fbpx
Kaupunkiuutiset Hämeenlinna

Pieleen menevä näytelmä tuo näyttelijäveijarit taas kotikaupungin lavalle – Nyt saa mokailla luvan kanssa

Mikko Virtanen esittää Masaa, jonka roolihahmo murhamysteerissä on Cecil Haversham.Kuva: Tapio Aulu

Hämeenlinnalaislähtöiset ammattinäyttelijät Mikko Virtanen ja Sauli Suonpää pääsevät irti kotikaupungissaan, kun molemmilla on rooli Hämeenlinnan teatterin uutuudessa Näytelmä, joka menee pieleen. Ensi-ilta on torstaina 15. lokakuuta.

Lavalla nähdään periaatteessa kaksi näytelmää. Polytekninen Draamaseura on saanut Murha Havershamin kartanossa -trillerinsä ensi-iltaan, mutta tosipaikassa mokat seuraavat toistaan.

– Jos niistä mokista ei ole nähnyt painajaisia, niin tämän jälkeen näkee, Suonpää naurahtaa.

Tarkkuudella väärin

Ohjaaja Jukka Keinonen arvelee, että jokainen teatterintekijä on nähnyt tällaisia katastrofeja unissaan, mutta herätessä paniikki vaihtuu helpotuksen nauruksi.

– Nyt saa valveilla kerrankin tehdä kaiken niin väärin kuin osaa – sekunnin tarkkuudella, Keinonen sanoo.

Ajoitus onkin erityisen tärkeää. Näytelmä, joka menee pieleen vaatii onnistuakseen, että mikään ei mene pieleen. Lavasteet – ja niiden suunniteltu pettäminen – ovat iso osa näytelmää. Tämä vaatii paljon myös tekniseltä henkilökunnalta.

Cecil Haversham (Mikko Virtanen) ja Florence Colleymoore (Sinikka Salminen) itkevät murhatun Charles Havershamin (Sauli Suonpää) kohtaloa "Poyteknisen Draamaseuran" trillerinäytelmässä, jonka esityksen ympärille rakentuu komediapläjäys Näytelmä, joka menee pieleen. Kuva: Pekka Rautiainen
Cecil Haversham (Mikko Virtanen) ja Florence Colleymoore (Sinikka Salminen) itkevät murhatun Charles Havershamin (Sauli Suonpää) kohtaloa “Poyteknisen Draamaseuran” trillerinäytelmässä, jonka esityksen ympärille rakentuu komediapläjäys Näytelmä, joka menee pieleen. Kuva: Pekka Rautiainen

HPK:ta ja kalapuikkoja

Mikko Virtanen näyttelee Masaa, jonka roolihahmo murhamysteerissä on Cecil Haversham.

– Ensi kertaa lavalla, suunnattoman rakastunut omaan näyttelemiseensä ja yleisön edessä olemiseen. Hänen pokkansa ei pidä, kuvaillaan Masaa.

Suonpää on puolestaan Jonde, joka esittää kartanotrillerissä Charles Havershamia.

– Osaa tulla näyttämölle myös oikeaan aikaan, ja ottaa sitten hetkistään kaiken irti, kuuluu Jonden näyttelijäntaitojen kuvailu.

Virtanen ja Suonpää ovat molemmat hämeenlinnalaisen Miniteatterin kasvatteja, mistä he ovat ponnistaneet opintojen kautta ammattilaislavoille.

– Siihen aikaan Miniteatteri oli tuossa pihan toisella puolella. Eli näin pitkälle on parissa vuosikymmenessä päästy: pihan yli! miehet naurahtavat.

Virtanen kertoo, että pienen tauon jälkeen on mukava näytellä Hämeenlinnassa.

– Pääsee käymään äidin luona syömässä kalapuikkoja tai lihapullia sekä Kerhon peleissä.

Kahdesta suunnasta

Näytelmä, joka menee pieleen on mukana myös Taidetestaajat-hankkeessa, jossa kahdeksasluokkalaiset pääsevät katsomaan näytelmää.

– Tässä näkee teatterin tekemistä kahdesta suunnasta, koska tämä valottaa sitäkin, miten esityksiin valmistaudutaan. Roolihenkilöille se on tuskallista, mutta katsojille hauskaa, Hämeenlinnan teatterin taiteellinen johtaja Kari-Pekka Toivonen sanoo.

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset