Kaupunkiuutiset

Perinteinen piparkakkutalo pitää pintansa

Piparkakkutalon rakentamisessa vain mielikuvitus on rajana. Nykyisin piparkakkutalojen vaatimustaso on ehkä noussut ja ne ovat entistä hienompia, mutta niiden perusmuoto on säilynyt melko samana vuodesta toiseen.

– Piparkakkutalo on vähän niin kuin joulupukki – hyvää ei tarvitse juurikaan muuttaa, Kahvila-leipomo Laurellin yrittäjä Heikki Kokko valaisee.

Kokko on tehnyt pari vuosikymmentä sitten yhdessä kollegansa kanssa piparkakkuversion jopa Hämeen linnasta sekä Hämeenlinnan kirkosta.

– Piparkakkulinna tehtiin oikeaan mittakaavaan. Se oli valtava työ, jonka teimme vapaa-aikanamme muun työn ohessa. Kevään korvilla rakennettu linna ei valitettavasti säilynyt seuraavaan jouluun. Myös Hämeenlinnan kirkko oli iso projekti, Kokko muistelee.

Kokko haaveilee edelleen piparkakkutalon tekemisestä – kun vain aika antaisi myöten.

– Piparkakkutaloista saa upeita, kunhan niihin käyttää aikaa.

Koristelu ensin

Piparkakkutalon tekeminen vaatii jonkin verran etukäteissuunnittelua. Myös taikina täytyy tehdä etukäteen. Muun muassa netistä löytyy runsaasti kaavoja ja reseptejä talon tekemiseen.

Laurellin leipomolta tilataan piparkakkutaloja muun muassa yrityslahjoiksi. Leipomossa piparkakkutaloihin käytetään tiettyä perusmuottia, jonka päälle tehdään erilaisia variaatioita. Taikina on kaulittaessa noin 3 millin paksuista, jolloin seinistä tulee riittävän – mutta ei liian – tukevat.

Osat paistetaan, jonka jälkeen mahdolliset pullistumat tasataan terävällä veitsellä, jotta osien yhteen liittäminen sujuisi mahdollisimman kitkattomasti.

Kondiittorin ensimmäinen vinkki onkin yllättävä, mutta looginen:

– Pääosien koristelu kannattaa tehdä ennen kokoamista, se on paljon helpompaa siinä vaiheessa.

Leipomo koristelee piparkakkutalot pikeerillä eli munanvalkuaisen ja tomusokerin seoksella. Lisäksi koristeena käytetään marenkia sekä erilaisia koristerakeita tai makeisia. Seoksia voi värjätä elintarvikeväreillä.

– Meillä katto on aina koristeltu marengilla, karamellejä käytämme satunnaisesti. Teemme usein piparkakkutaloja esimerkiksi asiakaslahjoiksi yrityksille, ja tällöin tietysti koristelemme talot asiakkaan toiveiden mukaan.

Kiinnitys sokerilla

Piparkakkutalon kokoamiseen käytetään yleensä sulatettua sokeria tai marenkia.

– Pienet talot voi koota marengilla, mutta vähän isompi täytyy kiinnittää sulaneella sokerilla, Kokko suosittelee.

Sokerin sulattaminen on oma lukunsa. Moni kotileipuri tuskaileekin sulattamisen kanssa, sillä sokeri palaa helposti ja jähmettyy ennen aikojaan.

– Sokeria täytyy sulatettaessa sekoitella, jotta se ei pala. Leipomoissa sulaan sokeriin lisätään tärkkelyssiirappia, jolloin se ei pala eikä jähmety liian nopeasti.

Piparkakkutalo säilyy yllättävän pitkään, jopa vuoden päivät, mutta tuolloin sitä ei enää kannata syödä.

Piparitaikina

200 g huoneenlämpöistä voita tai margariinia

2 ½ dl sokeria

1 ½ dl siirappia

2 munaa

1 litra vehnäjauhoja

4 tl leivinjauhetta (tai 2 tl soodaa)

2 tl kanelia

2 tl jauhettua inkivääriä

2 tl jauhettua neilikkaa

2 tl jauhettua pomeranssia

Kuumenna rasva, sokeri ja siirappi. Sekoita tasaiseksi.

Lisää joukkoon munat.

Yhdistä kuivat aineet. Lisää taikinaan ja sekoita.

Muotoile taikinasta litteä möykky ja kääri kelmuun. Anna kovettua jääkaapissa seuraavaan päivään.

Kauli taikina levyksi jauhotetulla pöydällä. Leikkaa muottien mukaan levyiksi.

Paista 200 asteessa uunin keskitasolla n. 5–10 min.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset