fbpx
Kaupunkiuutiset Hämeenlinna

Planeetta 9:n rujot iskelmät ovat setämiesten terapiaa ja taidetta koteihin – Hämeenlinnalaisen yhtyeen musiikkia leimaa syvä henkilökohtaisuus

Mitä saadaan, kun sekoitetaan suomalaista kaihoa, sysimustia sanoituksia ja jytinää nahkahousujen riffikirjastosta? Ainakin satojatuhansia kuunteluita.
Uuden Pirun piiska -EP:n julkaissut Planeetta 9 Kutilan työväentalon lavalla Kalvolassa. Kuvassa vasemmalta Tomi Ranta-Kahila, Erno Liukkonen, Jukka Salo, Lauri Heikkinen, Ville Kankaanpää ja Sami Suominen. Kuva: Tomi Vesaharju / HäSa
Uuden Pirun piiska -EP:n julkaissut Planeetta 9 Kutilan työväentalon lavalla Kalvolassa. Kuvassa vasemmalta Tomi Ranta-Kahila, Erno Liukkonen, Jukka Salo, Lauri Heikkinen, Ville Kankaanpää ja Sami Suominen. Kuva: Tomi Vesaharju / HäSa

Planeetta 9 on aurinkokunnan kaukaisissa ulko-osissa mahdollisesti sijaitseva suuri jääplaneetta, jonka olemassaolosta tiedemiehet kiistelevät.

Se on myös hiljattain uuden EP-levyn julkaissut hämeenlinnalainen yhtye, joka perustettiin vuonna 2016.

– Nimen kanssa palloteltiin pitkään, ja joku sen heitti ilmoille. Planeetta 9 tuntui riittävän ympäripyöreältä ja tulkinnoille vapaalta. Jotenkin sen mystisyys ja kosminen ulottuvuus kolahtivat, basisti Ville Kankaanpää muistelee.

Planeetta 9 syntyi jo 1990-luvun alussa Hämeenlinnassa vaikuttaneen Saarnastuoli-yhtyeen raunioista.

Kitaristi-säveltäjä Sami Suomiselta oli jäänyt pöytälaatikkoon biisejä, joita lähdettiin muutamia vuosia sitten uudella kokoonpanolla äänittämään.

– Meininki alkoi vaikuttaa siltä, että tässä olisi ainekset ihan oikeaan proggikseen. Kappaleista Luinen syli alkoi sitten elää ihan omaa elämäänsä ja sai satojatuhansia kuunteluja Spotifyssa, Kankaanpää kertoo.

Luinen syli yllätti

Bändin nykyiseen kokoonpanoon kuuluvat Kankaanpään lisäksi soolokitaristi Tomi Ranta-Kahila, rumpali Erno Liukkonen, kosketinsoittaja Lauri Heikkinen, kitaristi Sami Suominen ja laulusolisti Jukka Salo.

Vuonna 2017 julkaistun esikoissinglen Luisen sylin suosio yllätti täydellisesti myös yhtyeen sanoituksista vastaavan Salon.

– Kyllähän me ajattelimme, että biisi on ihan hyvä, mutta toisaalta niin vaihtoehtomusaa, että saa varmaankin vain muutamia tuhansia kuunteluja.

Kankaanpään mukaan yhtyeen musiikki seikkailee vapaasti yli genrerajojen.

Kappaleita kuitenkin yhdistää melodisuus ja haikeus sekä raskaan metallin rouhiva jyrinä.

– Olemme joskus määritelleet, että meidän musiikissamme Rauli “Badding” Somerjoki kohtaa Black Sabbathin. Aineksia on otettu iskelmistä ja nahkahousujen riffikirjastosta, Kankaanpää luonnehtii.

Marssi omiin hautajaisiin

Jos kappaleiden melodiat tarttuvatkin korvaan popkappaleiden lailla, sanoituksissa sukelletaan todella tummiin vesiin.

Nykyään Helsingissä asuva Jukka Salo ei peittele käyttävänsä teksteissä omia henkilökohtaisia kokemuksiaan.

– Kun aloin kirjoittaa suomeksi, luovuin yleismaailmallisesta viisastelusta. Aloin oksentaa sanoituksiin omia tragedioitani ja huomasin niiden saavan vastakaikua. Sillä linjalla on pysytty, tehdään setämiesten terapiaa ja taidetta koteihin, Salo tuumaa.

Uuden EP:n kappaleet Pirun piiska ja Sama hauta kertovat Salon mukaan raastavasta ihmissuhteesta, riippuvuudesta ja kauneuden sairaalloisesta palvonnasta.

Juoksuhiekan kirjoitin hautajaismarssiksi itselleni, en ehkä tosissani, mutta melkein. Hiekka tiimalasissa valuu, ja elämässä on ollut haastavia ajanjaksoja sekä isoja muutoksia, hän sanoo.

Laulussa Vakuumilapset haaveillaan paremmasta ja uskalluksesta kurottaa vaikeiden aikojen tuolle puolen.

– Vakuumilapsilla tarkoitan omaa, hyvinvointiyhteiskunnan pumpulissa kasvanutta sukupolveani, joka ihailee rappioromantiikkaa, mutta ei kestäisi päivääkään elämää todella kovissa oloissa.

Musiikissa on voimaa

Musiikkimediat ovat noteeranneet planetaarikkojen ponnituksia alusta asti ja muiden muassa Soundi-lehti on nostanut bändin biisejä Parasta juuri nyt -listalleen.

– Kiitollisia saamme olla, että niin pienet kuin vähän isommatkin mediat ovat ottaneet koppia, ja olemme päässeet esimerkiksi Metallia Suomesta -soittolistalle. Biisejä on jaettu ja soitettu nettiradioissa ympäri maailmaa, Kankaanpää kertoo.

Yhtyeen linjana on keikkailla harvakseltaan, mutta laadukkaasti, ja juuri ennen koronaa se ehti tehdä tärkeät debyytit Tampereen Tulliklubilla ja Tavastialla Helsingissä.

Näyttää siltä, että Planeetta 9 pysyy tukevasti radallaan.

– Yleensä olen ajatellut, että bändit ovat vain bändejä, Salo pohtii.

– Tästä on tullut jotain tärkeämpää, kun musiikki uppoaa kuulijoihin ja tuntuu jopa pelastavan muita ihmisiä.

Planeetta 9

Hämeenlinnassa vuonna 2016 perustettu rockyhtye.

Kokoonpano: Tomi Ranta-Kahila, Erno Liukkonen, Jukka Salo, Lauri Heikkinen, Ville Kankaanpää ja Sami Suominen.

Esikois-EP Koivut julkaistiin loppuvuonna 2017.

Pirun piiska -EP julkaistiin 25. maaliskuuta ja sen vinyyliversio ilmestyy keväällä.

Singlet: Luinen syli (2017), Samaa verta, Ainoa ystävä ja Epätoivon aurinkokunta (2018), Heroiinia, Rakkauden ateisti, Luinen syli Remix (2019), Julma ja loputon (2020) sekä Pirun piiska (2021).

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset