Kaupunkiuutiset Hämeenlinna

Pienellä pääomalla voi ”taviskin” vaurastua, mutta äkkirikastumisesta ei kannata haaveilla

Maltti palkitsee sijoittamisessa. Nopeasta äkkirikastumisesta ei kannata haaveilla.
Ammattisijoittaja Tapio Haaviston mukaan sijoittaminen on mahdollista kaikille. Olennaista on innostus asiaan, ei rahan määrä. Kuva: Juhani Karvonen
Ammattisijoittaja Tapio Haaviston mukaan sijoittaminen on mahdollista kaikille. Olennaista on innostus asiaan, ei rahan määrä. Kuva: Juhani Karvonen

Piensijoittajan avainsanoja ovat kärsivällisyys ja maltti.

– Piensijoittaja ei voi odottaa rikastuvansa, mutta hän voi vaurastua. Piensijoittajan tulee ottaa sijoitukselleen pitkä aikaväli esimerkiksi 5–10 vuotta, jona aikana hänen sijoituksensa kasvaa korkoa korolle, sanoo hämeenlinnalainen sijoittaja Tapio Haavisto.

Ammattisijoittaja hakee tuottoa sijoituksilleen riskien kautta.

– Piensijoittajan ei tarvitse samaan päämäärään tähdätä, mutta hänkin voi saada sijoitukselleen tuottoa. Piensijoittajaksi voi ryhtyä kuka tahansa, alkupääomalla ei ole väliä. Muutaman tunnin kurssitus sijoittamisesta on sen sijaan tarpeen.

Tärkeintä on innostus

Haavisto vetää sijoittajakerhoa maan suurimmassa Kansallisten Senioreiden jäsenyhdistyksessä. Hämeenlinnan yhdistykseen kuuluu noin 900 jäsentä.

– Olennaista on innostus asiaan, ei rahan määrä. Sijoittaminen on mahdollista kaikille.

Haavisto edellyttää kerhon jäseniltä lyhyttä, kuuden tunnin sijoittamiseen liittyvää kurssia.

– En välttämättä kerro kerholaisille suuria sijoittamisen niksejä. Olennaista on ymmärtää, että osake- ja rahastosijoituksissa salkun arvo saattaa yhtenä vuonna tippua miinukselle. Suurin virhe on myydä osakkeet tai rahastot pois, jotta välttäisi suuremmat tappiot. Pitkässä juoksussa, mikä tarkoittaa 5–10 vuotta, salkun arvo kuitenkin aina nousee.

– Oma mottoni on aina ollut ”sijoita varovasti ja ymmärrä riskit”. Riskitöntä sijoittamista ei olekaan, mutta riskit voi ja pitää hallita.

Tietyt suuret kuviot tulee hallita etenkin osakesijoittamisessa.

– Osakekauppa on vilkkainta syksyisin ja talvella, mikä vaikuttaa osakkeiden arvoihin. Toinen perusperiaate on, että osakkeita kannattaa ostaa kun arvot ovat alhaiset ja myydä kun arvo nousee.

Sijoittaminen on kaikille mahdollista

Sijoittaminen on mahdollista kaikille. Ammattisijoittajana Haavisto on tutkinut ja tutkii kursseja ahkerasti päivittäin.

– Niissä ei sinänsä ole mitään salaperäistä ja kursseissa ja rahamarkkinoilla yleensä on myös tietty ennustettavuus. Kursseilla on tietty sykli, jonka oppii ennakoimaan vain sijoittamisen kautta. Onnella on kieltämättä tietty osuus sijoittajan elämässä, mutta sijoittaminen sinänsä ei ole puhdasta onnenkauppaa.

Tilastomatematiikasta hyötyä

Haavisto on koulutukseltaan diplomi-insinööri, jonka vahvaa osaamista on aina ollut tilastomatematiikka.

– Olen ollut aina kiinnostunut tilastomatematiikasta, mistä on ammattisijoittajalle suurta hyötyä.

Haaviston mukaan piensijoittajan ei tarvitse hallita matematiikkaa koulumatematiikkaa enempää. Kerhossa on ihmisiä, jotka eivät ole työelämässä olleet talousalalla, vaan ovat hoitaneet aivan tavalliseen tapaan oman kotinsa taloutta. Sijoittaminen edellyttää perusosaamista ja halua oppia. Näillä pääsee jo aika pitkälle.

– Alkupanoksenkaan ei tarvitse olla suuri. Jos piensijoittaja saa laitettua sivuun vaikkapa satasen kuukaudessa, aikaa myöten summa alkaa kasvaa korkoa korolle. Matematiikan perustaitojen, lyhyen sijoittajakurssin ja tietokoneen käytön perushallinnan lisäksi tarvitaan vain se into.

Rahastosijoittamiselle vauhtiin

Sijoittamista on kahta perusmuotoa osake- ja rahastosijoittamista, joista rahastosijoittaminen on huomattavasti osakesijoittamista helpompaa. Rahastosijoittaminen on hyvä alku harrastukselle.

– Rahastosijoittaminen ei edellytä perspektiivin ottamista tulevaisuuteen, mitä taas osakesijoittaminen saattaa vaatia ainakin pitemmälle ehtineiltä. Osakesijoittajalla tulee olla markkinanäkemystä.

Tavallinen sijoittaja etsii vinkkejä menneisyydestä, mutta Haaviston kaltaiset ammattisijoittajat suuntaavat katseensa tulevaisuuteen.

Haavisto kehottaa aloittamaan sijoittamisen ajoissa.

– Kahdeksankymppisenä sitä on aika turha aloittaa ja siihen tuskin on enää mielenkiintoakaan. Jotta sijoituksista ehtii nauttimaan, pitää niiden antaa kasvaa ainakin tuo kymmenen viisitoista vuotta, sanoo Haavisto.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset