuuri on muuttunut; nykyään siihen kuuluu alkoholin lisäksi paljon muuta.

– Hattulassakin on kyllä saatavilla kaikkea, hän sanoo.

Onnistumisen hetkiä terapeutti kokee työssään silloin, kun hän on pystynyt auttamaan pareja tekemään itse oivalluksia ja he tuntevat tulleensa kuulluksi. Eteenpäin vievät asiat voivat olla hyvinkin pieniä.

– Kun ihmiset tulevat tähän, kysyn mitä he ovat tehneet jo. Todennäköisesti he ovat koettaneet monenlaisia juttuja, surffailleet netissä ja lukeneet parisuhdevinkkejä, ennen kuin ovat rohkaistuneet ja soittaneet perheneuvolaan. Sitten katsotaan mikä toimii – ja sitä lisää.

Lahdessa asuva Kautiainen siirtyi vuodenvaihteessa pois A-klinikan aluepäällikön tehtävistä. Hänellä on terapiavastaanotto myös kotikaupungissa ja Kouvolassa, ja työnohjausta hän tekee ympäri Etelä-Suomea. Hattulakin on hänelle ennestään tuttu paikka.

– Kun tulee kauempaa, siinä on se hyvä puoli, ettei ihan heti tule asiakkaita vastaan Hattulan marketissa.

Terapian mahdollista jatkamista Hattulassa punnitaan Väärin mukaan kevään aikana. Hän miettii, että päätöksen pohjaksi voitaisiin kerätä asiakaspalautetta.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset