fbpx
Kaupunkiuutiset

Perhekahvilassa saa kavereita

Eteläisten seurakuntakodissa taapertaa aina keskiviikkoaamuisin pientä väkeä parin tunnin ajan. Mannerheimin lastensuojeluliitto pitää silloin talossa perhekahvilaa.

– Tilat ovat aivan taivaalliset. Lapsilla on erillinen leikkisoppi, ja aikuiset voivat jutella keskenään. Keittiössä paistamme joskus sämpylöitä tai laitamme jotain ruokaakin, Eteläisissä asuva ja MLL:n Hauhon yhdistyksen hallitukseen kuuluva perheenäiti Anu Maununen kertoo.

Aikoinaan kymmenisen vuotta sitten perhekahvila aloitti niin, että ryhmä kokoontui vuorollaan osallistujien kotona. Viitisen vuotta sitten seurakunta tarjosi rivitalossa sijaitsevan tilan heidän käyttöönsä. Välillä koossa on porukkaa paljon, joskus vähemmän. Kesäisin pidetään taukoa ja tapaamiset siirtyvät satunnaisiksi leikkipuistoon.

– Itselleni perhekahvilalla on iso merkitys. Täällä näkee aikuisia ja lapset saavat kontaktia muihin ikäisiinsä. Kahvikuppiterapia on äideille parasta, 5-vuotiaan Lukaksen ja 2-vuotiaan Mikon Anu-äiti iloitsee.

Myös Reetta Metsäkangas sanoo tulevansa Kasper-poikansa kanssa perhekahvilaan todella mielellään. Matkaa heille kertyy noin kilometri suuntaansa.

– On tärkeää, että pääsee juttelemaan muiden aikuisten kanssa, hän sanoo.

Eteläistä Metsäkangas kuvailee mukavaksi ja rauhalliseksi asuinpaikaksi. Hämeenlinnaan pääsee sujuvasti ja nopeasti, lisäksi perhe asioi usein Tuulosessa.

Anne-Mari Kähkönen oli mukana ensimmäistä kertaa lastensa Ilonan ja Niklaksen kanssa, sillä hän on vastikään muuttanut Hämeenlinnasta Eteläisiin.

– Kävimme perhekahvilassa myös Hämeenlinnassa. Varmasti tulemme tänne uudelleenkin, kun vain työvuorot antavat myöten, hän vakuuttaa.

Paula Vaimare MLL:n Hauhon yhdistyksestä tuli perhekahvilaan 2,5 vuotiaan Elle-tyttärensä kanssa Hauhon kirkonkylältä. Tytär kuulemma miettii ennen lähtöä, ketä tuttuja hän mahtaa taas nähdä. Paula-äiti vetää itsekin kirkonkylässä Hauhon toista perhekahvilaa, joka on saanut tilat yhtenäiskoulun kirjastosta.

– Kirjasto on matalan kynnyksen paikka. Koulun rehtori on ollut hyvin yhteistyöhaluinen ja toivotti meidät heti tervetulleeksi, Vaimare kiittelee.

Eteläisten perhekahvila avautui viime keskiviikkona neljännen kerran tänä syksynä. Mukana oli kahdeksan äitiä lapsineen. Mitään hulivilihulinaa ei kuitenkaan syntynyt.

– Omat lapset ainakin ovat sen verran vieraskoreita, että he käyttäytyvät perhekahvilassa hienosti, Maununen naurahtaa.

Tällä kertaa äideille tuli vieraskin, sillä paikalle saapui lastenvaatemyyjä. Aikaisemmilla kerroilla ohjelmassa on ollut muun muassa seurakunnan lastenohjaajan vetämä tarina- ja askarteluhetki ja Etelä-Hämeen maatalousnaisten pitämä Maista maista mansikkaa -juttu, johon oli saatu rahoitusta paikalliselta Säästöpankilta. Martat taas ovat käyneet pitämässä vauvansosekurssin. Pääsääntöisesti ohjelmaksi kuitenkin riittää vertaisten tapaaminen.

Perhekahvila on kävijöille maksuton, mutta ”emäntävuoro” pyörii vanhempien kesken niin, että kukin vuorollaan ottaa huomaansa avaimen ja varmistaa, että ovet jätetään suljetuiksi. Emäntä myös huolehtii, että keittiössä on kahviaineksia ja pientä tarjottavaa. Jokainen voi laittaa yhteiseen kassaan pienen rahan tai vaihtoehtoisesti tuoda tullessaan kahvipaketin, keksiä tai omia leipomuksia.

Seurakunnalle päin ainoa maksu tiloista hoidetaan talkootyönä niin, että MLL:n naiset järjestävät noin kerran vuodessa kirkkokahvit jumalanpalvelukseen osallistujille.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset