fbpx
Kaupunkiuutiset TUULOS

Petri Laine tarvitsi happihyppelyn toipuakseen seurakuntien pakkoliitoksesta – "Voin olla taas rakentava työntekijä, enkä katkera kurnuttaja"

Entinen Tuuloksen kirkkoherra jätti turhautuneena papinhommat ja ryhtyi yrittäjäksi, mutta nyt hän on palannut kappalaiseksi Lammin seurakuntaan.
Petri Laine vietti teinivuotensa Tuuloksessa ja muutti sinne takaisin kolmekymppisenä. Hänen isoisänsä syntyi takana näkyvässä talossa pitäjän pappilan pihapiirissä. Kuva: AP Sarjanto
Petri Laine vietti teinivuotensa Tuuloksessa ja muutti sinne takaisin kolmekymppisenä. Hänen isoisänsä syntyi takana näkyvässä talossa, joka sijaitsee pitäjän pappilan pihapiirissä. Kuva: AP Sarjanto

Tuuloksen seurakuntakeskuksessa istuva Petri Laine ei kaksi vuotta sitten tiennyt itsekään, palaisiko hän koskaan papin työhön.

Yhdeksän vuotta Tuuloksen kirkkoherrana työskennellyt Laine oli jonkun verran pohtinut alanvaihtoa, ja ratkaisevan sysäyksen antoi tuomiokapitulin päätös Tuuloksen ja Lammin seurakuntien yhdistämisestä vuoden 2019 alusta lähtien.

Pakkoliitoksessa häntä kismitti eniten tapa jolla se tehtiin, ilman mitään neuvotteluja.

– Olimme pari vuotta tehneet pitkäjänteistä strategiaa, toimintaa oli runsaasti ja budjeteissa pysyttiin. Tuli tunne, että ponnisteluillemme ei annettu mitään arvoa. Kyllä siinä päätöksessä paikalliset ihmiset ohitettiin ihan täysin, Laine sanoo.

Kovassa kilpailussa

Laine lähti kahden vuoden opintovapaalle, ryhtyi yrittäjäksi ja perusti Hämeen Hautauspalvelun.

– Piti ottaa happihyppely, niin tympääntynyt olin tilanteeseen. Halusin myös katsella maailmaa vähän erilaisesta vinkkelistä.

Uusi hautaustoimisto aloitti uudenlaisella konseptilla, jossa Laine tapasi asiakkaitaan pääasiassa heidän kodeissaan. Yrityksellä ei ollut varsinaista liiketilaa, vaan ainoastaan toimisto.

– Kun aloitimme Jani Pietikäisen kanssa, minulla ei ollut hajuakaan asioista, joita tuli vastaan. Ensimmäiset puoli vuotta olivat aikamoista opettelua ja ala on erittäin kilpailtu. Oppia tuli sitten ajan myötä ja saimme yrityksen pyörimään. Firman tilanne on tällä hetkellä ihan jees, Laine kertoo.

Vanhaksi punkkariksi tunnustautuvalla Petri Laineella pysyy sähkökitara kädessä. Kuva: AP Sarjanto
Vanhaksi punkkariksi tunnustautuvalla Petri Laineella pysyy sähkökitarakin kädessä. Kuva: AP Sarjanto

Tilaa mahdollisuudelle

Tämän vuoden marraskuussa Laine kuitenkin palasi vanhaan työhönsä ja aloitti kappalaisena Lammin seurakunnassa. Päätös kypsyi kesän aikana.

– Aika oli hoitanut suurimman ärtymyksen ja annoin itsessäni tilaa uudelle mahdollisuudelle. Uskoin, että voin olla taas rakentava työntekijä, enkä katkera kurnuttaja. Saan tehdä suurimman osan työstäni Tuuloksessa, jossa on kotini ja paljon tuttuja ihmisiä.

Hautaustoimisto on Laineen mukaan nyt käymistilassa. Hän saa hoitaa sen asioita lomillaan, mutta varsinaiset työt hoitavat muut ihmiset.

– Hautausala on hyvin mielenkiintoinen ja erityinen osa ihmiselämää, joten haluaisin pienellä tavalla pysyä mukana yrityksessä, Laine pohtii.

Menossa suunnitelma C

Miltä sitten tuntui hyppäys yrittäjän arjesta takaisin seurakuntatyöhön?

– Yrittäjän pitää venyä ihan hirvittävästi moneen suuntaan. Onhan se raakaa touhua, mutta siinä olen saanut myös parhaat onnistumisen kokemukset, Laine tuumaa. Papintyön arki on tasaisempaa ja määriteltyä, mutta nyt eletään haastavia aikoja.

– Olen palannut papiksi korona-aikana, jolloin monissa asioissa on käytössä suunnitelma C.

Yhdeksi seurakunnan tärkeäksi tehtäväksi Laine kokee yhteyden kokemuksen lisäämisen ja vahvistamisen suhteessa Jumalaan ja toisiin ihmisiin. Se ei varsinkaan näinä aikoina ole helppoa.

– Muutenkin kirkkoamme uhkaa nahistuminen. Meidän pitäisi tarjota ihmisille seurakuntayhteyttä sen sijaan, että olisimme pelkästään palveluja tarjoava virasto ja juhlapalvelu.

Kaikki eivät ole somessa

Korona-aikana seurakunnat ovat suoratoistaneet jumalanpalveluksia ja konsertteja sekä tuottaneet materiaalia verkossa. Tuuloksessa seurakuntalaisten suora kohtaaminen tapahtuu käytännössä vain viikoittaisen ruoka-avun parissa, toimituksissa ja satunnaisissa tapaamisissa kylillä.

– Ihmisten tavoittaminen on haastavaa. Kaikki eivät näitä somekanavia seuraa, ehkä vain murto-osa. Varsinkin monet iäkkäät seurakuntalaiset kokevat koneet vieraiksi, Laine sanoo.

Joulun alla hän silti muistuttaa, että näidenkin päivien tummassa pilvessä voi olla hopeinen reunus.

– Korona on rauhoittanut perheet jouluun, papit myös. Pakollinen hiljennys on hyvääkin tuonut tullessaan.

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset