fbpx
Kaupunkiuutiset Hattula

Parolan yhteiskoulu joutuu lähtemään evakkoon – Tuleeko uuden koulun paikasta vielä vääntöä?

Parolan yhteiskoulussa on päädytty tilanteeseen, jossa 13 opetustilaa on jouduttu sulkemaan sisäilmaongelmien takia. Yläkoululaisten on nyt nopeasti päästävä väistötiloihin ainakin kahdeksi vuodeksi.
Hattulan tekninen johtaja Juha Prittinen, yhtenäiskoulun rehtori Minna Kallio ja vararehtori Johanna Hyytiä seisovat Parolan yhteiskoulun vanhassa liikuntasalissa, jonka opetuskäytöstä luovuttiin terveystarkastajan ehdotuksesta. Kuva: AP Sarjanto
Hattulan tekninen johtaja Juha Prittinen, yhtenäiskoulun rehtori Minna Kallio ja apulaisrehtori Johanna Hyytiä seisovat Parolan yhteiskoulun vanhassa liikuntasalissa, jonka opetuskäytöstä luovuttiin terveystarkastajan ehdotuksesta. Kuva: AP Sarjanto

Myllytien päässä olevista koulurakennuksista vanhimmissa on viime vuosina tehty isoja korjaustöitä, puhdistettu ilmaa, säädelty ilmanvaihtoa ja kokeiltu tilojen ylipaineistamista.

Silti yläkoululaisten käytössä olevista 1960- ja 1970-luvun siipirakennuksista on jouduttu poistamaan opetuskäytöstä 12 luokkaa ja vanha liikuntasali. Väistötiloja on saatu lukiolta ja läheiseltä alakoululta sekä käyttämällä ruokasalia opetukseen, mutta nyt tie alkaa nousta pystyyn.

– Joustavuudella ja yhteistyöllä on pärjätty, mutta tällä hetkellä väistötilat ovat maksimissaan, Yhtenäiskoulun rehtori Minna Kallio sanoo.

Parakit ovat kalliita

Hattulan kunnan tekninen johtaja Juha Prittinen toteaa, ettei tilanteessa voida jäädä enää odottelemaan, koska seuraava opetustila joudutaan sulkemaan.

Tammikuun 15. päivän sivistyslautakunnan kokoukseen valmistellaan esitystä yhteiskoulun 390 oppilaan ja henkilökunnan siirtymisestä kokonaan uusiin väistötiloihin. Tehtävä ei ole helppo.

– Meillä ei ole kunnan omaa tilaa juurikaan vapaana, joten kyseeseen tulevat vain muiden omistamat kiinteistöt, kuten vaikkapa HAMKin tilat Lepaalla, Prittinen linjaa.

– Yksi mahdollisuus on, että lukio väistäisi Hämeenlinnaan ja yläkoululaiset siirtyisivät täällä lukion tiloihin. Teoreettisesti parakit ovat yksi mahdollisuus, mutta käytännössä tämä ratkaisu maksaisi yhtä paljon kuin kokonaan uuden koulun rakentaminen.

Parolan koulualueen murheenkryyneinä ovat kolme 1960- ja 1970-luvuilla rakennettua siipirakennusta, joita ei enää kannata korjata. Kuva: AP Sarjanto
Parolan koulualueen murheenkryyneinä ovat kolme 1960- ja 1970-luvuilla rakennettua siipirakennusta, joita ei enää kannata korjata. Kuva: AP Sarjanto

Lukuisia tutkimuksia

Parolan yhteiskoulun sisäilmatilannetta on seurattu aktiivisesti.

– Huoltajat ovat ottaneet meihin yhteyttä, kun oireita ilmennyt. Sitä mukaa kun ilmoituksia on tullut, me olemme vieneet niitä eteenpäin sivistyslautakunnalle, apulaisrehtori Johanna Hyytiä kertoo.

Oppilaille ja opettajille teetettiin keväällä oirekyselyt, joista työterveyshuolto ja kouluterveydenhuolto ovat lausuneet suosituksensa ja arvioinut altistumisolosuhteet.

Oireilut alkoivat vuonna 2015 ja koulussa käynnistettiin rakennetutkimus, jota pidetään sisäilmaongelmien kartoittamisessa luotettavimpana. Rakennetutkimuksia, sisäilman näytetutkimuksia ja paine-erojen seurantaa on tehty sekä 2015 että 2017 ja lisäksi on toteutettu useita tarkennettuja tutkimuksia ja kyselyjä. Vuoden 2015 tutkimuksissa vain yksi näyte ylitti ohjearvon, eikä selvää syytä oireilulle löydetty.  Kaksi vuotta sitten joulukuussa vuoden 2017 selvityksen tulokset esiteltiin koululaisten vanhemmille ja henkilökunnalle.

Tutkimuksen tuloksena todettiin, että seinissä on mikrobiperäisiä vaurioita ja altistumisolosuhde joissakin koulun tiloissa on todennäköinen. Erilaisilla toimenpiteillä koulutoimintaa voitiin tiloissa jatkaa, mutta vastausta siihen, kuinka pitkään tiloja on turvallista käyttää ei saatu.

Prittisen mukaan tuolloin kävi selväksi,  ettei peruskorjauksessa ollut enää järkeä, koska sen kustannukset tulisivat vanhan purkua ja uuden rakentamista kalliimmaksi.

Puistoon vai kalliolle?

Tarveselvitys uuden koulun rakentamiseksi aloitettiin elokuussa 2018 ja Hattulan sivistyslautakunta hyväksyi selvityksen muutamin lisäyksin. Tämän vuoden kesäkuussa kunnanvaltuusto teki päätöksen uudesta koulun rakentamisesta Juteinin koulun ympäristössä olevaan puistoon. Tilanne on kuitenkin jäänyt junnaamaan paikalleen.

– Emme saa hankesuunnitelmaa käynnistettyä, koska paikkaa ei ole tarkoin määritelty. Lisäksi ehdotus koulun sijoittamisesta lukion läheiselle kalliotontille on taas nostettu poliittiseen keskusteluun, Prittinen pohtii.

– Toivottavasti asiasta saadaan päätös mahdollisimman pian. Jos nyt edetään nopeasti, uuteen kouluun päästään muuttamaan vuoden 2022 syksyllä.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset