fbpx
Kaupunkiuutiset

Pk-yritykset sinnittelevät yt-neuvottelujen keskellä

Pientä valoa näkyy näinä yt-neuvottelujen aikoina pienten ja keskisuurten yritysten joukosta: yli 70 prosenttia kantahämäläisistä pk-yrityksistä uskoo voivansa säilyttää työpaikat. Työllistämisnäkymät ovat hieman paremmat kuin keväällä. Pienten ja keskisuurten yritysten odotukset lähiajan suhdannekehityksestä ovat muutenkin myönteisempiä kuin puoli vuotta sitten.

Palvelualojen työllisyysnäkymät ovat hieman paremmat kuin muilla toimialoilla.

– Palveluissa, teollisuudessa ja rakentamisessa uskotaan siihen, että työvoiman määrää voidaan hieman jopa lisätä. Sen sijaan kaupassa näkymät ovat heikoimmat, ekonomisti Petri Malinen Suomen Yrittäjistä sanoo.

Tiedot käyvät ilmi Suomen Yrittäjien, Finnveran ja Työ- ja elinkeinoministeriön tänään julkistamasta Pk-yritysbarometrista. Siihen vastasi yli 6500 yrittäjää eri puolilta Suomea. Pk-yritysbarometri julkistetaan kaksi kertaa vuodessa.

Aallonpohja käsillä

Pk-yritysten työllistämisodotusten valtakunnallisesti lievä myönteinen vire johtunee siitä, että niiden odotukset lähiajan suhdannekehityksestä ovat myönteisempiä kuin puoli vuotta sitten. Talouden aallonpohja näyttäisi olevan käsillä, ja talous-kasvun odotetaan lähtevän käyntiin vähitellen. Suhdanneodotusten piristymisen syynä on usko viennin vetoon.

– Kanta-Hämeessä Pk-yrityksistä noin joka viides arvioi suhdanteiden paranevat seuraavien 12 kuukauden aikana ja neljännes pelkää niiden edelleen heikkenevän. Edellisestä barometrista käyrä on hieman kääntynyt ylöspäin, mutta pakkasella ollaan edelleen, toteaa Hämeen Yrittäjien toimitusjohtaja Juha Haukka.

Yleisten suhdanneodotusten paraneminen näkyy myös odotuksissa liikevaihdon kehityksestä. Ne ovat kuitenkin edelleen selvästi alemmalla tasolla kuin viime vuosina. Kotimarkkinoiden haasteista huolimatta rakennusalalla liikevaihto-odotuksen nousivat voimakkaimmin.

Investointien osalta jo vuosia kestänyt negatiivinen trendi lieveni hieman. Edelleen kuitenkin joka kolmas kaupan alan yritys ja rakennusyritys aikoo vähentää investointejaan. Teollisuudessa ja palveluissakin lähes joka neljäs vastaaja ilmoittaa vähentävänsä investointeja.

Investoinneille on useita jarruja. Rahoituksen saatavuus on kiristynyt, kotimarkkinakysyntä ei ole elpynyt, yritysten kannattavuus on tavallista heikompi ja maksuhäiriöisiä yrityksiä on yli puolet enemmän kuin ennen finanssikriisiä.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset