Kaupunkiuutiset

Parolannummen kuntoportaissa on askellettu ahkerasti – Uusi opastaulu antaa vinkkejä rappustreeneihin

Parolannummen kuntoportaissa on 229 askelmaa. Ne on rakennettu kaikenikäisille sopiviksi. Kuva: Lea Karmala
Parolannummen kuntoportaissa on 229 askelmaa. Ne on rakennettu kaikenikäisille sopiviksi. Kuva: Lea Karmala

Parolannummella varuskunnan liikuntapuisto on vapaasti kaikkien käytettävissä silloin, kun siellä ei ole henkilökunnan tai varusmiesten koulutusta meneillään.

Panssariprikaatin liikuntakasvatusupseerin, kapteeni Mika Hakalan mukaan puiston kuntoportaat ja frisbeegolf-rata ovat ehdottomasti suosituimmat liikuntapaikat iltaisin ja viikonloppuisin.

– Molemmat on otettu hyvin vastaan, ja ennen kaikkea kuntoportaiden valaistuksesta on saatu positiivista palautetta. Valoilla mahdollistetaan työssä käyvienkin kuntoilu portaissa syksyn pimetessä, hän kertoo.

Hattulan liikunta- ja vapaa-aikatoimen päällikön Jari Salmelan mukaan viime vuonna valmistuneet kuntoportaat ovat varsinkin iltavalaistuksessa hieno ja innostava liikuntapaikka.

– Hattulalaiset ja alueen kuntoilijat laajemminkin ovat ottaneet ne innostuneesti vastaan, hän sanoo.

Liikunnanohjaaja, valmentaja Jorma Vaara kehuu kuntoportaita erittäin hyviksi, tukevan tuntuisiksi ja riittävän leveiksi. Hän työskentelee kaupungilla Liikettä lisää Hämeenlinnan seudulle -hankkeessa, ja hän esittelee portaita Hattulan kunnan nettisivuilla olevalla videolla.

– Kuntoportaat täydentävät hyvin seudullista liikuntapaikkojen verkostoa. Portaissa liikuttaessa varsinkin alaraajojen lihasvoimat vahvistuvat. Sykettä saa nostettua, mutta terveyden kannalta kovilla sykkeillä ei kannata mennä, vaan mieluummin niin, että hieman vain hengästyy, hän opastaa.

Tänä vuonna rappusten alapäähän saatiin opastustaulu, jossa esitellään kuusi erilaista etenemistapaa: tasaloikka, pysäytysloikka, töpötys, kääpiökävelyä, luisteluloikka ja sivuttaisjuoksu. Vaaran mukaan askellus rapuissa ja ulkoilmassa sopii mainiosti iäkkäämmillekin ihmisille.

Myös testikäynnillä olleet kuntoilevat nuoret naiset kiittelevät portaiden hyvää kuntoa ja tuntumaa jalalle. Hieman heitä vain juostessa häiritsi joidenkin askelmien mataluus, mutta toisaalta heidän mielestään on hauskaa, että erilaiset porraskorkeudet teettävät jumppaa samalla aivoillekin.

Liikuntapuistosta löytyy lisäksi 400 metrin juoksurata, jonka sisällä on hiekkakenttä esimerkiksi pelaamista varten. Juoksuradan vieressä on esterata, 12-väyläinen frisbeegolf-rata ja 4,3 tai 3 kilometriä pitkä kuntorata, jonka viimeinen nousu johtaa kuntoportaille. Parkkipaikalta portaille on matkaa noin 500 metriä.

– Vaikka liikuntapuiston lähtökohtana ovat henkilökunnan ja varusmiesten fyysisenkoulutuksen vaatimukset, suunnittelussa ja paikan valinnoissa huomioidaan myös ympäröivän yhteiskunnan mahdollisuudet hyödyntää rakennettuja liikuntapaikkoja, Mika Hakala sanoo.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Uusin Kaupunkiuutiset

25.11.2020

Fingerpori

comic

Päivän Hämeen Sanomat

25.11.2020