Kaupunkiuutiset Hämeenlinna

Seksuaalineuvoja on kaikkea muuta kuin seksin ylipappi - Petri Sirén paljastaa millainen on oikea mies

Pienen ikänsä sosiaali- ja terveysalalla työskennellyt Petri Sirén valmistui tammikuussa seksuaalineuvojaksi. Miehen mitta -blogissaan hän ajaa äijien asiaa naisia unohtamatta. Kuva: AP Sarjanto

Seksistä puhuminen, ainakin vakavissaan, on harvoille helppoa. Seksuaalineuvojan tai -terapeutin ammattinimike herättää monissa mielikuvan ihmisestä, joka antaa vain jännittäviä vinkkejä sänkyhommiin ja jonka omassa makuuhuoneessa vain mielikuvitus on rajana.

Lähes koko aikuisikänsä sosiaali- ja terveydenhuoltoalalla työskennellyt Petri Sirén valmistui vuoden alussa seksuaalineuvojaksi.

Miksi lähdit opiskelemaan tätä alaa ”vielä vanhoilla päivilläsi”?

– Valmistuin terapeutiksi vuonna 2016 ja ihmisten kanssa työskennellessä tuli joskus tunne, että pakissa ei ole kaikkia työkaluja. Ihmisten ongelmat liittyvät usein seksuaalisuuteen, joten halusin hankkia lisää paukkuja ja osaamista itselleni.

Opiskelit Hyriassa. Millainen koulutus oli?

– Tutustuimme toimintaan Sexpo-säätiössä, Hivpointissa (entinen Aids-tukikeskus), Väestöliitossa sekä Pro-tukipisteessä, joka on seksi- ja erotiikka-alan työläisten edunvalvontajärjestö. Keskustelimme valtavasti esimerkiksi seksuaalivähemmistöjen edustajien kanssa ja eteen tuli todella kattava kirjo seksuaalisuuden ilmentymiä. Se avasi kauheasti katsantoa, joka itseni kaltaisella heteronormatiivisella miehellä on aika kapea.

– Koulutuksen kärkenä oli erilaisten ihmisten ymmärtävä ja hyväksyvä kohtaaminen. Tärkeää on pystyä olemaan tilanteissa hämmentymättömänä ja ammattimaisena omista ajatusmalleista ja lähtökohdista huolimatta.

Millaisiin ongelmiin haetaan seksuaalineuvojan apua?

– Nuorten kohdalla ne liittyvät yleensä omaan sukupuolirooliin tai parinmuodostukseen. Aikuisilla oma lukunsa ovat elämän ruuhkavuosien parissa painivat, joilla pienet lapset ja työelämän paineet tuntuvat vievän kaiken ajan. Sitten tulevatkin nämä 30 vuotta naimisissa olleet, joiden suhteesta on kadonnut koskettaminen ja läheisyys. Mutta yleisesti ottaen elämä on täynnä kaikenlaisia haasteita, kuten sairauksia, jotka voivat vaikuttaa parisuhteeseen ja seksuaalisuuteen.

Kynnys ammattilaisen pakeille taitaa olla aika korkea?

– Nuorilla ehkä ei, mutta vähän vanhemmille kyllä. Näihin asioihin liittyy edelleenkin paljon häveliäisyyttä. Seksuaalisuus koetaan aina seksiksi, vaikka se on paljon muutakin, kuten koskettamista, läheisyyttä ja intiimiyttä. Seksuaalineuvoja ei ole mikään erotiikan ylipappi tai ylipapitar, vaikka sellaisiin mielleyhtymiin joskus törmää.

– Naisille seksuaalisuudesta puhuminen on helpompaa. Meitä miehiä ei ole tällä alalla liikaa ja se on yksi syy, miksi lähdin opiskelemaan. Haluan murtaa tabuja ja opettaa ihmisiä puhumaan avoimesti.

Millaisiin tabuihin törmäät työssäsi?

– Seniorikansalaisten seksuaalisuus on varmasti yksi. Keski-ikäiselle ihmiselle voi olla järkytys, että omat vanhemmat ovat vielä seksuaalisia olentoja. Seksuaalinen vapautuminen voi tapahtua vasta myöhemmällä iällä.

Mitä tarkoitat seksuaalisella vapautumisella?

– Sitä, että kokeillaan parisuhteessa vaikkapa tantraseksiä, apuvälineitä tai roolileikkejä. Tai sitä, että joku toteuttaa itseään paremmin pukeutumalla vastakkaisen sukupuolen vaatteisiin.

Kysytäänkö seksuaalineuvojalta usein, että onko suutarin lapsilla kenkiä?

– Kaikenlaista vitsailua kuulee. Onhan terapeuteista sanottu, että he lähtevät opiskelemaan korjatakseen omia traumojaan. Saatan esimerkiksi tunnistaa itsessäni asenteita, joita täytyy hetken verran puntaroida. Tässä työssä joudun määrätyllä tavalla kohtaamaan myös itseni, mutta asiat eivät mene enää niin ihon alle kuin joskus nuorempana.

Kirjoitat Miehen mitta -blogia. Mistä siinä on kysymys?

– Ajan siinä miesasiaa naisia unohtamatta. Koen hyvin vahvasti, että juuri tällä hetkellä miehet ovat hukassa oman maskuliinisuutensa kanssa. Naiset osaavat ottaa tilansa ja paikkansa, mutta miehet eivät oikein tiedä, mitä isältä ja perheenpäältä odotetaan. Siinä helposti eksytään vääränlaiseen maskuliinisuuteen, kun ei tiedetä, miten olla mies.

Millainen on mielestäsi oikea mies?

– Lyhyesti sanottuna vastuullinen ja tasapuolinen kumppani, joka on kotonaan omissa nahoissaan, eikä lähde tavoittelemaan kuuta taivaalta.

 

Petri Sirén

57-vuotias työhönvalmentaja, terapeutti ja seksuaalineuvoja.

Naimissa, kolme lasta edellisestä avioliitosta, kaksi lastenlasta.

Asuu Hämeenlinnassa.

Oli vuorotteluvapaalla vuoden talonmiehenä Lontoon merimieskirkossa 2010.

Harrastaa hiihtoa, koiran kanssa lenkkeilyä, kalastusta, marjastusta ja kotona nikkarointia.

Motto: ”Menneille ei voi mitään, mutta tulevaisuuteen voidaan vaikuttaa.”

 

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset