Kaupunkiuutiset

”Peilipinnat ovat kesän kuumin juttu”

– Peilipinnat ovat kesän kuumin juttu. Pehmeät ja pyöreät muodot valtaavat kehykset, ja linssit ovat suuret ja kaarevat, Marja-Liisa Valkonen optikkoliike Mamas & Papasista kertoo.

Kehyksissä näkyvät tänä kesänä myös värit ja erikoiset muodot. Uutena jujuna ovat kääntyvät sangat, joita voi pyöritellä mielensä mukaan.

– Kehyksien väreissä pitkään suosittiin hopeaa, mutta tämän kesän väri on kulta. Tyyli voi olla hipahtava.

Vanhoista trendeistä pilottilasien suosio ei näytä laantumisen merkkejä, sillä niitä myydään edelleen tasaiseen tahtiin.

– Klassikot myyvät aina.

– Aurinkoclippejä ja tavallisten lasien päälle laitettavia sun cover -laseja myydään yllättävän paljon muiden rinnalla, Valkonen sanoo.

Linssit tarkoituksen mukaan

Marketeista löytyviä aurinkolaseja Valkonen ei suosittele.

– Ne päästävät UV-säteet läpi. Niissä on myös usein vääristymiä, jotka voivat aiheuttaa joillekin huonoa oloa ja huimausta.

Hän suositteleekin ostamaan lasit, joissa on optiset linssit ja oikeanlainen pinnoite.

– Käyttötarkoituksen mukaan mennään. Melkein kaikille sopivat ihan perusaurinkolasit, mutta jos esimerkiksi harrastaa paljon ulkona, kannattaa kysellä sopivaa kontrastilinssiä ja pinnoitetta.

Tavalliseen käyttöön löytyy elämää helpottavia pinnoitteita, joilla voi estää lian ja pölyn ja rasvan tarttumista. Golfkentällä voi pallo löytyä helpommin, kun sopiva pinnoite parantaa kontrastia. Vesillä ollessa voi polarisoinnilla poistaa veden heijastumia. Myös lasketellessa voi hyötyä huurteen muodostumista estävästä pinnoitteesta.

Erilaiset kontrastilinssit auttavat myös ikänäön korjaamisessa, ja liukuvärjätyt linssit ovat suosiossa ikäihmisten parissa. Migreenistä kärsivät voivat saada apua erityisestä värisävystä, jonka on tutkittu auttavan suurta osaa migreenipotilaista lääkkeiden rinnalla.

Laseihin kannattaa panostaa

– Nykyään on niin paljon uusia menetelmiä ja ominaisuuksia saatavilla myös aurinkolaseihin, että moni ei ole kuullutkaan niistä.

Valkonen toivoo että ihmiset panostaisivat enemmän aurinkolasien ostoon.

– Niihin ei haluta ehkä käyttää niin paljoa rahaa kuin tavallisiin laseihin, mutta markettilaseilla ei pitkälle pärjää.

Kesän tullessa Valkonen muistuttaa silmien suojaamisen tärkeydestä.

– Ihoa ihmiset muistavat suojata UV-säteiltä, mutta silmät unohtuvat. Kun ihmiset elävät pidempään, on pidettävä myös tarkempaa huolta itsestään.

Haitalliset UV-säteet nostavat riskiä harmaakaihiin sairastumiseen. Aurinkolasien kanssa ei tarvitse myöskään siristellä silmiä, ja herkkä silmänympärysiho säästyy, vähentäen ryppyjen muodostumista ja päänsärkyä.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset