Kaupunkiuutiset

Pian voi surffailla valokuidun harjalla

Keväällä Tuuloksen Suolijärven alueella alkaneet valokuituverkon rakennustyöt ovat edenneet Syrjäntaakse.

Kaivaukset Pannujärventien ja Syrjäntaantien risteyksessä viestivät siitä, että Tuuloksen tietoverkko-osuuskunnan vuonna 2013 talkoovoimin käynnistämä valokuituhanke alkaa olla loppusuoralla.

Maahan kaivettava runkoverkko valmistunee lokakuun loppuun mennessä. Viimeistään vuoden lopussa tietoverkko-osuuskunnan operaattorikseen valinneet tuuloslaiset saavat surffailla netissä jopa huimalla 100 megan nopeudella.

Osuuskunnan varapuheenjohtaja Hannu Seppälä myhäilee, että hankkeen valmistuessa Tuuloksen hidas nettiyhteys on historiaa.

– Vanhalla verkolla pelkkien kuvien lataaminen pilvipalveluun oli yhtä tuskaa. Valokuitu mahdollistaa isot tiedonsiirrot, josta hyötyvät niin yrittäjät kuin yksityiskäyttäjät.

Osuuskunta välittää Soneralta tukkuhintaan ostamaansa yhteyttä Syrjäntaan jakokeskuksen kautta koko Tuulokseen ja Hauhon Mustilaan.

Tavoite ylittyi

Tietoverkko-osuuskunnan puheenjohtajan Kari Kaloisen mukaan työ etenee aikataulussa. Valokuituverkkoa on rakennettu jo 90 prosenttia.

– Noin 85-prosenttisesti valokuitua on saatu auraamalla maahan 70 sentin syvyyteen, loput 15 kaivamalla.

– Osassa kaava-aluetta valokuitujen kaivuutyöt on tehty yhdessä Elenian sähköyhtiön ja Hämeenlinnan katuvalojen kanssa. Näin rakennuskustannukset jakaantuvat.

Koko hankkeen kustannukset jäävät alle 1,8 miljoonaa euron budjetin, josta ELY-keskus rahoittaa 60 prosenttia (reilut miljoona euroa). Valokuituverkon rakentamisen tavoite oli, että siihen liittyisi vähintään 300 kiinteistöä.

Kaloinen kertoo tavoitteen ylittyneen, sillä sopimuksen on solminut jo 328 eli noin 40 prosenttia tuuloslaisista.

– Sillä määrällä osuuskunta on lähes velaton rakentamisen jälkeen. Alkuun paineet olivat kovat, pitääkö budjetti, hän huomauttaa helpottuneena.

Osuuskunnan oma rahoitustarve oli 720 000 euroa, joten liittymän ostohinnaksi määriteltiin 1890 euroa taloutta kohti.

– Todelliset kustannukset maaseudulla olisi 4500–5000 euroa riippuen siitä, kuinka tiheään liittymiä saataisiin. Siihen vaikuttavat myös maasto, ja rakennustapa eli riittääkö auraus vai pitääkö kaivaa.

Kaikkien etu

Kaloisen mukaan tilauksia on tullut lisää rakentamisen aikana. Pitäjän väki on herännyt nähdessään urakan etenemisen, sekä tiedotustilaisuuksien ja puskaradion kautta. Liittymän ostajaa ei kuitenkaan velvoiteta liittymään osuuskuntaan.

– On kaikkien etu, mitä suuremman käyttäjäjoukon saamme. Tämä on ennen kaikkea tuuloslaisten hanke, Kaloinen sanoo.

Osuuskunta pitää lokakuussa tiedotustilaisuuden valokuidun laitteisto- ja käyttömahdollisuuksista.

Kaloisella ja Seppälällä ovat suunnitelmat selvillä uuden valokuituverkon varalle.

– Menemme heti kauppaan ostamaan uudet 4K-televisiot, ja nautitaan ultraterävästä kuvanlaadusta, kaksikko naurahtaa.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Uusin Kaupunkiuutiset

8.7.2020

Päivän Hämeen Sanomat

9.7.2020

Fingerpori

comic