fbpx
Kaupunkiuutiset Janakkala

Pitsauuni Leppäkosken tiilitehtaan tiilistä, navetasta Kotkobaari – Tältä näyttää maatilarähjä, josta Mesimäet korjasivat paratiisinsa

Maatila, jonka pihassa lahtelaiset Marika ja Manu Mesimäki olivat tehdä u-käännöksen, on nykyisin heidän unelmiensa täyttymys. Takana on viiden vuoden uurastus.
Entisestä puuliiteristä syntyi pihasauna ja kesäkeittiö. Rakennuksen ympäristöstä on tullut Marika ja Manu Mesimäen lempipaikka, "Pikku-Toscana". Korona-aikana he ovat viettäneet Janakkalassa ennätyksellisen paljon aikaa etätöitä tehden. Kuva: Kati Laitinen
Entisestä puuliiteristä syntyi pihasauna ja kesäkeittiö. Rakennuksen ympäristöstä on tullut Marika ja Manu Mesimäen lempipaikka, "Pikku-Toscana". Korona-aikana he ovat viettäneet Janakkalassa ennätyksellisen paljon aikaa etätöitä tehden. Kuva: Kati Laitinen

Huhtikuussa 2016 Hämeen Sanomissa julkaistiin ilmoitus, jossa haettiin vapaa-ajan asunnoksi maatilaa. Ilmoituksen takana oli lahtelainen yrittäjä Manu Mesimäki.

Jo muutaman viikon päästä hän ajoi yhdessä puolisonsa Marika Mesimäen kanssa Janakkalaan vanhan maatilan pihaan.

Ensivaikutelma oli saada heidät tekemään u-käännöksen. Tila oli Mesimäen mukaan niin rempallaan, että se oli enää vailla vain lentopommitusta.

Vartin kiertelyn jälkeen u-käännös tapahtuikin pariskunnan mielissä ja he olivat oitis valmiita kauppoihin.

Mitä ihmettä vartissa tapahtui?

– Manu sanoi heti alkuun, ettei hän halua perinteistä kesämökkiä, vaan puuhapaikan, Marika Mesimäki taustoittaa.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen. 

Manu Mesimäki sai äidiltään 50-vuotislahjaksi samanlaisen Massey Fergusonin, jolla mies hankki aikoinaan ensimmäiset kesätyörahansa jyräämällä mummolan naapurien peltoja.

Mies kertoo etsineensä aihiota, joka jättää varaa toteuttaa asioita haluamallaan tavalla.

Aihio löytyi rojua täynnä olevasta päärakennuksesta, jonne ei tullut edes vettä sisälle. Se löytyi navetasta, joka oli niillä sijoillaan lehmien lähdettyä. Liiterin seinässä oli valtava aukko, mutta myös navetan vintti iski silmään.

– Näin, että vintillä olisi tilaa tehdä kaikenlaista, Mesimäki kertoo.

Paikka, jossa on iso sydän

Puuhaa on riittänyt. Marika Mesimäen mukaan heistä voikin käyttää nimitystä Puuhapete ja sen vaimo.

Reilu viisi vuotta myöhemmin aihiosta on hioutunut pariskunnan oma paratiisi, Tammenmäki.

– Paikkaan liittyy valtavan iso sydän. Eilenkin, kun tulimme tänne, kumpikin vain huokasi, kuinka ihana täällä on olla, mies kertoo.

Heti alkujaan pihasta kaadettiin pari tukkiautollista puita ja metsämaa korvattiin nurmikolla ja kasvimaalla. Talolta avautuu nyt avoin peltomaisema.

Navetta on saanut konekatoksen, autotalli kunnon lattian ja navetan vintillä toimii puuhaajakaksikon verstas.

Päärakennus on kauttaaltaan remontoitu ja saanut lisäsiiven sisäsuihkuineen ja saunoineen. Liiteristä on kuoriutunut idyllinen kesäkeittiö terasseineen ja navetasta varsin hauska ajanviettopaikka, Kotkobaari.

Navetasta valmistui yhteinen ajanviettopaikka Kotkobaari. Ensimmäiset juhlat siellä olivat Manu Mesimäen 50-vuotissyntymäpäivät.  Vasemman puoleisella seinällä näkyy Hämeen Sanomissa julkaistu maatilan hakuilmoitus.

Laskujen mukaan Mesimäkien betonimyllyssä on pyöritetty 10 000 kiloa betonia.

– Hyvin usein viikonloppuna herään joko moottorisahan tai betonimyllyn ääneen. Mietin, että siellä sitä taas puuhastellaan, vaimo nauraa.

Taustalla vaikutti lapsuus Hauholla

Mesimäki vietti hän lapsuutensa kesät mummolan maatilalla Hauhon Ilmoilassa, jonne “veri veti traktoreita rassaamaan”. Hauhokytköksen takia tilan oli löydyttävä Kanta-Hämeestä.

– En ole koskaan vakavasti ajatellut alkaa viljelijäksi. Tämä on juuri sopiva: maatalo, jossa ei haise paska, mies nauraa ja kauhistelee sukulaisten reaktioita moiseen lohkaisuun.

Mesimäet ovat yrittäjinä tottuneet paiskimaan töitä. Heillä on kolme yhteistä yritystä, jotka ovat keskittyneet omiin palveluihinsa: markkinointiin, verkkosivuihin ja verkkokauppojen ohjelmistokehitykseen sekä vastuullisen kehittämisen konsultointiin ja palveluihin.

– Tämä toimii meille vastapainona. Kun alat tehdä jotain projektia, unohdat työasiat, Marika Mesimäki huokaa.

Aina kannattaa toteuttaa unelmiaan ja rakentaa pitsauuni

Kaksikko kannustaa myös muita tarttumaan unelmiinsa, oli sitten kyseessä vapaa-aika tai työ. Manu Mesimäki kertoo auttaneensa ahdingossa olevia yrittäjä aikana, jolloin hänellä itsellään oli “aivan sairaasti töitä”.

– Moni kyseli, olenko aivan hullu, kun siitä ei saa edes rahaa. Ei se raha ole pointti, vaan se, että näkee jonkun muun menestyvän tai pääsevän kiipelistä yli.

Tänä kesänä he toteuttivat jälleen yhden unelman: kesäkeittiön kupeeseen rakentui pitsauuni. Sitä he ideoivat yhdessä koko talven. Uuniin oli saatava samaa henkeä kuin Italian Toscanassa näkemässään uunissa.

Manu Mesimäen mukaan uunista tuli rustiikkinen vailla yhtään suoraa kulmaa.

– Aina kannattaa aluksi kertoa tekevänsä rustiikkista. Sen piikkiin voi laittaa sitten vinot kulmat ja virheet, hän vitsailee.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen. 

Rustiikkisen uniikki historiallisista Leppäkosken tiilitehtaan tiilijäämistöistä rakentunut pitsauuni valmistui heinäkuun lopulla. Jokaisen vaiheen jälkeen mies  varmisti vaimoltaan, mikä olikaan “heidän yhteinen näkemyksensä” seuraava vaihe.

Tiilissä historian havinaa

Haastetta rakentamiseen toivat heinäkuun helteiden ja paarmapilvien lisäksi viisi eri tiilikokoa.

Kaiken sen vaivan mies oli kuitenkin valmis näkemään, sillä tiilet eivät olleet mitä tahansa harkkoja. Ne ovat peräisin Janakkalan Leppäkosken vanhasta tiilitehtaasta.

– Menimme usein veneellä Hiidenjoella Leppäkosken entisen tiilitehtaan ohi ja mietimme, myydäänkö tiiliä vielä ulos, Marika Mesimäki kertoo.

Manu Mesimäki huomasi rakennuksen lähellä tiilikasoja ja marssi toimistorakennukseen, josta “löytyi joku, joka ainakin otti rahat”.

Nyt pala paikallishistoriaa on osana heidän uniikkia pitsauuniaan, jonka ominaisuuksia he vasta opettelevat ymmärtämään.

Omannäköinen paikka

Tähän mennessä on syntynyt maukkaita, mutta persoonallisen eli rustiikkisen näköisiä pitsoja.

– Olen ennen kaikkea ylpeä siitä, että olemme tehneet paikan, jossa me viihdymme. Tämä on niin meidän näköisemme, Mesimäki sanoo vaimon nyökytellessä vieressä.

Lempipaikakseen he nimeävät kesäkeittiötä ja saunaa ympäröivän saarekkeen, jonka kruunaa nyt “Pikku-Toscanaksi” ristitty pitsauuni.

Mesimäet harjoittelevat pitsauunin yksilöllistä käyttäytymistä. Se kuumenee hyvin kuumaksi, mikä haastaa pitsanpaistajat.

 

Kasvihuone rakennettiin osittain talon vanhoista ikkunoista. Marika Mesimäki nauttii ruoanlaitosta. Raaka-aineita hän saa omasta puutarhastaan.

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset