fbpx
Kaupunkiuutiset

Pitäisikö jo perustaa kuplatalouden totuuskomissio?

Pankkialalla on laajennuttu pesulatoimintaan. Nehän olivatkin vasta finanssitavarataloja.

Danke Bankissa näyttää paljastuneen historian suurin rahapesula.

EU:n rahanpesusääntöjen mukaan pankkien on selvitettävä huolellisesti tilien haltijat ja varojen alkuperä.

Nyt ilmeni, että DB Virossa riskiasiakkaita on huikea 6200, joista kolmannes on perua suomalaispankilta.

Rahaa on liikuteltu neljän Suomen valtion vuosibudjetin verran ja uhkana on satojen miljardien sakot.

Iso uutinen, josta on kerrottu liian vähän.

 

1 EI HUOLTA. TÄMÄKIN PAINETAAN VILLAISELLA. Rahanpesusta Yhdysvalloissa ja Euroopassa kärähtäneet pankit ovat selvinneet rikkeistään maksamalla liikevaihtoonsa nähden pieniä sakkoja ja sitten jatkaneet toimintaansa normaalisti.

Pankkien johtajia ei ole pantu vastuuseen.

Jonkun muun piti siis maksaa taas pankkien 400 miljardin euron sakotkin. Sakot on määrätty pankeille – ei niiden johtajille ja omistajille. Röyhkeintä on se, että pankinjohtajat ovat saaneet bonuksensa myös laittomista kaupoista.

Danske Bankin rahanpesuepäily Eestissä on yhden maan kokoon ja kansantuotteeseen nähden maailmanhistorian suurin.

Miljardiluokan sakot ja vahingonkorvaukset ovat silti vain banksterien finanssiliiketoimintaan kuuluva toimintamalli, joka kuuluu ”riskiportfolioon” kun samat bonusnälkäiset ihmiset saavat jatkaa toisten rahoilla peliään ilman henkilökohtaisia seurauksia.

Pesula Virossa ei ole yllätys. YK:n huumeiden ja rikollisuuden vastaisen viraston johtaja Antonio Maria Costa luki madonlukuja jo brittiläisen Observer-lehden haastattelussa 2009: laittoman talouden – erityisesti huumekaupasta – virrannutta rahaa käytettiin pankkien välisten lainojen rahoittamiseen, rikollinen pääoma ja rahanpesu olivat vakiinnuttaneet asemansa pankkijärjestelmässä.

Kuinka pienessä Virossa voitiin pestä rahasummia, jotka vastaavat moninmoninkertaisesti sen valtionbudjettia?

Tilanne on vakava, Tanskassa on puhuttu suoraan valvonnan pettämisestä. Tällä viikolla Danske Bankin pääjohtaja erosi, heinäkuussa ilmoitettiin jo neljännestä tapaukseen liittyvästä johtajaerosta. Danske Bankin sisäisen valvonnan johtaja jättää tehtävänsä.

 

2 SUOMESSAKIN VOI TULLA HIKI. Vuoteen 2012 saakka Viron Danske Bank oli nimeltään Sampo-pankki. Danske Bank sanoi, että Sampo-konsernilta vuonna 2007 ostetun Sampo-pankin mukana tulleissa asiakkaissa oli sellaisia henkilöitä, joiden ei olisi pitänyt olla pankin asiakkaina Virossa. Epäillystä 6200:sta pari tuhatta on “Sammon Ajoilta”. Sampo-pankki oli fuusiopankki Suomesta; mm. entinen valtionpankki Postipankki.

Viron viranomaisten mahdollisuudet toimia ovat olleet heidän käsityksensä mukaan rajalliset, sillä juridisesti kyseessä on tanskalaisen pankin sivupiste, jota valvotaan Tanskassa.

Parin viime vuoden aikana rahanpesusta on Danske Bankin ohella tutkittu pankkeja Latviassa, Maltalla ja Saksassa suurta Deutsche Bankia. Kaikkiin kytkeytyy Venäjältä ja Azerbaidžanista virrannut raha, jota pankkien kautta on siirretty Eurooppaan.

Neuvostoliiton hajottua 1991 Baltian maista tuli rahapesula, jossa pestiin rahaa Venäjältä ja muualta entisistä Neuvostotasavalloista. Latviassa iso ABLV pankki, kaatui ja lopetettiin vuoden alussa sen jälkeen, kun Yhdysvallat oli paljastanut omat tietonsa pankin harjoittamasta laajamittaisesta rahanpesusta.

 

3 PÄÄOSA VENÄLÄISTÄ RAHAA, MUTTA… Muistatteko kun Kypros joutui takavuosina huumaan ja kiimaan? Venäläinen raha huomasi sen antamat huikeat veroedut ja pakeni Kyprokselle, josta venäläiset tekivät kivan pesula-pankkivaltion.

Vuonna 2011 jopa 22 prosenttia Venäjälle suunnatuista suorista ulkomaisista sijoituksista tuli Kyprokselta, jossa asuu miljoona ihmistä.

Luottoluokittaja Moody´s arvioi että Kyproksella oli 31 miljardia US dollaria venäläistä rahaa tileillä, siitä tuli 12 miljardia venäläisiltä pankeilta ja 19 miljardia yrityksiltä ja yksityishenkilöiltä. Venäläisille Kyproksella toimiville yrityksille oli myönnetty luottoja kaikkiaan 40 miljardin dollarin arvosta.

Rahaa tuli koska kukaan ei esittänyt ikäviä kysymyksiä venäläisille.

Likaisen rahan kulkeutumisesta virallisen talouden kiertoon ovat hiljattain kertoneet myös veroparatiiseja koskeneet perättäiset tietovuodot, niissä tikun nokassa on ollut mm. Nordea, jonka suurimpiin omistajiin Sampo kuuluu.

Markkinataloudessa kilpailu on vääristynyt finanssikonsernien muututtua kartelleiksi rahan tavarataloiksi, eli rahan yhteenliittymiksi – ja luisuttua todellisuudessa harvojen käsiin.

• Vaikka pankit ovat Yhdysvalloissakin joutuneet peleistään jättikorvauksiin, ovat ne myös tienanneet; pelkästään Yhdysvalloissa vuosien 2009–2014 aikana niiden voitto oli 503 miljardia dollaria sakkojen jälkeenkin. (WSJ)

• Pankkien pelastamiseen oli jo 2014 käytetty yhteensä yli 4 000 miljardia dollaria veronmaksajien rahoja.

• Rikkaiden henkilökohtaista omaisuutta on piilotettu verotussyistä 10 000 miljardin dollarin arvosta veroparatiiseihin.

• Pääosa veronkierrosta junaillaan OECD-maiden pankkikeskuksissa.

Kahdeksan vuoden ajan puheissa luvattua suurta pankkivalvonnan ja säätelyn muutosta ei ole vieläkään tullut, päinvastoin ”pankkivapaus” puhe lisääntyy.

Syyn ymmärtää edellisen perusteella.

Lue lisää: www.kansalaismedia.com

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset