fbpx
Kaupunkiuutiset

Pentti Järvisen komedia on herkullisesti ajan hermolla

Kun viaton siivekäs luontokappale tekee matkaa lämpimiltä seuduilta Hauhon korpeen, ovat pikkukaupungin markkinointitykit täpinöissään ja tavalliset tallaajat tukkanuottasilla sosiaalisessa mediassa. Pentti Järvisen komedia Silmälläpidettävät kertoo, kuinka Mirja-sääksen kotiinpaluusta tulee kuntalaisille elämääkin suurempi asia. Linnusta halutaan tehdä brändi, joka lisäisi kaupungin hohtoa ja vetovoimaa.

Kantaesityksen ohjaa Hämeenlinnan teatterin päänäyttämölle Jukka Keinonen.

– Vähintään yhtä paljon kuin sääksestä tämä näytelmä kertoo ihmisistä, heidän ahneudestaan ja kekseliäisyydestään tässä kylmässä maassa, Keinonen tuumaa.

– On poskettoman hauskaa tehdä uutta tekstiä, jota ei kukaan ole päässyt ronkkimaan. Silmälläpidettävät on komedia ja satiiri, jonka lähtökohta on paikallinen ja ajankohtainen. Jotkut näytelmän henkilöt elävät vahvasti somessa, eli aivan muussa maailmassa kuin todellisuudessa.

Mittatilausrooli

Keinoja kaihtamattomaan markkinointitempaukseen vedetään myös lintututkija (Lasse Sandberg), jonka elämän pasmoja sekoittaa Helsingistä saapunut toimittaja (Lotta Huitti). Päähämmentäjänä sopassa on Mirja-toimikunnan puheenjohtaja, tilaajapäällikkö Jeesiö, jota esittää Johanna Reilin.

– Jeesiö on hyvin positiivinen ja intohimoinen ihminen, Reilin kertoo.

– Hänellä on suuri visio Mirja-sääksestä koko kaupungin elinkeinoelämän pelastajana ja tässä tilanteessa totuus on liukuva käsite. Vastoinkäymisiä hänellä riittää, mutta aina Jeesiö ponnistaa kuopasta ylös.

Näytelmän kertojana on Reska, Harri Ekoselle kirjoitettu mittatilausrooli.

– Reska käppäilee torilla, seurailee ja kuuntelee. Hän on omalla tavallaan luontoaktivisti, joka käy tutkijan kanssa lintupöntöillä, Ekonen sanoo.

– Hänessä on sellaista havukka-ahomaista pohdiskelijaa. Minullehan rooli sopii hyvin, kun käyn ahkerasti torikahvilla ja olen ollut assistenttina ornitologilla.

Kaiku todellisuudesta

Vanhaan kotikaupunkiinsa asettunut Pentti Järvinen on pitkän linjan käsikirjoittaja ja ohjaaja, jonka tunnettuja tv-töitä olivat sketsisarjat Hepskukkuu ja Hukkaputki. Hän on kirjoittanut myös useita näytelmiä, joista Perheistä parhain esitettiin Hämeenlinnassa pari vuotta sitten. Idean Silmälläpidettäviin antoi Järvisen kesämökin pihapönttöön asettunut lehtopöllö ja sitä tutkailemaan tullut petolintuprofessori Pertti Saurola.

– Ihan äskettäin joku keskisuomalainen kunta valitsi sääksen symbolikseen, Järvinen tietää.

– Ajankohtaisia ilmiöitä on näytelmässä paljon ja luulen, että näyttelijät ovat lisänneet niitä itse vielä lisää.

Näytelmän muissa rooleissa ovat Maiju-Riina Huttunen, Mikko Töyssy ja Markus Virtanen.

Silmälläpidettävät, kantaesitys la 21.11. klo 18 Päänäyttämöllä.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset