fbpx
Kaupunkiuutiset

Patu & The Blues Boys on päässyt keikkailun makuun – Bändi soittaa kuulijoille muutakin kuin hittimusaa

Laulusolisti Paavo ”Patu” Gröhn hakee settiin biisejä muun muassa teksasilaiselta radioasemalta.
Patu & The Blues Boys on yhtä kuin Timo ”Timppa” Kero (vas.), Ilmari ”Ile” Vuoristo, Paavo ”Patu” Gröhn, Pertti ”Pepe” Koivunen (edessä) ja Tenho Arponen. Kuva: Tomi Vesaharju

Sairion bluesmies Paavo ”Patu” Gröhn kertoo olevansa alun perin laulava rumpali, mutta sittemmin rumpujensoitto jäi.

– Laulu on tullut mukaan jo aikaisessa vaiheessa. Olen saanut laulaa jokaisessa bändissä, jossa olen ollut.

Hämeenlinnalainen on monissa liemissä keitetty pitkän linjan musiikkimies ja yksi Beatmakersin aikaisemmista jäsenistä.

Gröhn kertoo, että intohimo musiikkiin syttyi jo kuusivuotiaana, kun hän kuuli Irwinin kappaleen En kerro kuinka jouduin naimisiin.

– Siitä se lähti. Sitten tulivat tangot, lättähatut, Erkki Junkkarinen, Deep Purple ja Black Sabbath. Olen musiikin suhteen kaikkiruokainen. Mielestäni kaikissa musiikkityyleissä on jotain hyvää, hämeenlinnalainen kertoo.

Uudelle kokoonpanolle uusi nimi

Nykyinen kokoonpano Patu & The Blues Boys on perustettu vuonna 2011 alun perin nimellä Bitwe’s Brothers.

– Perustin Bitwe’s Brothersin edesmenneen kitaristin Pauli ”Bitwe” Hiukkamäen muistoksi ja sillä nimellä yhtye keikkaili muutaman kymmenen kertaa. Kun kokoonpano viime vuonna vaihtui, nimi muutettiin Patu & The Blues Boysiksi, laulaja kertoo.

Nyt yhtyeeseen kuuluvat laulusolisti Patu Gröhnin lisäksi turenkilainen Timo ”Timppa” Kero, kitara, ja hämeenlinnalaiset Ilmari ”Ile” Vuoristo, kitara, Pertti ”Pepe” Koivunen, rummut, ja Tenho Arponen, basso.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Pepe Koivunen (vas), Tenho Arponen, Timppa Kero, Patu Gröhn ja Ile Vuoristo hiovat kappaleita esityskuntoon treenikämpällä Sairiossa. Kuva: Tomi Vesaharju
Pepe Koivunen (vas), Tenho Arponen, Timppa Kero, Patu Gröhn ja Ile Vuoristo hiovat kappaleita esityskuntoon treenikämpällä Sairiossa. Kuva: Tomi Vesaharju

Nykyinen ohjelmisto painottuu blues-rock -genreen. Yhtyeessä on kaksi kitaristia, ja toinen kitaristeista sekä basisti laulavat myös stemmoja.

– Blues on meidän juttu.

Vähitellen päätoimiseksi laulusolistiksi

Gröhn oli aikanaan laulusolistina Hiukkamäen Coverhouse-bändissä. Päätoiminen laulaja hänestä sukeutui ”olosuhteiden pakosta”.

– En pysty kunnolla soittamaan ja laulamaan yhtä aikaa. Kyllästyin, kun kaikki meinasivat, että laulan paremmin kun en soita mitään, mies naurahtaa.

Alkuun hän soitti kitaraa omassa bändissään, mutta jätti sen sitten suosiolla.

”Muistilappujen” käyttäminen on myös yksi asia, josta laulajalle on tullut kuittausta.

– Totuin käyttämään lappuja Beatmakersin aikaan, enkä ole oikein päässyt tavasta eroon. Tosin nykyisin kaikilla on Padit mukana, joten laput ovat siihen nähden hyvin pieni tyylirikko, hän tuumaa.

Biisilista tietoinen valinta

Tällä hetkellä coverbändin ohjelmistossa on muun muassa Tom Pettyn, Fleetwood Macin, George Thorogoodin, CCR:n ja Deep Purplen biisejä, mutta valtaosa kappaleista tulee hittilistojen ulkopuolelta.

Kysymyksessä on tietoinen valinta.

– Olen yrittänyt katsoa tuntemattomampia kappaleita. Juju on siinä, että yleensä coverbändeiltä toivotaan ”biisejä, joita yleisö voi laulaa”, ja silloin kuullaan aina niitä samoja kappaleita. Mielestäni yleisöä ei saa aliarvioida, hän pohtii.

Uutta materiaalia ohjelmistoon Gröhn poimii muun muassa kuuntelemalla teksasilaista Austin Blues -radioasemaa.

– Olen hakenut sieltä tietoisesti tuntemattomampaa bluesia, viimeksi mieleen jäi muun muassa Eric Claptonin kappale Running of Faith.

Toiveissa lisää keikkoja tulevaisuudessa

Musiikki on, ja on aina ollut, Gröhnille harrastus työn ohessa.

Tuore kokoonpano on keikkaillut muutaman kerran, muun muassa Aulangontien Papukaija Pubissa sekä Parolassa, mutta toiveissa on päästä Parolaa pidemmälle.

Seuraavaksi bändi esiintyy The Midnight Sun Golf -golfkisan yhteydessä Aulangon Hugossa juhannusviikolla torstaina 23. kesäkuuta.

– Musiikkiuran kohokohdat ovat toivottavasti vielä edessä.

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset