Kaupunkiuutiset

Partiolaisten kaupunki on vapaaehtoistyön voimannäyte

Evon Pitkäniemenkankaasta on tullut Suomen partiolaisten kotimetsä. Metsähallituksen kanssa yhteistyössä perustetussa nuorisoleirikeskuksessa on vuodesta 2010 lähtien järjestetty useita suurtapahtumia. Vuoden 2016 suurleiri Roihu kokosi Evolle 17 000 partiolaista ja tämän vuoden elokuussa alueella paloivat Johtajatulet, jotka palkittiin Suomen parhaana johtamistapahtumana.

Ensi kesänä Evon valtaavat pääkaupunkiseudun partiolaiset, joiden Kliffa 2018 -leirille odotetaan heinäkuun lopussa 5 500 osallistujaa.

– Toivomme leirille mukaan muitakin kuin partiotaustaisia ihmisiä ainakin 10 prosentin verran, leirinjohtaja Ville Miettinen sanoo.

– Leiriläisiä tulee myös muualta Suomesta aina Lappia myöten ja muutamia satoja kansainvälisiä vieraita.

Voittoa tavoittelemattoman tapahtuman budjetti on 1,2 miljoonaa euroa ja sen eteen tehdään yli 100 000 talkootyötuntia. Yhdeksänpäiväinen leiri on suunnattu 7-22 -vuotiaille partiolaisille, mutta mukana on myös vanhempia erilaisissa pestitehtävissä.

– Tavoitteena on ennen kaikkea luoda ikimuistoinen elämys ja monelle ainutlaatuinen kokemus, Miettinen kertoo.

– Partio on kuitenkin kasvatusjärjestö, jossa opitaan sekä itsen että muiden johtamista. Suurtapahtuman luoma projektiympäristö tarjoaa tuetut ja turvalliset lähtökohdat ottaa vastuuta. On aikamoinen kokemus päästä johtamaan 100-200 hengen organisaatiota.

Kliffan ajaksi Evolle rakentuu pieni kaupunki, josta löytyy muun muassa kahviloita, muonituspisteitä, saunoja, terveydenhuoltoa sekä työvoimatoimisto. Leiriläiset majoittuvat teltoissa 120 hengen leirilippukuntiin. Kliffan rakentamiseen tarvitaan paikallisia voimia, kalusteita sekä tuotteita ja Suomen Partiolaisten tärkeimpiä kumppaneita on kaupungin elinkeinoyhtiö Linnan Kehitys. Yhteistyö pohjautuu monivuotiseen puitesopimukseen, joka solmittiin Roihun tiimoilta vuoden 2015 lopussa.

– Meidän tavoitteemme on tehdä Evoa tunnetuksi ja kehittää sen palveluja. Sama intressi on myös partiolaisilla, jotka ovat investoineet merkittävästi alueelle, Linnan Kehityksen toimitusjohtaja Mervi Käki sanoo.

– Kun näitä tapahtumia on jo yhdessä järjestetty, asioita osataan puolin ja toisin. Kumulatiivista tietoa on kertynyt aika tavalla. Yhdeksänpäinen tapahtuma vastaa 45 000 hengen festivaalia, sitä ei heppoisin eväin järjestetä.

Suurleiri tulee tarvitsemaan ainakin Puolustusvoimien kalustoa ja muonitus hoidetaan muun muassa hygieniasyistä jonkun paikallisen toimijan kautta. Kliffa tarjoaa myös loistavan alustan yhteistyölle HAMK:in kanssa.

– Evon metsäalan osaaminen tuo monipuolisuutta Kliffan sisältöihin ja vastaavasti leiri tarjoaa mahdollisuuksia erilaisiin opinnäytetöihin, Miettinen tuumaa.

– HAMK:in opiskelijat voivat harjoitella maanmittausta vetämällä rajalinjoja tai tehdä vaikkapa maaperätutkimusta.

Kliffa 2018 23.-31.7. Evolla.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset