Kaupunkiuutiset Hämeenlinna

Poikkeustilanne sulki kaupungin nuorisotilat – Nuorisotyöntekijät ovat nyt verkossa ja ulkona nuorten parissa

Etsivät nuorisotyöntekijät Sini Anttila (vas.) ja Toni Koski pohtivat yhdessä nuorisotyön päällikön Mervi Hiltusen kanssa, että nuoret ovat hyvin perillä ajankohtaisista asioista ja suhtautuvat poikkeustilanteeseen vastuullisesti. Kuva: Sara Aaltio
Etsivät nuorisotyöntekijät Sini Anttila (vas.) ja Toni Koski pohtivat yhdessä nuorisotyön päällikön Mervi Hiltusen kanssa, että nuoret ovat hyvin perillä ajankohtaisista asioista ja suhtautuvat poikkeustilanteeseen vastuullisesti. Kuva: Sara Aaltio

Nuorisotilat on suljettu, mutta nuoret tapaavat toisiaan verkossa ja ulkoilupaikoilla. Poikkeusolojen aikana jalkautuva nuorisotyö poikkeaa normaalista. Nuorisotyöntekijät menevät sinne, missä nuoret ovat.

Tarkoituksena on levittää rauhoittavaa ja ajantasaista tietoa sekä ohjata nuoria kotiin ja nuorille suunnattuihin digitaalisiin palveluihin.

– Käymme keskusta-alueella sekä pitäjissä koulujen pihoilla, skeittipaikoilla ja kauppojen luona, etsivä nuorisotyöntekijä Sini Anttila kertoo.

Juuri nyt nuoria näkyy paljon myös uimarannoilla ja laavuilla.

– On ollut tosi hienoa huomata, että nuoret ovat ottaneet tilanteen vastuullisesti. He eivät kokoonnu isoihin ryppäisiin vaan menevät luontoon muutaman hengen porukoissa. Nuoret käyttäytyvät tosi fiksusti ja tavalla, josta aikuiset ja varttuneemmat voisivat ottaa mallia. Sosiaalisen median ansiosta he ovat hyvin perillä ajankohtaisista asioista, etsivä nuorisotyöntekijä Toni Koski mainitsee.

Eniten nuoria on puhututtanut epätietoisuus siitä, kuinka kauan poikkeustilanne jatkuu.

– Kotona oleilu voi käydä pitkästyttäväksi, Anttila pohtii.

Nuorisotyötä verkossa

Kaupungin nuorisotiloilla on verkossa omat kanavansa. Nuorisotyöntekijät ovat tavoitettavissa WhatsAppissa, Instagramissa, Facebookissa, Snapchatissa ja puhelimitse eri aikoina.

Nummen nuorisotilan eli Nuorisotila Nuken verkkosisällöstä vastaa nuorisotyöntekijä Eevi Harju.

– Toimin sekä sosiaalisessa mediassa että puhelimitse, jos nuoret haluavat puhua. Meille voi kertoa kuulumisiaan ja puhua huolistaan. Meiltä saa myös ideoita, jos ei keksi tekemistä.

Työntekijät tekevät verkkoon muun muassa kuvahaasteita ja erilaisia kisoja.

– Meillä on esimerkiksi tunnin mittainen Instagram-live, jota nuoret voivat kommentoida.

Harju myös keskustelee nuorten kanssa verkossa.

– Monia on etenkin mietityttänyt se, ettei ole voinut nähdä kavereitaan tai seurustelukumppaniaan.

Iltaisin Harju juttelee sekä pelaa yhdessä nuorten kanssa Discortin kautta.

– Yritämme rohkaista, että muutkin liittyisivät siihen. Verkkokanavamme on käynnistynyt hyvin. Siellä vierailee nuoria saman verran kuin tiloissa muutenkin kävisi kolmena iltana viikossa, eli noin nelisenkymmentä joka kerta. Yritämme luoda verkkoon hyvän mielen sisältöä sekä luoda paikan, jossa nuoret voivat hengailla.

Käytännöt uusiksi

Hämeenlinnan kaupungin nuorisopalvelujen nuorisotyön päällikkö Mervi Hiltunen kiittelee työntekijöitään siitä, kuinka nopeasti he ottivat haltuun uudet käytännöt.

– Koulut suljettiin 18. maaliskuuta. Jos ja kun kriisi jatkuu, pyrimme siihen, että nuorille olisi aina joku kanava auki, myös viikonloppuisin. Näen tämän mahdollisuutena muuttaa työtapoja ja olen toiveikas, että kriisi selätetään.

Koski kertoo, että etsivät nuorisotyöntekijät keskustelevat myös nuorten aikuisten kanssa. Keskusteluja käydään etänä esimerkiksi Skypen kautta.

– Meillä on ollut onnistuneita kohtaamisia. Ajattelemme asioita jo eteenpäin. Tästä opitaan myös uusia toimintamalleja, jotka tulevat työkaluiksi jatkossakin.

– Ennaltaehkäisevässä mielessä pidämme yllä positiivista energiaa ja tulevaisuuden toivoa. Teemme työtä sen eteen, että arki jatkuu.

Nuorisotyö nyt

Hämeenlinnan kaupungin nuorisopalvelujen toiminta jatkuu poikkeustilan aikana digitaalisesti ja jalkautumalla kentälle.

Aktiiviseen ajanviettoon pääsee mukaan seuraamalla eri nuorisotilojen Instagram-tilejä.

Discord-sovelluksella voi osallistua yhteisiin keskusteluihin.

Etsivän nuorisotyön tapaamiset järjestetään pääasiassa puheluina ja WhatsApp-videopuheluina.

Kenttätyötä tehdään säännöllisesti viikoittain ja yhteistyössä Ankkurin kanssa.

Ohjaamon palveluohjaaja vastaa puheluihin, viesteihin ja sähköposteihin ma–pe kello 9–15.

 

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset