fbpx
Kaupunkiuutiset

Piristystä kylään yhdessä tehden

Lammi-viikko, itsenäisyysjuhlia, toripäiviä, myyjäisiä, näyttelyitä, muotinäytöksiä, talkoita, vanhusten ulkoiluttamista. Siinä muutama esimerkki puuhista ja tapahtumista, joita Sydänlammin kyläyhdistys on saanut aikaan – usein muiden Lammin toimijoiden kanssa yhdessä.

Vuonna 2001 perustettua yhdistystä vetää pieni porukka: Pirjo Sandelius puheenjohtajana, Anja Vitie varapuheenjohtajana, Riina Rantanen sihteerinä sekä Pirjo Pohto, Hilkka Nikulainen ja Eeva Rintama. Jäseniä on yhteensä noin 50, joista osa aktiivisia puuhaajia.

Vetäjien mukaan kylätoiminta ei ole yleisesti lainkaan hiipumassa, vaikka joskus niin väitetään – se vain on muuttanut muotoaan.

Sydänlammilaiset ovat olleet vahvasti mukana vaikuttamassa muun muassa siihen, että kylää koristavat kesäisin näyttävät kukka-amppelit ja talvisin jouluvalot.

Elokuun lopulla pidettävä Lammi-viikko on suurimpia ponnistuksia. Kyläläiset valitsevat sen toimikunnalle puheenjohtajan.

Tänä vuonna Lammi-viikkoon sisältyi 16 erilaista tapahtumaa tai tilaisuutta, kuten konsertteja, vieraslajitalkoot, pesispuulaaki, metsäretki, Runollinen Yömyssy, lastenlauantai sekä turvapaikanhakijoiden kanssa yhdessä järjestetty musiikkia ja tanssia maailman laidoilta -iltapäivä.

– Viikko onnistui hyvin. Musiikki- ja tanssi-iltaan osallistui paljon sekä turvapaikanhakijoita että kyläläisiä ja monia perheitä, Sandelius iloitsee.

Kaupungin palveluksessa oli aiemmin maaseutuasiamies, joka koordinoi järjestelmällistä kylätoimintaa, mutta nyt kaikki on tavallaan spontaanimpaa. Lammilaiset kyläyhdistykset puhaltavat hyvin yhteen hiileen.

Tärkeitä kumppaneita yhdistykselle ovat kaupunki, päiväkodit, koulut ja seurakunta sekä muut yhdistykset ja yritykset. Ensi vuodeksi on muun muassa koulujen kanssa suunnitteilla Suomen juhlavuoden ohjelmaa, sillä yhdistys koordinoi Suomi100-hanketta.

Sandelius ja Vitie kiittelevät, että yhteistyö kaupungin kanssa sujuu nykyisin oikein hyvin.

– Heti kuntaliitoksen jälkeen emme vielä tunteneet toisiamme, ja siksi alkuun oli pieniä ongelmia. Kaupunki on myös jo monena vuonna antanut meille Untulan tanssilavan hienosti edelleen vuokrattavaksi. Me hoidamme vain paikan siivouksen, he kertovat.

Lammilaisten nuorempaan polveen kuuluva Riina Rantanen kertoo, että hän tuli kyläyhdistykseen mukaan sattumusten kautta. Hän haluaa olla kehittämässä yhteisöllisyyttä ja ulottaa sitä myös nuorten ja lapsiperheiden suuntaan.

– Toiminta on mukavaa ja tapahtumien järjestäminen äärettömän mielenkiintoista, hän sanoo.

Koko johtokolmikko miettii, että nuorille pitäisi kylällä olla nykyistä enemmän tekemistä ja tapahtumia. He toivovat myös vielä tiiviimpää yhteistyötä muiden yhdistysten ja seurojen kesken, jotta päiväsaikaankin voitaisiin virittää erilaista toimintaa, vaikkapa eri sukupolvien yhteisiä lettukestejä vanhainkodille tai talutusapua vanhusten kirkkokäynneille.

– Lisää porukkaa olisi hyvä saada aktiiviseen toimintaan mukaan, puheenjohtaja Sandelius toivottaa kaikki tervetulleeksi.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset