Kaupunkiuutiset Hämeenlinna

Poikkeuslaki sulkee koulut – Suurin osa lähiopetuksesta loppuu keskiviikkona

Suurin osa lähiopetuksesta Hämeenlinnan seudun peruskouluissa ja lukioissa loppuu keskiviikkona.
Ari Koponen kertoo, että koulujen ja päiväkotien sulkeminen ei haittaa heidän perhettään töiden puolesta. Koposelta onnistuu etätyö ja hänen vaimonsa jää opettajana luonnollisesti kotiin. Kuva: Riku Hasari
Ari Koponen kertoo, että koulujen ja päiväkotien sulkeminen ei haittaa heidän perhettään töiden puolesta. Koposelta onnistuu etätyö ja hänen vaimonsa jää opettajana luonnollisesti kotiin. Kuva: Riku Hasari

Hallituksen maanantaisen linjauksen mukaisesti lähiopetus ajetaan Hämeenlinnassa minimiin keskiviikosta alkaen, mutta esiopetus ja alaluokkalaisten opetus jatkuvat toistaiseksi.

– 1.–3.-luokkalaisten opetus jatkuu lähiopetuksena omassa koulussa. Tässä vaiheessa emme tiedä, kuinka moni lasten vanhemmista työskentelee sellaisilla aloilla, että lähiopetusta on lapsille järjestettävä, Hämeenlinnan opetustoimenjohtaja Mika Mäkelä kertoi maanantaina.

Lähiopetusta vain erityiseen tarpeeseen

Hallituksen linjauksen mukaan lähiopetusta on tarjottava myös erityisen tuen piirissä oleville lapsille. Hämeenlinnan perusopetuksessa tällaisia lapsia ja nuoria on 480. Mäkelän mukaan lähiopetuksen tarvetta tarkastellaan uudestaan, kun tiedetään, kuinka moni lapsista voi jäädä kotiin.

Myös aamu- ja iltapäivätoiminta jatkuu sitä tarvitsevilla lähiopetuksessa olevilla lapsilla.

4.–9.-luokkalaiset siirtyvät Hämeenlinnassa ja Hattulassa etäopetukseen keskiviikosta alkaen.

– Yläkoululaisilla siirtyminen on helpoimmin järjestettävissä, mutta muunkin etäopetuksen järjestelyjä on totta kai ehditty valmistella, sanoo Mäkelä.

Hämeenlinnassa tavallista isompi osa oppilaista, eli noin neljännes, oli jo maanantaina jäänyt kotiin.

Tiistaista lähtien etäopetusta

Myös Hattulassa ja Janakkalassa oli maanantaina iso joukko oppilaita jäänyt kotiin. Janakkalassa oltiin askelen edellä muita, sillä etäopetukseen siirryttiin luokkien 4.–9. ja lukion osalta jo tiistaina.

Janakkalan sivistysjohtaja Jouni Wilpola arveli maanantaina, ettei lähiopetusta tarvitsevien joukko ole suuri.

– Todennäköisesti riittää, että opetusta järjestetään yhdellä koululla, mahdollisesti Turengin alakoululla.

Lue lisää: Ruoka ja vessapaperi eivät lopu kaupoista

Hallitus julisti Suomeen poikkeusolot

Päiväkodit jatkavat toimintaa yhteiskunnan kannalta kriittisen henkilöstön työssäkäynnin turvaamiseksi. Lapset hoidetaan mahdollisuuksien mukaan kotona.

Koulut suljetaan keskiviikkona. Kriittisten alojen työntekijöiden 1.–3,-luokkalaiset lapset jatkavat koulua. Siirrytään etäopiskeluun. Yo-kokeiden aikataulu tiivistyy.

Rajoitetaan julkiset kokoontumiset kymmeneen henkilöön ja suositellaan välttämään tarpeetonta oleilua yleisillä paikoilla.

Suljetaan valtion ja kuntien sekä uskonnollisten yhteisöjen tilat.

Kielletään vierailut vanhusten ja muiden riskiryhmien asumispalveluyksiköissä.

Kielletään ulkopuolisten vierailut hoitolaitoksissa, terveydenhuollon yksiköissä ja sairaaloissa pois lukien tapauskohtaisesti arvioiden kriittisesti sairaiden ja lasten oireettomat läheiset, saattohoidossa olevien läheiset sekä puoliso tai tukihenkilö synnytysosastolla.

Työantajat määräävät ne julkisen sektorin työnantajat etätyöhön, jotka siihen pystyvät.

Yli 70-vuotiaat velvoitetaan pysymään erillään muista.

Lisätään sosiaali- ja terveydenhuollon kapasiteettia julkisella ja yksityisellä sektorilla.

Kasvatetaan koronatestauskapasiteettia.

Kriittisen henkilöstön osalta poiketaan työaikalain ja vuosilomalain säännöksistä.

Varaudutaan velvoittamaan erityisesti sosiaali- ja terveydenhuollon sekä sisäisen turvallisuuden koulutettuja ammattihenkilöitä tarpeen mukaan töihin.

Ihmisten liikkumista voidaan rajoittaa henkeä ja terveyttä uhkaavan vaaran vuoksi.

Valmistelu rajojen sulkemiseksi aloitetaan. Ulkomailta palaavat suomalaiset ohjataan kahden viikon karanteenia vastaaviin olosuhteisiin.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Uusin Kaupunkiuutiset

3.6.2020

Päivän Hämeen Sanomat

4.6.2020

Fingerpori

comic