fbpx
Kaupunkiuutiset Hämeenlinna

Perhekummi on arjen aikuinen kaveri, jonka kanssa tehdään ihan tavallisia juttuja - Haluaisitko sinä perhekummiksi?

Mannerheimin Lastensuojeluliiton Katja Niemi (vas.) ja perhekummi Enni Paunonen kannustavat ihmisiä hakeutumaan kummikoulutukseen ja lapsiperheitä kummien hakemiseen. Kuva: AP Sarjanto

Enni Paunonen sai idean perhekummikoulutukseen hakeutumisesta Facebookissa julkaistusta ilmoituksesta.

– Olen lastentarhanopettaja ja työssäni olen huomannut, että tällaiselle on tarvetta. Perheiden yksinäisyys ja lapsiperheen arjen rankkuus ovat aika yleisiä asioita, Paunonen tuumaa.

Paunonen oli vuoden kummina perheessä, jossa oli kaksi alla kouluikäistä lasta.

– Tässä toiminnassa on hienoa, ettei tarvitse olla ongelmia saadakseen perhekummin avukseen. Tämän kyseisen perheen sukulaiset asuivat muualla, joten heillä ei ollut omaisten tukiverkkoa lähellä.

– Tapaamiset sovittiin perheen kanssa ja olin heidän luonaan keskimäärin joka toinen viikko. Äidin ja lasten kanssa käytiin leikkipuistossa, kirjastossa, kahviloissa ja kenkäostoksilla.

Kanta-Hämeessä perhekummeja kouluttaa ja koordinoi Mannerheimin Lastensuojeluliiton Hämeen piiri. Toiminta on suunnattu lapsiperheille, joissa vanhemmat kokevat itsensä yksinäisiksi tai väsyneiksi. Myös muutto uudelle paikkakunnalle tai äkillinen elämänmuutos ovat tilanteita, jossa perhekummin tuki on tarpeen. Maakunnan alueella on tällä hetkellä parisenkymmentä perhekummia.

– Tavoitteena on että vapaaehtoistyöstä kiinnostuneet aikuiset hakeutuisivat kummikoulutuksen ja perheet rohkaistuisivat hakemaan kummia itselleen, koordinaattori Katja Niemi kertoo.

– Perhekummi ei ole lastenhoitaja, vaan vanhempia tukeva aikuinen, joka jakaa hetken arkea perheen kanssa. Kummi ei tarvitse ammatillista taustaa, vaan hän toimii omana itsenään ja tasavertaisena ihmisenä perheen kanssa.

Kummisuhde solmitaan yleensä vuodeksi ja toiminta on perheille maksutonta. Paunosen sopimus on juuri päättynyt ja nyt hän odottaa seuraavaa perhettä.

– Olen saanut tästä ihan hirveästi iloa. Tykkään tutustua uusiin ihmisiin ja tuntuu mukavalta, kun voi olla toiselle tukena, hän sanoo.

– Minusta on upeata, että kummeina on myös hyvin eri-ikäisiä ihmisiä. Jos vaikka lapselta puuttuu jompikumpi isovanhemmista, niin kummista hän voi saada varamummun tai papan.

Perhekummia voi hakea itse tai jonkun ammattilaisen ohjaamana. Toiminnan laajuus on sovittavissa. Perhe voi tavata kummia muutaman tunnin ajan esimerkiksi kerran viikossa tai joka toinen viikko.

Kummiksi haluava saa Mannerheimin Lastensuojeluliitolta koulutuksen sekä ohjausta, tukea ja virkistystä.

– Suomalaisessa yhteiskunnassa lähtökohta on usein sellainen, että tarvitaan ongelmia ja diagnooseja ennen kuin on oikeutettu palveluihin tai tukeen, Niemi pohtii.

– Perhekummius on ammatillisesti ohjattua ja vapaaehtoisten toteuttamaa ennaltavahvistavaa toimintaa. Pienistäkin teoista voi olla perheelle merkittävää apua arkeen.

Kummikoulutus on alkamassa

Mannerheimin Lastensuojeluliiton Hämeen piiri kouluttaa vapaaehtoisia perhekummeiksi perheille, joissa on alakouluikäisiä tai pienempiä lapsia.

Perhekummi on luotettava ja auttamisesta kiinnostunut aikuinen, joka tapaa perhettä 2-4 kertaa kuukaudessa muutaman tunnin kerrallaan. Perhekummi ei ole ammattilainen, lastenhoitaja tai kodinhoitaja, vaan ystävä ja rinnallakulkija perheen arjessa.

Perhe ja kummi tekevät yhdessä aivan tavallisia asioita, kuten käyvät leikkipuistossa, kirjastossa, leipovat tai kahvittelevat ja juttelevat.

Kanta-Hämeen seuraava perhekummikoulutus järjestetään tammikuun lopusta lähtien Kumppanuustalolla. Koulutuspäivät ovat to 31. tammikuuta, to 7. helmikuuta ja ma 11. helmikuuta kello 17-20.

Koulutukseen voi ilmoittautua, vaikka ei pääsisi mukaan kaikkina päivinä. Osallistuminen ei vielä sido mukaan toimintaan.

Lisätietoja ja ilmoittautuminen: www.yhdessäeteenpäin.fi tai Katja Niemi, puh. 044-5990 581, katja.niemi@mll.fi

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset