fbpx
Kaupunkiuutiset

Kivialan yrittäjä Marko Palo muistetaan kiekkourastaan – Pihakiveysten teko vaatii silmää

Marko Palon Kyykivi-yritys valmistautuu kevään ja kesän työkiireisiin.
Marko Palo istuu itse suunnittelemansa ja rakentamansa pihakiveyksen reunalla Poltinaholla. Kuva: Lea Karmala
Marko Palo istuu itse suunnittelemansa ja rakentamansa pihakiveyksen reunalla Poltinaholla. Kuva: Lea Karmala

Kivialan yrittäjällä Marko Palolla alkavat kohta kesäkiireet hänen Kyykivi-yrityksessään, joka on erikoistunut maisemarakennukseen. Koronaepidemia ei töihin juuri vaikuta, ja rakennusaineksiakin on hyvin saatavilla, vaikka materiaalia tulee myös ulkomailta: graniittia Kiinasta ja nupu- ja noppakiviä Portugalista.

– Talvi on aina vähän rauhallisempaa aikaa. Silloin yleensä lasketaan urakoita, katsellaan miten edellisvuosi on mennyt, valmistaudutaan tulevaan ja romplataan koneita, Palo kertoo.

Kyykivi tekee urakoita noin sadan kilometrin säteellä Iittalasta.

– Viime vuonna oltiin esimerkiksi Kyröskoskella ja Orimattilassa, sitä edellisenä vuonna Järvenpäässä ja Orivedellä. Joskus olen käynyt parin päivän homman tekemässä Vaasassakin.

Graniitti elävöittää

Julkisen infran puolella, kuten liikenneympyröissä, graniittikivi on Palon mukaan suosittua, mutta tavalliset pihat tehdään yleensä edullisemmasta betonikivestä.

Betonikiveystäkin voidaan hyvin elävöittää lisäämällä joihinkin kohtiin graniittia. Niin Palo on tehnyt myös Poltinaholla sijaitsevalla rivitalolla, johon hän muutti vuosi sitten. Tuolloin talon edusta oli vielä pinnoittamatta, mutta nyt se käy jo hyväksi esimerkiksi ammattimiehen kädenjäljestä. Hän on käyttänyt pihassa graniittinoppaa, patinoitua betonikiveä ja muurikiveä.

– Istuin ulkona ja visioin kiveykset mielessäni. Pystyn näkemään kaiken valmiina jo suunnitteluvaiheessa, hän kertoo.

Poltinaholla entiselle kasarmille rakennettu rivitalo ja koko aluekin on suunniteltu yhteisölliseksi asuinpaikaksi. Tulevaisuudessa pihaa kehitetään edelleen ja sen viihtyisyyttä lisätään muun maussa istutusaltailla.

Palon asunnon nurkalla muutama kivi muodostaa kyymäisen sahalaitakuvion.

– Täytyihän minun oma nimimerkkini tehdä, hän nauraa.

Kiekkomaailmasta tuttu

Jääkiekkoa seuraava väki tietää, että Palon lempinimi on kauan ollut Kyy. Ilokseen hän törmää monesti siihen, että hänet tunnistetaan ja muistetaan upeasta kiekkourastaan ja muun muassa legendaarisesta maalistaan, joka johti HPK:n lopulta hopealle vuonna 1993. Hän on myös vuoden 1995 maailmamestareita.

– On helppo toimia ja tulla nopeasti ihmisten kanssa juttuun, kun minut tunnetaan. Ja onhan se hienoa, jos muistetaan jääkiekosta, vaikka asian ydin ei olekaan siinä. Se on ollutta ja mennyttä, mutta oli se hienoa aikaa, ei sitä voi kieltää.

Iittala hyvässä paikassa

Kyykivi pysyy Iittalassa Palon mukaan tulevaisuudessakin, vaikka hän itse muutti Hämeenlinnaan. Perheen lapsista Pietu ja Ida ovat jääneet asumaan Iittalaan.

– Toiveena on, että jälkipolvi jatkaisi aikanaan yritystä, mutta koskaanhan ei tiedä, mitä tulevaisuus tuo tullessaan. Iittala sijaitsee hyvässä paikassa. Meillä on ollut paljon hommia Tampereen suunnassa, eikä sieltä pitkä matka ole Helsinkiinkään tai muualle. Ainoastaan Lahteen täytyy tulla Hämeenlinnan kautta, Palo pohtii.

Kilpailu maanrakennusalalla on kovaa, mutta Palo on tähdännyt siihen, että urakkatarjouksissa hänen etunaan olisi muukin asia kuin hinta.

– Pyrimme tekemään niin hyvää jälkeä, että meitä pyydetään töihin uudestaankin.

Viime kesänä Kyykivellä oli kuusi työntekijää, mutta ensi kesän vahvuus on vielä kysymysmerkki. Palon mukaan kivimieheltä vaaditaan vahvaa fysiikkaa, pitkäjänteisyyttä ja kärsivällisyyttä, sillä kaikki hommat eivät aina luista heti eteenpäin, vaan välillä pitää odotella. Eikä visuaalinen silmäkään ole pahitteeksi.

Kesälomaa Palo ei ehdi pitää kuin ehkä pari päivää, ja välillä urakat venyvät viikonloppuunkin.

– Tätä työtä ei pysty tekemään etänä, hän naurahtaa.

Perheensä kodin nurkalle Marko Palo on tehnyt kiveykseen oman nimimerkkinsä, sahalaitaisen kyykuvion. Kuva: Lea Karmala
Perheensä kodin nurkalle Marko Palo on tehnyt kiveykseen oman nimimerkkinsä, sahalaitaisen kyykuvion. Kuva: Lea Karmala

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset