fbpx
Kaupunkiuutiset

Petri Yrjö-Koskinen osti Suomenkasarmin

Keväällä 2014 Perttulan alueen lukuisine rakennuksineen ostanut kiinteistökehittäjä Petri Yrjö-Koskinen teki kaupat Goodmanin ja moottoritien kupeessa sijaitsevasta kasarmialueesta. Senaatti-kiinteistöt myi noin neljän hehtaarin tontin ja sillä sijaitsevat 14 suojeltua rakennusta avoimella tarjouskilpailulla. Kauppahinnaksi tuli 3 miljoonaa euroa ja sen lisäksi uusi omistaja ottaa vastuulleen myös kasarmin mittavat ylläpitokulut. Valtion omistukseen jää vaan yhdessä kasarmirakennuksessa toimiva talous- ja henkilöstöhallinnan palvelukeskus Palkeet.

Alue siirtyy Yrjö-Koskisen omistaman Y-K Oy Finlandin hallintaan viimeistään keväällä. Kärkipäässä kunnostusohjelmassa ovat Eureninkadun varrella seisovien puutalojen ulkomaalaukset.

– Taloissa on yllättävänkin tuoretta perustekniikkaa, joten ne ovat paljon paremmassa kunnossa kuin miltä tällä hetkellä näyttävät, Yrjö-Koskinen tuumaa.

– Kun menen katsomaan rakennuksia, aloitan aina kellarista ja pannuhuoneesta. Niistä näkee, minkä päällä talo makaa. Kun perusmaalaukset on keväällä tehty, kaikkia viittä taloa voidaan ajatella sekä myyntiin että vuokralle.

Paalupaikalla

Alueen kookkaimpia taloja ovat vuonna 1913 valmistuneet rakennukset, jotka ovat toimineet Sotilasläänin esikunnan ja Länsi-Suomen huoltorykmentin esikunnan käytössä. Edellinen oli alkujaan miehistökasarmi ja jälkimmäinen upseerien asuinrakennus.

– Rakennus ykkösessä on konttori- ja koulutustiloja, jotka ovat teknisesti varsin uusia. Taloon voidaan remontoida myös asuntoja, kiinteistökehittäjä kaavailee.

– Upseeriston talossa on siistejä toimitiloja, mutta sinne voidaan myös kunnostaa korkealuokkaisia asuntoja, joita siinä on ollutkin.

Vuonna 1883 valmistuneessa sotilaskodissa on pitkään toiminut Kerhoravintola Seiska, joka on suosittu lounas- ja illanviettopaikka.

– Seiskalla on vuokrasopimus voimassa ja kun alue tulee aktivoitumaan, ravintolalle on entistä enemmän tarvetta.

– Erittäinen milenkiintoinen kohde on vanha upseerikerho, joka on fantastinen juhlatila keskellä kaupunkia. Toivon, että löytäisin siihen löydettäisiin hyvä yrittäjä.

Ostajan asiantuntijana kaupassa on ollut Linnan Kehitys Oy.

– Tavoitteenamme on hakea yhteistyössä potentiaalisia asiakkaita ja käyttäjiä, sijoittumispalveluiden johtaja Ari Räsänen sanoo.

– Suomenkasarmi ja sen monipuolinen rakennuskanta on todellinen paalupaikka , joka sopii todella monelle toimialalle.

Neljä kerrostaloa

Kasarmialueen puutalot soveltuvat luontaisesti asumiseen. Eniten remontoimista on niin sanotussa puukasarmissa, jossa ei ole koskaan asuntoja ollut. Alueen keskellä seisoo päävartio, jonka ikkunalliset putkat soveltuvat Yrjö-Koskisen mukaan loistavasti esimerkiksi pienyrittäjille.

Alueen kaava mahdollistaa neljän uuden kerrostalon rakentamisen. Talot tulisivat nykyiselle parkkipaikalle, joka taas siirtyisi niiden tieltä esikunnan edustalla olevalle kentälle. Yrjö-Koskinen aikoo laittaa tontit myyntiin ja toivoo nille kohoavan tyylikkäitä ja alueen henkeen sopivia pienkerrostaloja.

– Olen luottanut tässä kaikessa intuitioon, alueen kauneuteen, sijaintiin ja upeaan historiaan, Yrjö-Koskinen kertoo.

– Tänne on tarkoitus luoda yksi Hämeenlinnan keskustan vetovoimisimpia asuin- ja liiketoiminta-alueita, joka kunnioittaa vanhaa historiaa liittäen siihen nykyaiakaisen elämäntyylin. Alue tulee olemaan kaikkien käytössä ja alueen läpi tulee kulkemaan muun muassa kävelykatuja.

Historiaa, rakennuksia ja tontteja esitellään osoitteessa www.suomenkasarmit.fi.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset