Kaupunkiuutiset

Pétanque on sosiaalista, mukavaa ja edullista

Pétanque eli petankki on ranskalaista alkuperää oleva perinteikäs peli, jonka päämääränä on heittää metallikuulia mahdollisimman lähelle maahan heitettyä maalipalloa. Laji rantautui Suomeen ryminällä 1980-luvun alussa ja vuonna 1989 perustettiin Hämeenlinnaan Linnan Petanquistit.

– Seura juhlii tänä vuonna 25 vuottaan, puheenjohtaja Kalevi Lehtinen kertoo.

– Eila Kankare oli koonnut kaupungissa porukkaa. Itse tulin mukaan vuonna 1995. Olin pelaillut Helsingissä työporukan kanssa ja huomasin täällä sitten lehdessä ilmoituksen.

Linnan Petanquisteihin kuuluu noin 60 jäsentä, joista 15 kilpailee lisenssillä. Menestystä on tullut SM-tasolla saakka ja kotikenttä löytyy Soraharjunkadun puistosta Kaurialasta. Siellä peltataan Hämeenlinnan petanque-liigaa sekä spontaaneja pelejä.

– Porukat käyvät heittelemässä ainakin kolmena iltana viikossa. Ajoista sovitaan keskenään, mutta vakituisia iltoja ovat ainakin sunnuntai ja torstai.

– Liigassa on vapaasti muodostettuja, 3-henkisiä joukkueita ja mukana on yhdistyksiä, taloyhtiöitä ja työkavereita.Ottelut aloitetaan toukokuussa, kesä-heinäkuu ollaan tauolla ja loput pelataan elokuun päättyessä.

Kuulat kympillä

Petanquisteilla on myös talviharjoittelua omalla sisäkentällä Pullerin hallilla golfareiden vieressä neljänä päivänä viikossa.

– Mukaan pääsee, kun hankkii kuulat ja tulee kentälle. Kyllä täältä aina peliseuraa löytyy, Lehtinen lupaa.

– Kuulasatsi ei maksa kuin kympin ja sillä pääsee jo pitkälle. Soraharjunkadulla pelaaminen on ilmaista, mutta talviharjoittelu maksaa 120 euroa puolelta vuodelta.

Lehtinen pitää pétanquen suurena etuna sitä, että lajiin pääsee helposti sisälle ja aloittelijakin voi nauttia onnistumisista. Kilpailuviettiäkin voidaan tyydyttää, mutta ennen kaikkea petankki on sosiaalinen peli.

– Itse ainakin tykkään tavata kavereita ja tutustua uusiin ihmisiin. Arvoasemalla ei tässä lajissa ole merkitystä, kaikki ovat samalla viivalla.

– Hyvää kuntoakaan ei välttämättä tarvita. Ratkaisevaa on käden koordinaatio, hermojen hallinta ja usko omaan tekemiseen.

Nettisivut osoitteessa www.linnanpetanquistit.net

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset