fbpx
Kaupunkiuutiset

Pohjoinen luonto kasvattaa superruokaa

Suomalaiselle ruualle ominaista ovat luonnonläheisyys, puhtaat maut. Maa- ja kotitalousnaisten kesällä alkanut, reilun vuoden mittainen Kaurasta kaaliin, muikusta mustikkaan – Pohjolan superruuat lautaselle -hanke, jota rahoittaa Maa- ja metsätalousministeriö, nostaa esiin näitä ja luonnon antimien herkullisuutta sekä terveysvaikutuksia.

– Meillä Pohjolan metsissä, järvissä ja pelloilla kasvaa puhtaita ja herkullisia raaka-aineita. Niiden monipuolinen käyttö koituu hyväksi terveydelle ja virkeydelle, sanoo ruoka- ja yritysasiantuntija Satu Nokkonen Etelä-Suomen Maa- ja kotitalousnaisten piirikeskuksesta.

Kotimaisten raaka-aineiden puolesta puhuu järjestön tämän ja ensi vuoden kestävä hanke Superruokaa Pohjolasta. Se korostaa elintarvikkeiden puhtautta, meillä kylmän talven ansiosta selvitään muita vähemmillä kasvinsuojeluaineilla.

Puhtaita ovat niin metsät kuin järvet, marjat voi pistellä suuhunsa kuumentamatta, järvestä nostetut kalat ovat puhdaslihaisia.

Luonnon ilmaisista antimista maukas lisä ovat villivihannekset, joiden monipuoliseen käyttöön Superruokaa Pohjolasta -hanke kannustaa.

Lukuisia terveysvaikutuksia

Maa- ja kotitalousnaiset ovat listanneet seitsemän superruoka-ainetta, joita jokaista on saatavilla täällä Pohjolassa: kaura, mustikka, keräkaali, härkäpapu, punajuuri, muikku ja muut kalat sekä rypsi.

Herkullisuutensa lisäksi pohjoisen ruoka-aineilla on monia terveysvaikutuksia. Pohjolan viljat, kaura, ohra ja ruis, ovat superruokaa hyvien kasvikuitujensa ansiosta. Öljykasvit, rypsi ja rapsi, päihittävät muut kasviöljyt erinomaisella rasvakoostumuksellaan. Marjat ja monet kasvikset sisältävät elimistöä suojelevia tehoaineita. Kalansyöjät pysyvät terveinä, sillä kalasta saa runsaasti tärkeitä ravintoaineita.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset