fbpx
Kaupunkiuutiset Hämeenlinna

Peter Petro kiertää kouluissa kertomassa, että nuuska on täyttä ***SKAA - Räväkkä kampanja on saanut vanhemmiltakin kiitosta

Kaupungin kouluissa kiertänyt räväkkä kampanja kertoo pysäyttävällä tavalla nuorten muotipaheen vaarallisuudesta.
Peter Petron edessä on yhdeltä alle 18-vuotiaalta hämeenlinnalaiselta takavarikoitua varastoa. Juomalasissa näkyy, mitä puolen tunnin ajan nuuskaa imeskellyt käyttäjä nielaisee syljen mukana mahalaukkuunsa. Kuva: AP Sarjanto

Kouluterveyskyselyn mukaan nuuskan suosio on kasvussa. Hämeenlinnan yläkoulujen 8.-9. -luokkalaisista 10 prosenttia käyttää nuuskaa.

– Koululaisissa on sekä hevikäyttäjiä että sellaisia, jotka ottavat nuuskaa kun sitä on saatavilla, Ankkuritiimin nuorisotyöntekijä Peter Petro sanoo.

– Siitä on tullut trendi ja nuorison muoti-ilmiö samalla tavalla kuin tupakka oli 15 vuotta sitten. Ennen koulujen liepeillä oli tupakkarinkejä, nyt käytetään nuuskaa, kun vietetään aikaa porukassa. Kynnys ottaa tarjottua nuuskaa on tällaisissa sosiaalisissa tilanteissa hyvin matala.

 

Hämeenlinnassa käynnistyi viime syyskuussa kouluterveydenhuollon, yläkoulujen, kaupungin suun terveydenhuollon, A-klinikan, poliisin, Kanta-Hämeen Hengitys ry:n, nuorisotyön ja muutaman urheiluseuran edustajan yhdessä suunnittelema kampanja #einuuskalle. Aloite nuuskanvastaiseen taisteluun tuli nuorilta itseltään.

– Kaurialan yläkoulun oppilailla meni hermot, kun nuuskaa tuntui satavan ovista ja ikkunoista, Petro kertoo.

– Purkkeja tuntui tulevan vastaan joka käänteessä ja nuuskatyynyt tipahtelivat vessan katosta niskaan kuin kuolleet lepakot. Nuoret haluavat valistusta ja tukevaa tietoa, kun nuuskasta on tullut ikään kuin sallittu pahe.

 

Kampanja starttasi syyslukukauden alussa julisteilla, joissa seisoo isoilla kirjaimilla ***SKA.

– Halusimme herätellä porukkaa oikein kunnon provosoinnilla. Teimme muun muassa “Älä ole karvakieli” -spreijauksia asvalttiin.

Petro on syksyn aikana kiertänyt puhumassa yhtä vaille kaikkien kaupungin koulujen 5.-, 6.- ja 7. -luokkalaisille. Esitys kertoo kuvin ja esimerkein niistä seurauksista joita käytöllä voi olla. Tarkoitus on myös helpottaa valintaa siinä vaiheessa, kun nuuskapurkki ilmestyy eteen ja nuorella on kaksi vaihtoehtoa, kyllä tai ei.

– Yksi tapaamani mies sai päänsä alueella kaikki mahdolliset kasvaimet. Kielestä on leikattu puolet pois ja hänellä on leukaproteesi, jonka voi riisua ja laittaa pöydälle.

– Eräät täkäläiset yläkoululaiset taas keräsivät pihalta ja vessan lattian virtsalammikoista käytettyjä nuuskatyynyjä, kuivasivat niitä ja myivät alakoululaisille.

 

Vallalla on myös kovin ruusuinen käsitys siitä, että nuuskan kauppaaminen kannattaa.

– Kun nuoret jäävät kaupoista kiinni, heiltä löytyy kolikoita, ei seteleitä. Käryäminen tulee kalliiksi. Yhdellä 15-vuotiaalla kaupparatsulla on nyt 5900 euroa henkilökohtaista verovelkaa valtiolle.

– Sellainenkin tapaus on, jossa kaksi paikallista kaveria etsi netistä kontaktin nuuskakaupoille. Tapaamispaikaksi sovittiin kaupan pysäköintialue, jossa molemmat ryöstettiin aseella uhaten.

Kampanjan esimerkit saavat Petron mukaan kuuntelijoiden kasvot kalpenemaan. Keskustelu on ollut vilkasta ja hyvää palautetta on tullut myös nuorten vanhemmilta.

– Yksi nuuskaa käyttävä isä kertoi purkkinsa kadonneen jääkaapista. Pojat olivat kuulemma heittäneet nuuskan menemään ja tarkistavat nyt hänen ylähuulensa vartin välein. Isä oli sitä mieltä, että olemme tehneet hyvää työtä.

 

Mikä “Denssi”?

Ruotsalainen Oden´s on tällä hetkellä Hämeenlinnassakin nuorten suosima muotinuuska.

Denssiksi ja myös Myrkyksi kutsuttu pussinuuska on lajissaan vahvimmasta päästä. Yhdessä annoksessa on 20 kertaa enemmän nikotiinia kuin savukkeessa.

Nuuskassa on 2500 erilaista kemikaalia, joista 28:n on todettu aiheuttavan syöpää.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset