Kaupunkiuutiset

Pelimiehen tarina on kovaa tekstiä

Ajatus omiin kokemuksiin perustuvasta teoksesta on muhinut Mika Lartaman mielessä jo pitkään.

– Olen kymmenisen vuotta suunnitellut kirjaa ja kirjoittanut itsekin semmoiset 80 sivua, hän kertoo.

– Ideana oli kertoa omasta elämästä romaanin muodossa ja osittain fiktiivisesti, mutta lopulta päätin luopua jutusta. Nyt on tulossa elämäkerta ja hommiin ryhtyy Kimmo Miettinen.

Noin vuoden kuluttua julkaistava teos ei painotu Lartaman uraan jääkiekkoilijana, vaan urheiluvuosia seuranneeseen aikaan.

– Minusta on paljon puhuttu kaikenlaista ja olen saanut rankasti kokea julkisuuden negatiiviset puolet. Nyt haluan itse kertoa, kuinka kaikki tapahtui. Tarinaani kuuluu huumeita, naisia, kuolemaa ja väkivaltaa, mutta ei se mikään vasikkakirja ole.

Lartama oli yhdeksän kautta HPK:n jääkiekon edustusjoukkueen kulmakiviä ja yksi fanien suosikkipelaajista. Lätkähanskat ripustettiin naulaan vuonna 1994.

– Olisin voinut ehkä pelata pari vuotta kauemminkin, mutta se ei ollut taloudellisesti järkevää, hän muistelee.

– Tienasin jo noihin aikoihin ravintolahommistakin ja HPK:n kanssa tuli kinaa jostakin 20 000 markasta. Korvaus ei enää tuntunut kohtuulliselta työstä, joka käytännössä vei kaiken ajan ja koko elämän.

Ravintolabisnes kukoisti ja yhteen aikaan Lartama omisti sekä Kaupparin että Metropolin Hämeenlinnassa. Alamäki alkoi, kun koko ajan kytenyt intohimo uhkapeleihin sai lisää bensaa liekkeihin.

– Kyllähän siinä jonkinlainen identiteettiongelma tuli, kun urheilusta saadut kicksit ja hyvänolontunteet jäivät pois. Sitä samaa endorfiinia piti lähteä hakemaan jostain muualta ja sitä tyhjyyttä oli vaikea täyttää.

– Minulla oli jo HPK:n aikoina kännykkä pelihousujen taskussa, että saatoin erätauolla tarkistaa ravitulokset. Kun ravintoloista tuli rahaa, sokaistuin. Saatoin laittaa 100 000 markkaa päivässä uhkapeleihin. Alkoholi tuli voimakkaasti kuvaan mukaan ja sitten huumeet.

Pelivelkojen kasvaessa Lartama joutui ottamaan yrityksiinsä yhtiökumppaneita, jotka hänen mukaansa osasivat taitavasti käyttää tilannetta hyväkseen. Entiset kaverit panivat muun muassa pystyyn kilpailevan yrityksen hänen selkänsä takana..

Lartama teki konkurssin vuonna 2003. Pari vuotta myöhemmin tuli tuomio kokaiinin hallussapidosta ja vuonna 2006 konkurssiaikaan liittyneestä talousrikoksesta. Maineikkaan kiekkoilijan jäädytetty paita laskettiin alas jäähallin katosta.

– Se oli kova paikka, koska kyseessä oli minun urani, Lartama sanoo.

– Nousin edustusjoukkueeseen 15-vuotiaana ja olin iso tekijä HPK:n vakiinnuttamisessa liigakartalle. Jos olin jonkun mielestä huono esimerkki nuorille, niin ei se meriittejäni miksikään muuta. Kyllä paidan pudottamisen todelliset syyt ovat ihan muualla kuin näissä tuomioissa, mutta niistä kerron sitten enemmän kirjassa. Joka tapauksessa koin, että HPK hylkäsi minut ja käänsi selkänsä.

Seuraavat vuodet Lartama sanoo eläneensä kuin sumussa ja huumeiden käyttö jatkui.

– Persaukisena oli vaikeaa lähteä rakentamaan uutta. Olin velkaa tosi pelottaville jätkille ja se oli raskasta aikaa.

– En ollut millään tasolla tyytyväinen elämääni ja olin menettänyt kaiken arvostuksen itseäni kohtaan. Halusin muutosta.

Tunnelin päästä pilkahti valo kolmisen vuotta sitten, kun Lartama aloitti psykoterapian ja tapasi nykyisen vaimonsa Päivin. Hugo-poika syntyi viime vuoden syyskuussa ja pariskunta meni kuukausi sitten naimisiin.

– Psykoterapiassa osasin katsoa elämääni monelta kantilta ja tajusin, kuinka olen loukannut läheisiäni ja ollut heille raskas taakka, Lartama pohtii.

– Pystyin ehkä ensimmäistä kertaa avautumaan ja se oli kaikin puolin helpottava sessio. Pääsin velkasaneeraukseen, teen töitä vaimoni verhoomossa ja asiat ovat nyt paremmalla mallilla.

Elämäkerran tekeminen aloitetaan lähiaikoina ja Lartamalla on tiedossa satakunta tuntia haastattelunauhoituksia.

– Etukäteen arvelen, että pystyn jo aika helposti puhumaan asioista, mutta eihän sitä koskaan tiedä.

– Voi olla, että kun rupean muistelemaan kaikkia noita paskajuttuja, niin se voi kouraista syvältäkin. Olen kuitenkin loppujen lopuksi aika herkkä kaveri.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset