Kaupunkiuutiset Hämeenlinna

Penkkarit aikaistuvat reippaasti – Vanhojakaan ei tanssita enää samana päivänä

Hämeenlinnassa ei nyt tanssita penkkaripäivänä, kun talviloma ei enää paina päälle.
Viime talvena penkkareita juhlittiin Hämeenlinnan keskustassa 14. helmikuuta. Kuva: Pekka Rautiainen
Viime talvena penkkareita juhlittiin Hämeenlinnan keskustassa 14. helmikuuta. Kuva: Pekka Rautiainen

Penkinpainajaiset järjestetään tällä kertaa monella paikkakunnalla selvästi aikaisemmin kuin aiempina vuosina. Hämeenlinnassa penkkareita vietetään torstaina 6. helmikuuta ja vanhojen tansseja seuraavana päivänä.

Myös muissa Hämeenlinnan seutujen lukioissa penkkarit ja tanssit ovat nyt aiemmin kuin ennen.

Penkkarit ajetaan vanhalla reitillä Hämeenlinnan keskustassa kello 12 alkaen. Ajelut päättyvät torille.

Muutos mahdollinen vasta nyt

Aikaistuksen mahdollistaa se, että kokonaan sähköistyneissä ylioppilaskirjoituksissa ei enää järjestetä vieraiden kielten kuuntelukokeita erikseen. Takavuosina kuuntelukokeet järjestettiin penkkariviikolla.

Kevään ylioppilaskirjoitukset alkavat 10. maaliskuuta äidinkielen lukutaidon kokeella ja suomi/ruotsi toisena kielenä -kokeella. Kirjoitukset päättyvät 26. maaliskuuta.

Kaurialan lukion rehtori Tuomo Iltanen kertoo, että penkkareiden aikaistaminen tuli puheeksi jo viime vuonna viiden kaupungin (Hämeenlinna, Lahti, Jyväskylä, Mikkeli ja Kuopio) lukioiden keskustelufoorumilla. Tuolloin perinteisiä juhlia siirsi vain Jyväskylä.

Vakiintunut käytäntö vaihtuu

Abiristeilyjä ei aikaisteta, mutta myös vanhojen tanssien ajankohta muuttuu. Muutos Hämeenlinnassa on sekin, että tanssit järjestetään vasta penkkaripäivää seuraavana iltana, Loimua-areenalla (entinen Elenia-areena).

Puolelle lyseon lukion opiskelijoista tansseja opettava, vanhojen päivän järjestelyissä mukana oleva apulaisrehtori Tiina Kivinen sanoo, että vanha ajankohta, penkkaripäivän ilta, oli ”vain vakiintunut käytäntö”.

– Aikoinaan alkoi talviloma pian penkkareiden jälkeen. Eli tansseille perjantai-ilta olisi ollut hankala aika, koska perheet olisivat jo olleet lähdössä lomilleen.

Vanhojen tanssit yhteen päivään

Haaveena oli Kivisen mukaan jo kauan, että vanhat voisivat tanssia samana päivänä niin kouluissa kuin illalla omaisille.

– On ollut aikamoinen ponnistus järjestää kahtena päivänä tanssisessiot. Toinen syy on se, että on selkeämpää, kun on yhtenä päivänä abien juhla ja vasta seuraavana päivänä vanhojen juhla.

Tanssi-ilta Loimua-areenalla on koulujen yksityistilaisuus eli se on tarkoitettu vain kutsuvieraille, kuten perheille ja perheiden lähipiirille. Järjestelyissä auttavat kantakaupungin lukioiden vanhempainyhdistykset.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset