Kaupunkiuutiset

Paviljongin suunnittelu saa jatkua

Verkatehtaan Paviljonkihanke sai tuulta purjeisiinsa. Kulttuuri- ja kongressikeskus Verkatehdas Oy:n toimitusjohtaja Jouko Astor raportoi maanantaina paviljonkihankkeen tilanteesta Hämeenlinnan kaupunginhallituksen konsernijaostolle, joka hyväksyi hankkeen suunnittelun jatkumisen äänin 4–2.

Verkatehtaan Paviljonkihankkeen tarkoituksena on rakentaa Verkatehtaan päärakennuksen yhteyteen noin 2000 neliön hallitilat kongresseille, kokouksille, näyttelyille ja juhlille. Tavoitteena on parantaa Verkatehtaan palvelukykyä, vahvistaa kilpailuasemaa ja luoda uutta liikevaihtoa.

– Ideana on, että yhtenä yksikkönä pystyttäisiin toteuttamaan yksi iso tapahtuma tai kaksi pienempää tapahtumaa yhtä aikaa, Jouko Astor visioi.

Verkatehtaan halutaan olevan kilpailukykyinen Tampere-talon, Finlandia -talon ja Paasitornin kanssa.

– Jos katsomme HHT-akselia, kaikki kilpailijamme investoivat. Kilpailu on kovaa. Tähtäämme suoraan huipulle.

Kaavamuutos tarpeen

Lisärakentaminen vaatii kaavamuutoksen. Paviljonkiin on kaavailtu kahta salia, joista suurempi olisi kooltaan noin 1000 neliötä ja pienempi noin 500 neliötä. Lisäksi tarvitaan aputiloja.

– Paviljonki loisi kaupunkiin liiketoimintaa ja lisäisi kysyntää. Tiloja pystyttäisiin käsittelemään yhtenä kokonaisuutena, joissa pystytään isännöimään isoja tapahtumia, kuten kongresseja ja puoluekokouksia.

Viime marraskuussa verkatehdas sai tarjouspyyntöjä vuosille 2015–2106 viidestä tilauskokonaisuudesta, joihin ei pystytty vastaamaan joko rajallisten tilojen vuoksi, tai koska tilat olivat jo varatut.

– Laskelmien mukaan nämä tilaisuudet merkitsivät 17 käyttöpäivän, noin 7530 kävijän ja reilun 85 000 euron menetyksiä. Hiukkasen harmittaa, että esimerkiksi ensi tammikuuksi olisi ollut tarjolla kolmipäiväinen tilaisuus, mutta yhdeksi päiväksi oli varattu konsertti, joten kapasiteetti oli ehditty myydä.

Tällaisenaan tilojen suorituskyky ei riitä suurten näyttelyiden vaatimuksiin.

– Tiloille olisi myös enemmän kysyntää, kun ne olisivat riittävät.

Kaupungin takaus

Kaupunginhallituksen konsernijaosto antoi puolitoista vuotta sitten Verkatehtaalle luvan valmistella asiaa. Tuolloin ideana oli yleinen arkkitehtikilpailu 2015. Tällä hetkellä kaupungin budjetissa ei ole rahaa arkkitehtikilpailulle.

Verkatehdas jatkaa hanketta omalla kustannuksellaan. Verkatehdas käyttää arkkitehtikilpailuun budjetoimansa 30 000 euroa nyt suunnitteluun. Se on saanut arkkitehtitoimisto JKMM:ltä Paviljongin suunnittelutarjouksen. Arkkitehtitoimisto on sama, joka on suunnitellut Verkatehtaan.

– Lähdemme itse viemään asiaa eteenpäin JKMM Arkkitehtitoimiston kanssa.

Hankkeen kustannusarvio on yhteensä vajaat 6 miljoonaa, josta rakentamisen ja suunnittelun osuus on 4,9 miljoonaa, varustelun 630 000 ja varausten 400 000 euroa.

Verkatehdas suunnittelee rahoittavansa rakennushankkeen lainalla. Jos rakennushanke toteutuu vuonna 2017, tarvitaan lainaan kaupungin takaus. Varsinainen päätös rakentamisesta tehtäisiin aikaisintaan keväällä 2016.

Verkatehtaan velat ovat tämän vuoden päättyessä 4,9 miljoonaa. Riippuen korkotason ja kokonaisliiketoiminnan kehityksestä, hankkeen lisäavustustarve on noin 135–145 000 euroa vuodessa kymmenen vuoden ajan.

– Mielestäni yhtälö on kuitenkin taloudellisesti hallittavissa, Astor sanoo.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset