fbpx
Kaupunkiuutiset Janakkala

Perinteinen joulukuusi pitää yhä pintansa – Hyvikkälässä Mika Valkaman tilalla oman kuusen voi halutessaan kaataa vaikka itse

Mika Valkama tarjoaa kuusenhakijoille myös kodan ja nuotion lämpöä. Kuva: Lea Karmala
Mika Valkama tarjoaa kuusenhakijoille myös kodan ja nuotion lämpöä. Kuva: Lea Karmala

Hyvikkäläläisen Mika Valkaman tilalla kasvaa joulukuusia suorissa riveissä aivan pihapiirin tuntumassa. Hänen viljelmiltään monet perheet hakevat joulutunnelmaa kaatamalla itse kuusen kotiinsa.

– Pyrimme siihen, että kuuset kaadetaan huoneen korkuisina. Suunnilleen kymmenvuotiaita ovat ne puut, joita nyt myydään. Kaikkiaan entisellä pellolla on kasvamassa jo joitakin tuhansia kuusia, hän kertoo.

Tänä vuonna myytävät joulukuuset ovat kasvaneet Mika Valkaman mailla noin kymmenen vuotta. Kuva: Lea Karmala
Tänä vuonna myytävät joulukuuset ovat kasvaneet Mika Valkaman mailla noin kymmenen vuotta. Kuva: Lea Karmala

Hakijoita pääkaupunkiseudulta asti

Kaukaisimmat joulupuun noutajat tulevat Hyvikkälään pääkaupunkiseudulta, mutta suurin osa tulijoista on lähiseudulta. Myös Hämeenlinnan judoseura myy Valkaman kuusia Hankkijalla Hämeenlinnassa.

– Sesonki alkaa aina heti itsenäisyyspäivän jälkeen, silloin aloitamme päivystämisen. Alussa on hiljaista, mutta joulua kohti myynti kiihtyy. Joskus joku on hakenut kuusen vasta aattonakin, Valkama naurahtaa.

Kilpailua joulukuusimarkkinoilla on Valkaman mukaan lähiseudulla melko vähän. Myyjiä on kyllä paljon, mutta vähemmän on niitä paikkoja, joista voi itse puun noutaa ja haluttaessa vielä kaataakin.

Perinteinen kuusi pitää yhä pintansa joulupuuna, vaikka kodeissa on paljon myös muovikuusia.

– Neulasten tuoksu on yksi asia, jota ihmiset jouluksi haluavat. Kuusien myynnin määrä taas riippuu paljon keleistä. Paras olisi pieni pakkanen, kuten oli viime jouluna.

Varsinaista kuljetuspalvelua Valkamalla ei ole, mutta kotiin vientikin onnistuu, jos sitä toivotaan. Kuuset pussitetaan, joten ne mahtuvat myös henkilöautoon.

Oman porukan harrastus

Valkaman mukaan kuusi on helppo puu viljellä. Se pukkaa pituutta ja leveyttä jopa vähän liiankin nopealla tahdilla. Kasvua rajoitetaan loppukesästä muotoon leikkaamalla, ja samalla puu tuuheutuu. Suurin osa haluaa kapean ja tuuhean puun kotiinsa.

Joulupuumetsää Valkama ei aio enää nykyisestä suurentaa, jotta homma ei muuttuisi ihan työksi.

– Lähden siitä, että tämä on mukava harrastus omalle porukalle. Isäukko on vähän yli 80-vuotias, ja myös hän osallistuu kesällä puiden hoitoon ja jouluna myyntiin.

Täksi jouluksi Valkama on panostanut entistä enemmän kävijöille tarjottavaan tunnelmaan. Hän on rakentanut viljelmien viereen kodan ja tulenpitopaikan, jotta kuusenhakijat voivat lämmitellä taljojen päällä istuskellen ja paistaa vaikka eväsmakkaraa.

– Myös lyhtyjä ja joulutulia laitamme palamaan. Samalla saamme joulumieltä itsellemmekin.

Valkaman kuusiviljelmistä on kuvia nähtävillä joulukuusikauppa.com-nettisivuilla.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset