fbpx
Kaupunkiuutiset

Pihan pelisäännöistä voi sopia hyvässä hengessä

Kesällä elämä siirtyy pihoille ja parvekkeille, ja silloin taloyhtiössä saattavat nousta puheenaiheeksi yhteisten piha-alueiden pelisäännöt. Kiinteistöliitto muistuttaa tiedotteessaan, että yhdessä sovitut säännöt toimivat usein kieltoja paremmin. Liiton lakimiehet saavat kesäisin useita yhteydenottoja esimerkiksi pallopeleihin ja trampoliineihin liittyen. Toisinaan ongelmaksi voivat muodostua taloyhtiön pihalla viihtyvät ulkopuoliset.

Taloyhtiön piha ei ole julkista aluetta. Jos ulkopuoliset käyttävät pihaa häiriöksi asti oikaisureittinään tai oleskelupaikkanaan, taloyhtiön hallitus voi päättää esimerkiksi yksityisalueesta muistuttavien kylttien asentamisesta tai piha-alueen aitaamisesta.

– Tätä järeämpiin ratkaisuihin ei tulisi turvautua, Kiinteistöliiton apulaispäälakimies Kristel Pynnönen.opastaa.– Esimerkiksi ansatyyppisestä ratkaisusta saattaa jopa seurata vastuu mahdollisesta vahinkotilanteesta.

Taloyhtiön oman väen kesken Pynnönen kehottaa keskustelemaan pihan käyttöön liittyvistä kysymyksistä ja välttämään turhia kieltoja. Lapsilla on oltava lupa leikkiä.

– Asukkailla on oikeus käyttää pihaa normaaliin elämään, eikä taloyhtiö voi liikaa rajoittaa sitä, mitä pihalla saa tehdä. Lasten pihaleikit kuuluvat normaaliin elämään.

Esimerkiksi jalkapallon pelaamista taloyhtiö ei voi kokonaan kieltää. Taloyhtiö voi kuitenkin tehdä päätöksen, että pelaaminen on sallittua vain tietyllä alueella.

– Rajoituksen taustalla on usein turvallisuus, Pynnönen sanoo.

– Pallon potkiminen ja muukin leikkiminen esimerkiksi pysäköintialueella ja sen läheisyydessä voi olla järkevää kieltää

Kiinteistöliitto ei turvallisuussyistä suosittele trampoliinin sijoittamista taloyhtiön yhteiselle alueelle, vaikka asukkaat tätä toivoisivatkin.

– Kiinteistönomistaja vastaa piha-alueensa turvallisuudesta. Taloyhtiöllä on sen vuoksi velvollisuus aktiivisesti seurata yhtiön pihalla olevien leikkivälineiden kuntoa ja turvallisuutta. Tästä syystä trampoliini taloyhtiön yhteisellä alueella on aina riski kiinteistönomistajalle.

Pari kesää sitten taloyhtiöissä syntyi paljon porua asfalttiliiduilla tehdyistä katumaalauksista. Jos taloyhtiön osakkaat kokevat, etteivät liitumaalaukset kuulu taloyhtiön pihalle, osakkaat voivat enemmistöpäätöksellä yhtiökokouksessa vahvistaa järjestyssäännöt, joilla liituleikit kielletään. Tällöin kieltoa pitää lähtökohtaisesti noudattaa.

– Toisaalta kieltoon ja muutenkin leikkien rajoittamiseen liittyy ongelma: miten puuttua, jos kieltoa ei noudateta, Pynnönen huomauttaa.

– Yhtiön ainoa keino puuttua järjestyssääntöjen vastaiseen toimintaan on hallintaanotto.

Hallintaanotto on tarkoitettu niitä tilanteita varten, joissa asukkaan toiminta aiheuttaa kohtuutonta haittaa ja vahinkoa yhtiölle ja naapureille.

– On erittäin epätodennäköistä, että tuomioistuin hyväksyisi huoneiston hallintaanoton sillä perusteella, että lapset leikkivät taloyhtiön piha-alueella.

Lähde:Kiinteistöliitto

Asiasanat

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset