Kaupunkiuutiset

Pohjoismaiset nykytaiteen huiput esillä Taidemuseossa

Hämeenlinnan Taidemuseon kesänäyttely tarjoaa kiinnostavan kattauksen pohjoismaista nykytaidetta. Esillä on 44 teoksen valikoima NoCon (Nordic Contemporary Art Collection) kokoelmasta.

– Näyttely on ensimmäistä kertaa esillä Suomessa ja rakennettu nimenomaan Hämeenlinnan Taidemuseon tiloihin, näyttelyn kuratoroinut Anne-Maj Salin ja Hämeenlinnan Taidemuseon johtaja Taina Lammassaari iloitsevat.

NoCo on vuonna 2013 perustettu, yksityisen ruotsalaisen taidesäätiön omistama kokoelma. Se syntyi 25 vuotta Malmön taidemuseon johtajana toimineen Göran Christensonin jäädessä eläkkeelle. Christenson on valinnut kaikki kokoelman teokset.

– Kokoelmaan ostetaan pohjoismaista alkuperää olevien taiteilijoiden teoksia. Osa taiteilijoista on vasta taidekoulusta valmistuneita, osa on jo kansainvälistä uraa luoneita. Itse asiassa aika moni on valmistunut Frankfurtin HfbK Städelschulesta tai Malmön taideakatemiasta. Valtaosa taiteilijoista on syntynyt 1970–1980-lukujen vaihteessa. Kokoelma on ajankohtainen, joten joukossa on myös uusia tuttavuuksia ja yllättäviä teoksia, Christenson kertoo.

Näyttelyssä on mm. islantilais-tanskalaisen Olafur Eliassonin keskinen teos International Career Lamp, tanskalaisen Superflexin yhteiskuntakriittinen, vierastyövoimakeskustelua kommentoiva neonputkiteos ”The piece Letter to Superflex, 14. January 2008” ja kolme ruotsalaisen Sofia Hulténin teollisuustuotantoa kommentoivaa veistosta.

Malmöläinen Danilo Stankovic kuvaa maalauksessaan ”I vargtimma” (Suden hetkellä) ruotsalaista juhannusmaisemaa, jossa on vahva tunnelataus ja outo, mystinen tunnelma. Stankovicin maalaukset edustavat nykysurrealismia. Teoksista voi löytää ripauksen folklorea, mytologiaa, viitteitä pohjoismaisesta tarustosta ja kansallisromanttisista satumaisemista. Stankovicin maalauksessa ollaan matkalla ruotsalaisen metsän myyttiseen ulottuvuuteen.

Mukana on myös pari suomalaista tekijää, Malmössä asuva Pauliina Pietilä ja turkulainen taiteilijakaksikko IC-98, eli Patrik Söderlund ja Visa Suonpää. IC-98 tunnetaan parhaiten piirustusta ja animaatiota yhdistelevistä videoinstallaatioista. Näyttelyyn valittu kaksikanavainen videoinstallaatio ”Abendland” kuvaa ympäristötuhoa ja ihmisen jälkeistä maailmaa. Puu ja maisema muuttavat muotoaan hitaasti. Taiteilijakaksikon teoksia on näytteillä kesän ajan myös Helsingin Taidehallissa.

– Pauliina Pietilän lähtökohtana on arkisten tilojen osin fotorealistinen kuvaus. Pietilän tilat ovat vahvasti latautuneita, mutta vaikuttavat autioilta ja hylätyiltä kuten maalaukseen ”Loppis” ikuistettu kirpputorinäkymä. Pietilä muuttaa kiinnostavalla tavalla maalaustensa todellisuuden sellaiseksi, joka ei vastaakaan odotuksiamme, Christenson kuvailee taiteilijaa ja naapuriaan.

Pietilä on niittänyt mainetta Ruotsissa. Suomessa hänen teoksiaan ei ole niinkään nähty.

NoCo Art Collection on esillä Hämeenlinnan Taidemuseon Engel-makasiinissa 7.10. asti. Näyttelyyn voi tutustua opastetulla kierroksella keskiviikkoisin ja sunnuntaisin kello 14 tai Anne-Maj Salinin asiantuntijakierroksella 4.7. kello 14 sekä 4.9. kello 17.30.

Asiasanat

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset