fbpx
Kaupunkiuutiset

Perhehoitajista löytyy apua omaishoitajille

– Perhehoitajan löytyminen oli minun jaksamiseni kannalta pelastus. Nyt minulla on tiedossa viikoittainen lepopäivä, jota ei ollut aikaisemmin kolmeen vuoteen, hämeenlinnalainen omaishoitaja Pekka Hietanen kehuu viime heinäkuusta saakka saamaansa palvelua.

Tyytyväinen on myös hänen äitinsä Salme Hietanen, 89, jolle liikkuminen omin voimin tuottaa vaikeuksia lonkkaleikkauksesta poikineen vamman vuoksi.

– Aivan ihanaa kun Pekka saa vapaata. Kaiken lisäksi minulla on aivan erinomainen perhehoitaja, Salme Hietanen kehuu perhehoitaja Eija Kalliota.

Muuten Salme on edelleen pirteässä kunnossa ja pärjää kotioloissa. Perhehoitajan lisäksi hänen luonaan käy kerran viikon kotisairaanhoidon työntekijä.

– Kaiken lisäksi tämä halpaa, melkeinpä ilmaista palvelua, Salme kiittelee perhehoitajan käyntien edullisuutta, 11,50 €/päivä, verrattuna muualta ostettuihin koti- ja sairaanhoitopalveluihin.

Eija Kallio on tällä hetkellä yksi viidestä Hämeenlinnasta toimivasta perhehoitajasta. Kanta-Hämeeseen on saatu joka kuntaan vähintään yksi perhehoitaja, mutta tarve on kasvussa omaishoidon paisumisen myötä.

– Uusien perhehoitajien kouluttamisen aloitamme huhtikuussa. Ilmoittautuneita on jo nyt mukavasti, mutta muutamia sopii edelleen mukaan, perhehoitoyksikkö Kanervan sosiaaliohjaaja Reija Lumivuokko kertoo.

Perhehoitajaksi voi pyrkiä periaatteessa kuka tahansa omaishoitajan sijaisuuksista kiinnostunut. Perhehoitajat työskentelevät valtaosin hoidettavan kotona, muutamissa tapauksissa myös perhehoitaja kotona.

– Tämä sopii erityisen hyvin esimerkiksi hoitoalan koulutuksen saaneille, jotka ovat syystä tai toisesta pois vakituisesta työstä, Lumivuokko sanoo. Koulutukseen hakeutuu myös työttömiä.

Eija Kalliolle perhehoitajan työ sopi hänen omaan elämäntilanteeseensa loistavasti – hän oli luopunut vakituisesta työpaikasta palvelutalossa, mutta intoa, aikaa ja kuntoa tehdä arvokasta työtä oli edelleen jäljellä.

– Perhehoitajan työstä tiedetään valitettavan vähän niin alan ammattilaisten, poliitikkojen kuin tavallisten rivikansalaisten keskuudessa. Minullekin tämä mahdollisuus kirkastui vasta viime vuonna, Eija Kallio kertoo.

Eija Kalliota tyydyttää työssä erityisesti se, että hän pystyy suunnittelemaan oman työnsä laajuuden, eikä ole mikään pakko ottaa vastaan enemmän töitä kuin kohtuudella jaksaa.

– Mielihyvää saa siitä, että joka kerta hoitaa yhtä potilasta. Laitoksessa juostaan huoneesta toiseen ja yksilöllinen hoito jää pakosta vähemmälle. Minulle työskentely palvelukodissa oli tietysti eduksi.

Hän sanoo viihtyneensä neljän asiakkaansa hoitotyössä erinomaisen hyvin.

– Kaikki asiakkaat ovat erilaisia, samoin päivittäiset työtehtävät. Teen kaikkea sitä mitä omaishoitajakin, mutta sairaanhoidolliset tehtävät eivät kuulu työnkuvaan.

Pekka Hietanen päätyi omaishoitajaksi vuonna 2014, kun äidin lonkkaleikkaus ei sujunut suunnitellusti. Salme Hietasen liikkuminen heikkeni merkittävästi.

– Tarvitsin jo silloin käytännön apua kaikissa kotitöissä. Pekka on ollut loistava apu, olemme pärjänneet yhdessä hyvin. Mutta kyllähän poikakin väsyy, kun joka päivä on sama urakka edessä, terveydenhoitoalalla aikoinaan itsekin työskennellyt Salme Hietanen kertoo. Hän haluaa asua omassa kodissaan niin pitkään kuin mahdollista. Omaishoitojärjestely on taannut sen tähän saakka – myös tulevaisuudessa, kunhan omaishoitaja jaksaa omalta osaltaan.

– Kaksi muuta sisarusta ovat hengessä mukana, mutta he asuvat kaukana täältä, heistä ole apua jokapäiväisiin askareisiin. Siinä alkoi tulla uupumus itselle, ja siksi perhehoitajan löytyminen viime kesänä oli iso helpotus. Sisareni oli vahvasti mukana etsimässä ratkaisua vapaapäivien löytämiseen, Pekka Hietanen kehuu nykyistä järjestelyä.

Hän pystyy viettämään nyt yhden vapaapäivän viikossa, mutta toiveissa olisi muutaman pidemmän lomapätkän saaminen vuoden aikana.

– Kun pääsisi vaikka Lappiin hiihtämään Hämeenlinnan Ladun porukassa tai lauluharrastuksen myötä matkoille. Nykyinen vapaapäiväkin on ajoitettu niin, että pääsen mukaan laulamaan, Pekka kertoo.

Asiasanat

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset