Kaupunkiuutiset

Pelissä oli kerrankin tunnelmaa

Elenia-areenassa koettiin harvinaislaatuinen tunnelma tiistaina naisten lentopallon eurocup-pelissä. Katsomossa istui joukko Lammin Mainiemessä asuvia turvapaikanhakijoita, ja he kannustivat HPK:ta kaikella innollaan taputuksin, huudoin, lauluin ja rummutuksin.

Harmi vain, että kannustus ei ihan kantanut voittoon asti. Vaikka HPK vei varsinaisen ottelun 3–1, sveitsiläinen Sm’Aesch Pfeffingen oli parempi kultaisessa erässä, joka ratkaisi jatkoon pääsyn cupissa.

Mielekästä tekemistä

Turvapaikanhakijoita tuli lentopallo-otteluun kaksi bussilastillista. Taustalla on ajatus siitä, että heille etsitään urheilun parista mielekästä puuhaa ja samalla helpotetaan kotoutumista.

Idea yhteistyön virittelemiseen urheiluseurojen kanssa tuli Mainiemessä työskentelevältä Punaisen ristin liikunnanohjaajalta Riikka Korhoselta.

HPK-naisten manageri Ville Kalliomäki vastasi ensimmäisenä Korhosen viestiin. Pelireissun lisäksi hän suunnittelee jo kovasti jatkoa yhdessä tekemiselle. Tarkoituksena on, että turvapaikanhakijoita tulisi talkoolaisiksi ensi kesäkuussa Hämeenlinnassa pidettävään lentopallon Power cup -tapahtumaan, johon odotetaan tuhansia lapsia ja nuoria sekä heidän perheitään.

– Turvapaikanhakijoiden joukossa on paljon erilaista osaamista. Tarjoamme heille järkevää tekemistä. Juttelin asiasta myös kaupunginjohtaja Timo Kenakkalan kanssa, ja hän piti sitä loistavana juttuna. Kaupungilla on samanlainen tahtotila kuin meillä: mitä nopeammin turvapaikanhakijat pääsevät sisään yhteiskuntaan, sitä parempi, Kalliomäki sanoo.

Hieman tienestiäkin

Power Cupissa tarvitaan viikon ajan satoja apukäsiä pitämään lähes kolmeasataa lentopallokenttää Pullerilla kunnossa, siivoamaan aluetta, jakamaan ruokaa, valvomaan kulkua ja liikennettä, tekemään lähetin töitä ja pitämään yllä yleistä järjestystä. Hommat eivät vaadi erikoisosaamista eivätkä välttämättä suomen kielen taitoa.

– Turnauksen järjestäminen on iso projekti. Pidämme 100–200 turvapaikanhakijalle heti keväällä koulutuksia, joita voidaan järjestää myös Lammilla. Elenia-areenassa kaikki olivat innoissaan, ja sen näki heti, millä asenteella he ovat liikkeellä, Kalliomäki iloitsee.

Lentopalloliitto antaa reilut 50 000 euroa cup-tapahtuman järjestämiseen. Kun summa jaetaan kaikilla työtunneilla, jokaisen talkoolaisen on mahdollista tienata päivien aikana 4–5 euroa tunnilta. He saavat itselleen myös paidan ja ruoat.

Talven ja kevään mittaan Lammilta pyritään vielä kuljettamaan turvapaikanhakijoita uudelleen Elenia-areenaan.

– He kysyivät ottelun jälkeen, koska on seuraava peli, ja milloin he voisivat tulla uudestaan. Aion olla yhteydessä lammilaisiin yrittäjiin, jotta saisimme lisää kuljetuksia järjestettyä, Kalliomäki kaavailee.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset