fbpx
Kaupunkiuutiset Hämeenlinna

Poikkeustilanne on kasvattanut perheväkivallan ja verkkopetosten määrää – Julkisilla paikoilla rähinöinti on vähentynyt

Koronatilanne on tuonut selkeän piikin Hämeen poliisin perheväkivaltatilastoihin. Kuva: Viktor Cap
Koronatilanne on tuonut selkeän piikin Hämeen poliisin perheväkivaltatilastoihin. Kuva: Viktor Cap

Perheväkivaltatapaukset ja verkkopetokset ovat lisääntyneet koronatilanteen aikana. Samaan aikaan pahoinpitelyrikosten määrä julkisilla paikoilla on vähentynyt, selviää Hämeen poliisilaitoksen huhtikuun lopulla kokoamasta tilastosta.

Rikosylikomisario Martti Hirvonen Hämeen poliisista, miten perheväkivallan kasvu näkyy?

– Niiden hälytystehtävien määrät, joihin liittyy perheväkivaltaa, ovat kasvaneet. Eniten ovat lisääntyneet niin sanotut “metelikeikat”, ja näissä on kirjattu perhe- ja lähisuhdeväkivaltaan liittyviä rikosilmoituksia.

Mistä se johtuu, onko ihmisillä pinna kireällä?

– Arvelisin, että nyt kun on jouduttu olemaan enemmän suljetussa ympäristössä perheen kesken, on toisen naama alkanut herkemmin ärsyttää. Päihteitä käytetään myös aika paljon, jotka sitten osaltaan aiheuttavat poliisitehtäviä.

Verkkopetokset kasvussa

Myös erilaiset huijaukset ja petokset erityisesti verkossa ovat olleet kasvussa. Miten se näkyy?

– Ihmiset ovat tehneet enemmän rikosilmoituksia, että heitä on huijattu verkossa. Kysymyksessä on lähinnä lieviä petoksia.

Millainen on tyypillinen verkkopetos?

– Tällä hetkellä kahdeksan kymmenestä jutusta on niin sanottuja tilauspetoksia. Tilauspetoksessa internetissä olevasta nettikaupasta tilataan tuote jonkun toisen henkilön henkilö- ja osoitetiedoilla. Pakettien nouto tapahtuu esimerkiksi Postin Smartpost-pisteiden kautta.

Miten tulee menetellä, ettei tule huijatuksi?

– Kansalaisten olisikin oltava tarkkana esimerkiksi lukiessaan sähköpostiviestejä tai tekstiviestejä, jotka ovat tulleet tuntemattomalta taholta tai joissa pyydetään esimerkiksi pankkitunnuksia tai henkilötietoja. Omista henkilötiedoista kannattaa pitää hyvää huolta, paperinkeräykseen ei kannata laittaa postia, joissa on henkilötietoja.

Poikkeustilanteen aikana myös huumausainerikosten määrä on kasvanut. Minkä tyyppisten?

– Lievien käyttörikosten määrä on jonkin verran kasvanut koronatilanteen aikana. Myös kannabiksen kasvatusta on paljastunut, mutta ne tapaukset eivät välttämättä liity koronaan.

Lisäksi omaisuuden suojaan kohdistuvat hälytystehtävät ovat kasvaneet. Millaisista tehtävistä on kyse?

– Esimerkiksi polkupyörävarkaudet ovat yleistyneet, mutta on vaikea sanoa, onko sillä suoraa yhteyttä poikkeustilanteeseen.

Nelisensataa rikosta viikossa

Hämeen poliisilaitoksen tilaston mukaan rikosmäärät ovat melko samoissa lukemissa verrattuna viime vuoden vastaavaan aikaan, eikä koronapandemian aiheuttama poikkeustilanne ole aiheuttanut merkittäviä muutoksia alueen turvallisuustilanteeseen.

Keskimäärin Hämeen poliisilaitoksella on kirjattu rikoksia maalis-huhtikuussa hieman yli 400 viikossa. Poliisi selvittää näistä rikoksista reilut 55 prosenttia. Tilastossa ei ole mukana liikennerikoksia.

Koronakevään rikostilastoa

Lisääntyneet:

Huumausainerikokset.

Omaisuuden suojaan kohdistuvat hälytystehtävät.

Yksityisten paikkojen pahoinpitelyjen määrä.

Perheväkivaltatehtävät.

Vähentyneet:

Julkisten paikkojen pahoinpitelyrikokset.

Lapsiin kohdistuneet väkivaltarikokset.

Henkeen ja terveyteen kohdistuvat rikokset.

Päihtyneisiin henkilöihin liittyvät tehtävät.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset