Kaupunkiuutiset

Pesäpallossa ekstrahuomio nuorten ohjauksen laatuun

Pesäpalloliiton seuratoimintapäällikkö Jari Malinen liikkuu Suomessa suvessa kotimaata ristiin rastiin. Paikalliset torit ovat tulleet tutuksi valtakunnan jokaisella kolkalla. Kun nuoruuden ”kotitori” oli Savonlinnassa ja seuraavaksi kotipesä löytyi Lappeenrannasta, niin kaikupohjaa torielämän tuntemukselle löytyy.

– Torilla huomaa myös meidän suomalaisten maakunnalliset erityispiirteet. Lännessä, ja myös Hämeessä, ollaan hiljaisempia ja jotenkin jurottavampia, itäisessä Suomessa avoimempia ja iloisesti aktiivisella otteella palveluhenkisempiä. Markkinapäivinä tämä heijastuu Hämeenlinnassakin myös torimyyjistä. Rempseyttä tulee lisää, Jari Malinen analysoi kesäistä torielämää.

Pesäpalloilevan Suomen nuorisotoiminnasta vastaavana Maliselle kesä on kaikkein kiireintä aikaa, joten aikaa toreilla istuskeluun ei juuri heltiä. Neljä valtakunnallista leiriä, maakunnalliset alueleirit päälle sekä muun muassa Itä–Länsi-tapahtumat juoksuttavat miestä ympäri valtakuntaa ilman ”vapaataivalta”, etenemisen merkki on koko ajan päällä.

– Loma-aika alkaa joskus elokuun lopulla, Malinen toteaa.

Pesäpallo voi hyvin

Jari Malinen on toiminut nyt seitsemän vuotta kansallispelin lajiliitossa. Päävastuualueena on seuratoiminta, jossa nuorisotoiminta on vahva painopiste.

Lasten liikunnan kanssa hämeenlinnalainen on ollut tekemisissä muun muassa Lasten Liikunnan Tuen toiminnan alkuvaiheen aktiivitoimijana ja puheenjohtajana sekä Hämeenlinnan Paukun puheenjohtajana.

– Pesäpalloliitossa panostamme hyvin voimakkaasti siihen, että nuorille tarjotaan parasta mahdollista liikuntapalvelua ikinä. Käytännössä se tarkoittaa esimerkiksi sitä, että juniorivalmennukseen pyritään saamaan aina seuran parhaat valmentajat. Valitettavan usein käy urheilussa niin, että parhaat kuoritaan busineksen ehdoilla toimiviin aikuisjoukkueisiin.

Kesän pesäpalloleireille osallistuu noin 5 500 lasta alle kymppivuotiaista aina 16-vuotiaisiin.

– Melkoinen osa käy kaikki juniorileirit. Valtaosa nykyisistä huippupelaajista on osallistunut aikoinaan leireille. Tapahtumat ovat hyvin yhteisöllisiä, niissä saa aina vastinetta osallistumismaksuilleen.

Pesäpallon harrastajakunta elää nuoremmissa ikäluokissa, ja etenkin tytöissä, taas nousukautta.

– Pojille pesäpalloilu on varsinkin isommilla paikkakunnilla kesäajan ”kakkoslaji”. Sekään ei ole huono valinta, kun laji on joukkuelajeista halvimpia ja sitä voi harrastaa hyvässä ohjauksessa.

Sen Malinen näkee harmillisena, että lajiin katsomatta harrastuskustannukset tulevat nousemaan yhteiskunnan tuen huvetessa.

– Valtion ja kuntien päätökset vaikuttavat suoraan harrastajien seuramaksuihin, jos toiminnallinen taso halutaan säilyttää edes nykyisellään.

Pesäpalloliitto teki Lentopalloliiton kanssa taannoin radikaalin ratkaisun, kun ne normaalista suomalaisesta toimintamallista poiketen perustivat ”Yhteiset pallot” -kampanjan.

– Ideana on markkinoida lentopalloseuroissa pesistä toiseksi lajiksi, pesäpalloseuroissa taas lentistä talvikauden harrastukseksi. Tämä on uutta Suomessa. Ja etenkin se on radikaali uudistus, että molempia lajeja voi harrastaa samalla lisenssillä, kun aina muulloin joutuu hankkimaan jokaista lajia varten oman lisenssin, joka voi olla aika arvokas.

Näissäkin hankkeissa lajien entisillä pelaajasuuruuksilla on Malisen mukaan paljon annettavaa.

– Pesäpallo on lentopallon tapaan äärimmäisen tasa-arvoinen laji. Naisilla ja miehillä on yhtäläiset mahdollisuudet harrastaa lajia kaikilla seuratoiminnan sektoreilla.

Toinen iso hanke on panostus koulujen opetusmateriaalien toimittamisessa. Sotkamon Jymyn legendaariset pelimiehet Jani Komulainen ja Mikko Huotari tekivät 105:n lajiharjoitteen kokonaisuuden, joita opettajat voivat soveltaa liikuntatunneilla tarpeitten mukaan. Paketti on opettajien käytössä veloituksetta netin kautta.

– Siinä paketissa on myös ideana, että nuori saa harjoittelussa onnistumisen elämyksiä.

Hämeenlinnassa taas pirteää

Hämeenlinnan Paukun ex-puheenjohtajana Jari Malinen näkee tämän hetken seuratoiminnan pirteyden hyvin iloisena asiana.

– Myös Janakkalassa ollaan hyvässä vauhdissa.

– Hämeenlinnaankin pätee se, että entisiä aktiiveja on saatu toimintaan mukaan tuomaan asiantuntemusta ja aktiivisuutta. Vetäjistähän on aina pulaa kaikissa lajeissa ja kaikilla paikkakunnilla.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset