fbpx
Kaupunkiuutiset

Perhosia keskellä kaamosta

Galleria Paperihuoneessa on esillä marraskuussa hämeenlinnalaisen kuvataiteilija Pirjo Partasen värikkäitä perhosaiheisia akryylimaalauksia. Idea Perhosvaikutus-nimiseen näyttelyyn syntyi, kun Partasen työhuoneelle lensi nokkosperhonen.

Partanen on nimennyt maalauksensa Perhosvaikutus 1–9.

– Tarkoitus ei ole esitellä perhoslajeja, vaan haluan herättää ajatuksia kaaosteoriassa käytettyyn perhosvaikutukseen liittyen. Maalaamiseen pitää olla joku syy – en halua tehdä pelkästään ns. nättejä tauluja, toteaa perhosten vähenemisestä huolissaan oleva, luonnonsuojelusta kiinnostunut taiteilija.

– Ajattelemme helposti, ettei sillä mitä teen tai jätän tekemättä, ole vaikutusta esimerkiksi ilmaston- tai vesiensuojelun kannalta. Kertautuessaan yksittäinen teko voi kuitenkin muuttaa elämää ja jopa maailmaa, Partanen pohtii.

– Perhosvaikutus näkyy myös omassa elämässäni. Keräsin kouluaikana perhosia. Pyydystin ritariperhosta ja katkaisin jalkani. Murtuneen jalan vuoksi minusta ei tullut voimistelunopettajaa, vaan juristi, Partanen muistelee.

Juristin työstä eläkkeelle jäätyään Partasella on ollut aikaa keskittyä taiteeseen. Partasella on työhuone Poltinahon Taidekasarmilla, missä hän on työskennellyt vuodesta 2005 lähtien. Aiheet teoksiinsa taiteilija löytää usein luonnosta.

Grafiikkapajan puolella on esillä hämeenlinnalaisen kuvataiteilija ja taidegraafikko Anna Kolehmaisen näyttely “Hiljaisia muutoksia”. Tussimaalaustekniikalla bambukuitupaperille toteutetut teokset käsittelevät muutosta sekä keveyden ja voiman välistä tasapainoa. Kolehmaisen teoksissa “Hiljaisia muutoksia” ja “Tribute to Amos Oz” lentelee myös perhosia.

– Perhoset tulivat taiteeseeni, kun osallistuin kansainväliseen yhteisötaideprojektiin ja lähetin New Meksikoon näytteille viisi piirrosta suomalaisista yöperhosista, Kolehmainen kertoo.

Kolehmainen on kuvannut myös ajatusten liikettä teoksissa “Delicate Thinking”, “Careful Thoughts”, “Painful Thinking” ja “Changing the Pattern”. Ajatusten ja perhosten liikkeessä voi aistia jotain samaa, samanlaista keveyttä.

– Sain idean fysiikan kirjasta, jossa kuvattiin hiukkasten liikettä, taiteilija paljastaa.

Galleria Paperihuoneessa on esillä Pirjo Partasen “Perhosvaikutus” ja grafiikkapajan puolella Anna Kolehmaisen näyttely “Hiljaisia muutoksia” 29.11. asti. Paperihuone sijaitsee osoitteessa Arvi Kariston katu 9, Hämeenlinna.

Asiasanat

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset