Kaupunkiuutiset Hämeenlinna

Petri Mäkiharjun basso soi tangoa ja oopperaa

Virtuoosi tuo vanhaan kotikaupunkiinsa musiikkia, joka tulvii intohimoa ja voimaa.
Petri Mäkiharju kiertää kesällä Suomea soittamassa argentiinalaista tangoa. Syksyllä odottavat uudet haasteet Kansallisoopperan orkesterissa.

Suomalainen Nuevo Quinteto Otra Vez -yhtye tunnetaan jo Argentiinassa asti tangon ja tango nuevon huippuosaamisesta. Yhtyeen tribuuttilevy Horacio Salganille julkaistiin viime vuoden elokuussa Buenos Airesin kansainvälisellä tangofestivaalilla, jossa yhtye myös esitti konsertillisen omia sovituksiaan ja sävellyksiään yhdessä Argentiinan tämän hetken kysytyimmän kansainvälisen tangoartistin, Martin Alvaradon kanssa.

Nyt yhtye on Alvaradon kanssa kesäkiertueella, joka saapuu ensi keskiviikkona Wetterhoffin Wanhaan Kutomoon. Yhtyeen riveissä on myös Hämeenlinnasta kotoisin oleva kontrabasisti Petri Mäkiharju.

– Otra Vez -niminen yhtye oli pystyssä yli 15 vuotta, ja kun basisti ja kitaristi vaihtuivat, syntyi tämä uusi kokoonpano, Mäkiharju kertoo.

– Alvarado on keikkallut Suomessa jo pitkään ja on soittajille tuttu Otra Vezin alkumetreiltä. Hän on äärimmäisen vakuuttava esiintyjä omassa genressään ja buenosairesilaisena hänellä on tango veressään.

Mäkiharjun mukaan Alvaradon tyyli eroaa kotimaisesta samalla tavalla kuin argentiinalainen tango suomalaisesta.

– Laulu on kertovampaa. Lähestymistapa ei ole niin marssimainen ja musiikin dynamiikka on vaihtelevampaa, sekoitus huikeaa jännitettä ja pidättyväisyyttä.

Suomen kiertueen yhteydessä Nuevo Quinteto Otra Vez ja Martin Alvarado julkaisevat myös singlen Milonga del Andariego, joka on poiminta myöhemmin julkaistavalta albumilta. Levy on äänitetty Buenos Airesissa viime vuonna.

Kokoonpanoon kuuluvat solistin ja Mäkiharjun lisäksi Antti Heerman viulussa, Henrik Sandås bandoneonissa, Jere Haakana sähkökitarassa ja Matti Laukkanen pianossa.

– Tango on ollut hyvää vastapainoa päivätyöhöni Tampereen Filharmoniassa. Orkesterityö on aika rutiineihin sidottua, Mäkiharju pohtii.

– Basistin näkökulmasta tango on haastava laji, koska roolini bändissä on pitää paketti kasassa ja toimia rytmisenä moottorina, joka pitää sykettä yllä. Toisaalta taas uudet säveltäjät ja myös esimerkiksi Astor Piazzolla ovat kirjoittaneet ihan bassosoolojakin.

Nuoruudessaan Mental Penalty -yhtyeen riveissä hard rockia paiskannut Mäkiharju on työskennellyt Tampere Filharmonian kontrabassoryhmän äänenjohtajana vuodesta 2005 lähtien.

– Olen ollut tänä vuonna virkavapaalla Tampereelta ja sain kiinnostavan tarjouksen. Aloitan elokuussa Kansallisoopperan bassoryhmän keulapaikalla.

– Ainahan vaihtelu virkistää. Lisäksi panin pystyyn firman, joka järjestää kansainvälistä musiikkikasvatusta lapsille ja hoitaa klassisen musiikin artistivälitystä myös ihan ruohonjuuritasolla.

Martin Alvarado & Nuevo Quinteto Otra Vez ke 1.8. klo 20 Wanhassa Kutomossa (Palokunnankatu 9).

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset