fbpx
Kaupunkiuutiset Hämeenlinna

Pelikaveri on armoton ja rehellinen – Jorma Lehti ja Hannu Kyyrö ovat juoksuttaneet toisiaan 40 vuotta

Jorma Lehden (vas.) ja Hannu Kyyrön squash on kovaa sekä rehtiä ja keskinäisissä peleissä vallitsee hyvä kauhun tasapaino. Kilpailuhenkisempi Kyyrö vie yleensä voiton, mutta jos hän yhtään löysäilee, Lehti rankaisee armotta. Kuva: AP Sarjanto

Elettiin suuren suomalaisen squash-buumin alkuvuosia. Hannu Kyyrö oli ehtinyt tutustua lajiin Tampereella ja Hämeenlinnaan muutettuaan hän alkoi etsiä pelikaveria. Lentopallon puulaakiturnauksessa hän törmäsi Jorma Lehteen, joka tuntui sopivan oloiselta tyypiltä.

Kaksikko aloitti pelit Katisten squash-tallilla vuonna 1979. Pallopelin suosio kasvoi kasvamistaan ja paikallisessa seurassa oli yli 200 jäsentä.

– Meistähän tuli melkein ammattilaisia, kun pelattiin viitenä iltana viikossa ja käytiin kisoissa. 1980-luvun puolivälissä porukka alkoi hiipua, kun monet työnantajat lopettivat liikunnan tukemisen, Lehti muistelee.

Kaverukset eivät luovuttaneet ja Katisten laitettua lapun luukulle he siirtyivät mailakasseineen Katinalaan, Turenkiin, Toijalaan, Hämeenlinnan Seminaarille ja lopulta JPJ kuntokeskukseen Riihimäelle.

Mikä on saanut miehet pysymään lajin parissa ja pelikavereina huimat 40 vuotta?

– Alussa vaan pelailtiin, mutta erilaisten sattumusten kautta meille siunaantui muutakin yhteistä puuhaa. Tehtiin erilaisia remonttikeikkoja, tutustuttiin perheisiin ja kaveruus syveni ystävyydeksi. Syntymäpäiviä on juhlittu yhdessä ja kun Jorman lapset olivat pieniä, joulupukkina oleminen kuului aina minun velvollisuuksiini, Kyyrö kertoo.

Nykyään kuulumisia jutellaan automatkalla kuntokeskukseen. Pelikentällä ei rupatella.

– Pelin pitää olla kovaa, rehellistä ja armotonta. Kaveri pitää juoksuttaa puhki, vaikka emme ilkeitä olekaan. Sen verran meillä on taitoa, ettemme pysty toisiamme tappamaan, Lehti arvelee.

Keskinäisten otteluiden herrasta ja hidalgosta ei kumppanusten välillä ole epäselvyyttä.

– Olemme sopivia toisillemme, pelaajina aika tasaisia, mutta Jorma on oppinut hyväksi häviäjäksi, Kyyrö virnistää.

– Hannu on kunnianhimoisempi ja kilpailuhenkisempi, hän jaksaa puristaa viimeiseen saakka, koska vihaa häviämistä, Lehti sanoo.

Kyyröllä ei ole kuitenkaan yhtään varaa löysäilyyn, sillä muuten Lehti rankaisee armotta.

– Kauhun tasapaino on hyvä, miehet toteavat.

Konkareiden kaksintaisteluihin kentällä kuuluu hyväntahtoinen äijähuumori.

Paras hetki pelissä on se, kun saa toisen höynäytettyä oikein kunnolla. Tukkanuottasilla miehet eivät ole omien sanojensa mukaan olleet koskaan. Kinaaminen ei hommaan kuulu ja epäselvät pallot otetaan aina uusiksi.

– Alkuaikoina tappelimme pelitulkinnoista muiden kanssa, mutta meistä kahdesta ei saa riitelykaveria enää millään, Kyyrö vakuuttaa.

– Osaamme myös hyvin väistellä ja varoa toisiamme. Squash on herrasmieslaji ja todella nopea peli, vaikka huru-ukkoja ollaankin.

Voisi luulla, että kaverin naama alkaa kyllästyttää tai että peliin kaipaisi toisinaan uuden vastustajan tuomaa vaihtelua.

– Ei tulisi mieleenkään pelata kenenkään muun kanssa. Vaikka yleensä saankin Hannulta köniini, en tarvitse voittoa. Minulle on pääasia, että molemmat lähdetään pelistä hymyssä suin ja hikisinä, Lehti tuumaa.

Viime vuosina miehet ovat löytäneet myös uuden yhteisen harrastuksen. Lehti oli Kyyröä katsellessaan ruvennut ihmettelemään, miksi ukko on niin notkea.

– Se oli ruvennut käymään äijäjoogassa. Pakkohan minunkin oli mennä mukaan, Lehti kertoo.

Kyyrön mukaan ystävyydestä on tullut ykkönen, se ei tarvitse enää pelikaveruutta tuekseen. Molempien miesten elämässä on ollut kuoppia ja silloin toinen on komeasti tukenut. Pelikaveruus on hoitanut sekä kuntoa että sielua. Jatkuvuus on tärkeää.

– Ystävyys kantaa ja sitä pidetään yllä kerran viikossa, Lehti sanoo.

– Emme soittele toisillemme iltaisin, että mitäs ruokaa olet tehnyt, mutta ystävyys on meille iso juttu.

 

Käsistään kätevät

Hannu Kyyrö

Eläkkeellä, asuu Hämeenlinnassa, työskenteli Hämeenlinnan kaupungilla palvelussuhdepäällikkönä.

“Entisöintineuvos”, kunnostanut mm. vanhoja asuntoja Niittykatu 1:ssä ja Puntilan talossa.

Harrastaa squashin lisäksi tennistä, hiihtoa, rullaluistelua ja melontaa.

 

Jorma Lehti

Eläkkeellä, asuu Hämeenlinnassa. Teki työuransa erityisopettajana.

“Klapi- ja purkuneuvos”, tekee klapeja yli tarpeen ja on purkanut 24 omakotitaloa.

Pelannut 33 vuotta tennistä fysioterapeutti Risto Kuitusen kanssa. Harrastaa myös yhdistystoimintaa ja mökkeilyä.

 

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset