Kaupunkiuutiset

Pellava ja sahti, Lammin mahti

Pellavamarkkinat viikko ennen juhannusta ovat perinteisesti koonneet Lammille noin 10 000 kävijää. Tällaista väenpaljoutta ei pitäjässä nähdä yhdessäkään muussa tapahtumassa. Pellavamarkkinat on samalla yksi koko valtakunnan vanhimmista vuosittain järjestettävistä kesätapahtumista. 16. kesäkuuta järjestettävä kesätapahtuma on järjestyksessään jo 48:s. Vuoden teemana on paikallinen yrittäjyys.

Tämä vuoden Pellavamarkkinat sai myös Häme-päivä tunnuksen. Häme-päiväksi valitaan vuosittain hämäläinen tai muuten maakunnallisesti tai seudullisesti merkittävä tapahtuma, joka järjestetään Kanta-Hämeen alueella. Häme-päiväksi haetaan Hämeen liiton järjestämällä haulla ja valinnan tekee maakuntahallitus.

– Pellavan kanssa markkinoilla on enää vähän tekemistä. Kaupallisessa mielessä pellavaa ei taida kasvattaa enää yksikään viljelijä koko pitäjässä, markkinoiden puuhamiehiin vuosikymmenet kuulunut Pekka Kääriäinen toteaa. Pellavatuotteita on toki edelleen myynnissä.

Lammin toinen mahtitekijä, sahti, on sentään vahvasti mukana. Markkinoilla valitaan taas paras sahdintekijä.

Sara Holmin opinnäytetyö valmistui tänä vuonna Pellavamarkkinoiden kehittämisestä. Se kävi selväksi, että kävijät ovat pääosin lammilaistaustaisia, ja jo varttuneempia ihmisiä. Kesäasukkaat ovat yksi suurimmista kävijäryhmistä.

– Nuorien paikalle houkutteleminen on vaikeampaa, mutta kun ikää karttuu, niin pitäjäjuhlalle annetaan enemmän arvoa. Tullaan tapaamaan vanhoja koulukavereita ja muistelemaan menneitä, markkinapäällikkö Esa Kauppi pohtii.

Hän uskoo, että tulevina vuosina tutkimustuloksia voi hyödyntää myös markkinoiden käytännön järjestelyissä. Tänä kesänä tutkimusta on siirretty käytännön järjestelyihin messualueen sisätiloissa, kun liikuntahallin sisätilat on järjestetty uudelleen. Uutta on myös kirpputori.

Markkinoilla valitaan perinteiseen tapaan Lammin sahtimestari, joka pääsee edustamaan pitäjää SM-kisoihin. Perinteisiin kuuluu myös vuoden ”Lammilainen tuote” valitseminen.

Lammilaisten taiteentekijöiden näyttelyssä on vielä tilaa uusille taitelijoille. Näyttely järjestetään Hakkalan koululla.

Markkinoiden aikana Lammin keskustan pysäköintipaikoilta järjestetään nonstop-kuljetus markkinapaikalle 9.45–14.30.

Lammin Pellavamarkkinat 16.6. klo 8–16.www.pellavamarkkinat.fi

 

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset