Kaupunkiuutiset Hattula

Poikkeustilanne koettelee yrittäjän kekseliäisyyttä – "Kun tilanne on päällä, on pakko toimia nopeasti"

Lihakauppias Tuomas Mikkola kehitteli uusia tapoja pitää firma pystyssä.
Poikkeustilanteessa on reagoitava nopeasti. Tuomas Mikkola loi tuotteilleen kotiinkuljetuspalvelun muutaman päivän varoitusajalla. Kuva: Heli Karttunen
Poikkeustilanteessa on reagoitava nopeasti. Tuomas Mikkola loi tuotteilleen kotiinkuljetuspalvelun muutaman päivän varoitusajalla. Kuva: Heli Karttunen

Pääsiäinen on Katinalan lihakaupalle yksi vuoden pääsesongeista. Tänä keväänä suunnitelmat menivät täysin uusiin puihin.

– Vielä muutama viikko sitten suunnittelin tulevien sesonkien lihatilauksia, mutta kun koulut 18. päivä suljettiin, perspektiiviin tuli muutos, että miten tästä päivästä selvitään, lihakauppias Tuomas Mikkola kertoo.

Saman tien myös pääsiäisen lihatilaus meni uusiksi.

– Olin aikonut tilata 110 kotimaista karitsaa, mutta tilasin vain puolet siitä. Totesin, että nyt tehdään pääsiäinen niin hyvin kuin voidaan, mutta sillä oletuksella, ettei asiakkaita tule niin paljoa kuin yleensä ja ettei pandemian kehitystä tiedä kukaan.

Hamstrauspiikki

Lihakaupassa poikkeustilanne näkyi aluksi hamstrauspiikkinä.

– Jouduimme tekemään lisää tavaraa yötä myöten. Myös raaka-aineen saannin vaikeus tuli esille. Jos kymmenen prosenttia ihmisistä laittaa yhtäkkiä kilon enemmän lihaa pakkaseen, on se niin iso määrä, etteivät lihantuottajat aivan heti pysty siihen vastaamaan.

Koska ruoalle on kuitenkin kysyntää, ideoi Mikkola asiakkaitaan varten kotiinkuljetuksen.

– Lisäksi myyn lihatuotteita myymälästä drive in -periaatteella ja myymälään pääsee perinteisestikin ostoksille. Ulkona on pari drive in -opastetta ja yksi mainos oli lehdessä, mutta muuten emme ole vielä hirveästi tätä mainostaneet. Haluan ensin ajaa muutaman keikan, jotta tiedän, miten tämä sujuu.

Myymälän nettisivuilla on oma valikoima kotiinkuljetuksia varten.

– Myymälässä moni syö silmillään ja tekee heräteostoksia. Kotiinkuljetuksiin halusin rakentaa selkeät käytännöt ja paketit, joihin voidaan toki lisätä jotain muuta tarvittaessa.

Tilauksia toimitetaan koteihin 20 kilometrin säteellä.

– Meillä käy asiakkaita Hämeenlinnan pitäjistä, mutta johonkin raja on vedettävä, jotta ehdimme hoitamaan kuljetukset.

Nopeaa reagointia

Taloudellisesti kevät ei ole vielä menetetty.

– Uskon, että pääsiäinen vähän leikkaa tulosta, mutta jos lähdetään siitä, että ihmiset laittavat enemmän ruokaa kotona, meillä on mahdollisuus selvitä. Liikevaihto jää hiukan pienemmäksi kuin viime vuonna, mutta uusilla palveluilla kyllä pärjäämme.

Nopeat muutokset vaativat nopeaa reagointia.

– Kun tilanne on päällä, on pakko toimia nopeasti ja vastata kysyntään heti. Kun maailma muuttuu, ne selviytyvät, jotka ovat muutoksessa hereillä ja löytävät uusia mahdollisuuksia palvella asiakkaitaan paremmin.

Mikkola suomii kuitenkin itseään siitä, että tuoreita ideoita ja toimintaa syntyy vasta pakon edessä.

– On ärsyttävää, että vaaditaan jokin katastrofi, että on pakko innovoida. Ehkä tästä opitaan jotain uutta. Toimiessaan tästä kotiinkuljetuksesta voi tulla uusi käytäntö.

Uusia palveluita pikavauhtia

Lihakauppias Tuomas Mikkola kehitteli Katinalan lihakauppaan nopeasti uusia palvelutapoja koronan aiheuttamaan poikkeustilanteeseen.

Mikkola toimittaa tuotteita kotiovelle tiistaisin ja keskiviikkoisin 20 kilometrin säteellä.

Nettisivuille on luotu kotiinkuljetuksia varten oma valikoima valmiita tuotepaketteja.

Myymälässä toimii myös drive in -periaate, eli ostokset voi tilata etukäteen ja ne tuodaan asiakkaalle parkkipaikalle.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset