fbpx
Kaupunkiuutiset

Pekka Töpöhäntä on ajaton klassikko

Ruotsalainen kirjailija Gösta Knutsson (1908-1973) sai lapsena maalla ollessaan lemmikikseen hännättömän kissanpennun, josta hän aikuisena kirjoitti tarinoita. Vuonna 1939 julkaistiin ensimmäinen Pekka Töpöhäntä -kirja. Esikoisteoksesta ja sitä seuranneista kirjoista tuli kuolemattomia klassikkoja, jotka ovat hurmanneet lapsia ja aikuisia sukupolvesta toiseen.

Hyväsydämisen ja luottavaisen kotikissan tarina on kuin omiaan Hämeenlinnan Miniteatterin 60-vuotisjuhlanäytelmäksi ja sen ensi-ilta oli viime sunnuntaina Aulangon Graniittilinnalla.

– Tämä on viisas tarina, jossa on paljon toimintaa ja selkeä opetuksellisuus, ohjaaja Suvi Seppälä sanoo.

– Se kertoo erilaisuudesta ja kiusaamisesta, mutta myös itsensä hyväksymisestä, selviytymisestä ja ystävyydestä. Vaikka hahmot ovat kissoja, ne eivät ole kovin kissamaisia, vaan kovasti järkeä puhuvaa porukkaa.

Monni-kissa ja tämän tyhmät seuraajat ovat aina kiusaamassa Pekkaa, mutta ilkimysten kepposet kääntyvät kerta toisensa jälkeen heitä itseään vastaan.

– Näytelmän pohjana on Anneli Mäkelän tekemä dramatisointi, joka on selkeästi kirjoitettu sisätiloihin. Olemme muokanneet sitä meille sopivaksi ja tuottaneet lasten kanssa myös improvisoitua materiaalia.

– Anneli Mäkelä antoi meille suosiollisesti luvan myös kirjoittaa esitykseemme omia lauluja.

Näytelmää on harjoiteltu tammikuun lopulta saakka ja Graniittilinnalle ryhmä pääsi toukokuussa. Ensi-illan kynnyksellä takana oli kuutisenkymmentä harjoituskertaa.

– Kyllä tässä kevään mittaan ovat silmäpussit kasvaneet, kun säät ovat olleet huonot ja rakeitakin on saatu niskaan, Seppälä huokaa.

– Puheet linnan huonosta kunnosta huolestuttivat, mutta onneksi Metsähallitus kartoitti tilanteen, eikä mitään sortumavaaraa ole. Katsojat voivat ihan turvallisin mielin tulla katsomaan esityksiä.

Klassikkonäytelmä kysyy monia kysymyksiä, joita lapset ja aikuiset voivat yhdessä pohtia esityksen nähtyään. Graniittilinnaan rakennettu kissakaupunki antaa elämyksellisen kokemuksen koko perheelle.

– Kyllä Töpöhäntä on maineensa ansainnut, se on hyvä ja hauska juttu, joka on täynnä riemastuttavia ja tunnistettavia hahmoja, joissa on myös tragikoomisia piirteitä.

Pekka Töpöhäntä Aulangolla 6.8. asti.

Asiasanat

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset