Kaupunkiuutiset

Pellavalla ja sahdilla on ihan oma museo

Lammin kirkolla sijaitseva punatiilinen viljamakasiini kätkee sisäänsä tunnelmallisen Pellava- ja sahtimuseon. Kahteen kerrokseen levittäytynyt Lammi-Seuran omistama ja ylläpitämä museo esittelee sahdin valmistukseen sekä pellavan viljelykseen ja muokkaamiseen tarvittavaa esineistöä.

– Lammilla on pitkät perinteet sahdinvalmistuksessa, ja pellava ja sahtihan ovat Lammin tunnusmerkit, siksi näitä esineitä on saatu kiitettävästi myös museoon. Lammi-Seuran puheenjohtaja Tarja Mattila kertoo.

Viljamakasiinissa museo on sijainnut jo 1960-luvun alusta lähtien.

– Varhaisin esine museossa on kastemalja 1770-luvulta. Museon esineistö on pääosiin Lammin alueelta ja suurin osa siitä liittyy pellavaan tai sahtiin.

 

Ensimmäisessä kerroksessa on esillä sekä sahtiin että pellavaan liittyvää esineistöä. Muun muassa pellavan pesuun liittyvät tarvikkeet, pellavaiset vaatteet 1800-luvulta sekä pellavaiset tekstiilit ovat saaneet museossa kukin oman osastonsa.

Lisäksi kahvi- ja muut nautintoaineet ovat kattavasti esillä. Nähtävillä on niin tupakankäsittelyyn, viinanpolttoon kuin kahvinvalmistukseen liittyviä esineitä.

– Siihen aikaan kaikki nautintoaineet tehtiin ja kasvatettiin itse, ainoastaan kahvi ja sokeri ostettiin.

Ensimmäisessä kerroksessa on näytteillä myös Syrjäntaustassa opettajana toimineen Vilho Penttilän yksityiskokoelma.

– Penttilä oli poikamies ja kotiseutumies, joka oli kerännyt eri puolita pitäjää mittavan kokoelman kotitalouden tarvekaluja. Siihen aikaan kaikki tehtiin kotona, joten tarvekaluja tarvittiin kaikkiin talouteen liittyviin töihin, Mattila kertoo.

Viljamakasiinin kakkoskerros on pyhitetty pelkästään pellavalle. Esillä on erilaisia tarvekaluja, sekä kuvasarja, jossa on kuvattu pellavan muokkauksen eri työvaiheet.

– Tässä museossa on mielenkiintoisesti esillä koko pellavanteon ketju.

 

Pellava- ja sahtimuseo sijaitsee osoitteessa Evontie 7, noin kolmensadan metrin päässä Lammin kirkosta Padasjoelle päin. Museo on avoinna kesä- ja heinäkuussa aina sunnuntaisin klo 12–14 tai sopimuksen mukaan. Museoon on pääsymaksu (2 euroa), mutta sotiemme veteraanit sekä alle 12-vuotiaat pääsevät sisään ilmaiseksi.

Samassa yhteydessä Lammi-Seura ylläpitää myös Kordelinin ajokalustomuseota sekä Hirsimuseota, joihin molempiin on mahdollista tutustua Pellava- ja sahtimuseon aukiolon puitteissa. Lisätieto museoista löytyy seuran nettisivuilta.

Lammi-Seuran jäsenet pitävät museoita auki talkoovoimin.

– Viime vuonna Pellava- ja sahtimuseossa kävi 504 henkeä, mikä on tosi paljon. Erityisesti pellavamarkkinapäivänä täällä käy paljon väkeä.

Asiasanat

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset