fbpx
Kaupunkiuutiset

Pihan kivettämisessä on montasudenkuoppaa

Pihalaatoituksen onnistuminen edellyttää etenkin kunnon pohjatöitä sekä tarkkaa ladontaa. Esimerkiksi huonosti tiivistetty maa voi aiheuttaa seuraavan talven jälkeen pihamaan kupruilua. Laatoituksen korjaus tai kokonaan uusiminen maksavat työnä jopa uuden laatoituksen hinnan.

– Jos vanhassa pihassa pohjatyöt on tehty aikanaan hyvin, vältytään kovin syviltä kaivauksilta ja mittavilta maanvaihdoilta. Jos pohjalla on mursketta ja routaeristeet, hämeenlinnalainen pihaurakoitsija Sami Mynttinen sanoo.

Tärkeää on tehdä riittävästi pohjaa, vaikka piha olisi vanhakin. Pintamaan kuorimisen jälkeen vanhalle pihalle voi levittää 3–5 sentin kivituhkakerros.

Kivituhkan levityksen jälkeen Mynttinen tiivistää maan 300 kilon tärylätkällä.

– Maan tiivistäminen on sitä tärkeämpää, mitä uudempi piha on. Jos pihaa on kaivettu, tulee maa tiivistää, koska maa-aineksen tiiveys on epätasainen. Jos maa jää huonosti tiivistetyksi, saattaa piha myöhemmin alkaa kupruilla maan painumisen takia.

Mynttinen ei levitä mitään suojakankaita laatoituksen alle.

– Mikään ei kasva betonilaatan läpi, mutta tietysti raoista voi alkaa nousta rikkaruohoja. Suojakangas ei auta, koska hienoainesta kertyy ennen pitkää aina kankaan päälle. Laattojen raoista alkaa siis joka tapauksessa, mutta itse olen omalla pihallani suihkuttanut rakoihin Round Uppia. Uudella pihalla suojakankaan voi vetää murskeen alle, jolloin kangas pitää eri maa-ainekset erillään. Maa-ainesten sekoittuminen on syytä välttää routavaurioiden ehkäisemiseksi.

Kaatoa kaksi senttiä metrille

Kivituhkan levittämisen jälkeen alkaa pihakivetyksen tarkin työvaihe. Laattojen ladonnassa on huomioitava kaadot. Laattojen ladonnan Mynttinen alkaa seinustalta. Ehjät laatat asennetaan seinän viereen, jolloin aloitus on helpompi.

– Laattoja ei kannata latoa seinän linjan mukaan, koska seinät eivät ole koskaan täysin suorat. Jos yksikin laatta on puolikin milliä pykälässä, virhe kertaantuu koko rivillä jopa senttikaupalla ja lopussa laatoitus menee jo aivan sekaisin. Vedän seinän suuntaisesti linjanarun, jolla voin pitää seinälinjan suorana.

Suositusten mukaan kaadon on oltava kaksi senttiä metriä kohden. Kaato alkaa seinustalta, jolloin pihan korkeimman kohdan on oltava seinustalla.

Ladontamalleja on monia, mutta Mynttinen pitää hyvänä mallia, jossa vaakariville kaksi laattaa ladotaan pitkittäin ja seuraavat kaksi pystykkäin. Seuraavalle vaakariville laatat asetetaan siten, että vierekkäisissä ruuduissa laatat ovat pystykkäin ja pitkittäin.

– Kun laatat ovat paikoillaan, niiden väliin harjataan sidoshiekka. Viimeisenä työvaiheena on 60 kilon tärylätkällä tiivistys.

Betonikivi on edullisin ja helpoin

Betonikivilaatalle ovat vaihtoehtoina luonnonkivet noppakivi ja graniittilaatat.

– Niiden asennus maksaa kolminkertaisesti mittakiven hinnan, koska jokainen kivi on mitattava vatupassilla erikseen paikalleen. Lisäksi luonnonkiven hinta jo itsessään on 2–3-kertainen mittakiveen verrattuna. Esimerkiksi graniitti maksaa lähes sata euroa neliöltä.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset