fbpx
Kaupunkiuutiset

Piparkakkutalo saa entisaikojen värinsä

Kirkkorinteessä oleva ravintola Piparkakkutalo on kesän jälkeen ollut soittain pressujen suojaama. Rakennuksen vesikatto uusittiin viime vuoden syksyllä ja nyt on kasvojenkohotuksen vuoro.

– Kattoremontin yhteydessä tuli mieleen lähteä entisöimään myös julkisivua, Tawast Groupin toimitusjohtaja Karoliina Mäki-Kuutti sanoo.

– MItään erityisiä ongelmia ei ollut, mutta talo täyttää kohta 110 vuotta ja läheltä katsottuna huomasi, että se on viimeksi maalattu 1980-luvulla.

Vuosina 1906-1907 rakennettu talo on rakennushistoriallinen suojelukohde, joten sen entisöinti ei ole mikään läpihuutojuttu.

– Konservaattori Wilma Patomäki teki värianalyysin ja kävi kaikki kerrokset läpi. Häneltä saatiin raportti, jonka kanssa otettiin yhtettä Museovirastoon. Yhteistyö on sujunut äärettömän hyvin, koska molemmilla on halu löytää mahdollisimman hyvät sävyt talolle, joka on merkittävä osa hämeenlinnalaista kaupunkikuvaa.

“Pipareita” uusittu

Konervaattorin tutkimuksen aikana talosta löydettiin pätkä vuorilautaa, jossa talon jonkun aikakauden alkuperäinen väri oli säilynyt haalistumattomana. Sävyt ovat hyvin lähellä sitä, mitä rakennuksen seinään juuri nyt vedellään. Kunnostustyön arkkitehtina on ollut Juha Laine ja Museovirastosta projektissa on ollut mukana Anu Laurila. Urakoitsija on JoRaTa Oy, mutta hankkeessa on tarvittu myös taitavaa puuseppää.

– Paanuja on osittain jouduttu vaihtamaan, Mäki-Kuutti kertoo.

– Kaj-Jukka Juurikivi on tehnyt ne vanhan mallin mukaan ja niitä on sitten omalla porukalla asennettu, kun perheessä on rakennusalan osaamista. Myös kivisen osan rappausta on uusittu. Kaikki hommat on haluttu tehdä sillä tavalla, että talo seisoisi pystyssä ainakin toiset sata vuotta.

Tunnelmaa valoilla

Entisöinnin pitäisi valmistua lokakuun loppuun mennessä, eli hyvissä ajoin ennen pikkujouluajan alkua, jos eivät säät lyö kapuloita rattaisiin. Niin Piparkakkutalo kuin vanha Skogsterin liiketalo tulevat saamaan talveksi julkisivuvalaistuksen, jonka toteuttaa tamperelainen Valoa Oy.

– Olen kovasti tykännyt kirkon valaistuksesta, joten kysyin sen tekijää ja otin yhteyttä samaan osoitteeseen. Ulkovalaistus on panostamisen arvoinen asia, koska Suomessa pimeiden iltojen aika kestää niin pitkään.

– Remontit ovat kalliita, mutta kaikki on suhteellista. Vanhoista taloista täytyy pitää huolta ja tämä on tunnettu kohde, jota turistit käyvät valokuvaamassa. Ei ole yhdentekevää, miltä se näyttää.

 

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset